Karácsony Irakban

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Karácsony Irakban
South Park
6. évad, 17. epizód
Télapó a meglőtt Jézus segítségére siet
Télapó a meglőtt Jézus segítségére siet
Eredeti cím Red Sleigh Down a.k.a. Christmas in Iraq
Író Trey Parker
Rendező Trey Parker
Gyártási szám 617
Első sugárzás 2002. december 11.
Első sugárzás Magyarországon nem ismert
Kronológia
ElőzőJövőbeli énem és én
KövetkezőBennem egy kis Nemzet van
A South Park epizódjainak listája

A Karácsony Irakban (Red Sleigh Down a.k.a. Christmas in Iraq) a South Park című rajzfilmsorozat 96. része (a 6. évad 17. epizódja). Elsőként 2002. december 11-én sugározták az Amerikai Egyesült Államokban.

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Kyle Schwartz kiszámolja Cartmannek, hogy az mennyi ajándékra számíthat karácsonykor. A számításból kiderül, Cartman annyira rossz volt, hogy még abban az esetben sem reménykedhetne, hogy egy Haibo robotkutyát kap, hogyha feltalálná az AIDS és a rák ellenszerét –ekkor is két ajándékkal tartozna a Télapónak. Hogy jóvátegye összes addigi bűnét, végre kell hajtania a létező legjóságosabb tettet; Cartman úgy dönt, elviszi a szenvedő irakiaknak a karácsonyt, barátaival pedig szokatlanul kedvesen kezd el viselkedni, akik ezt rendkívül különösnek tartják (nem is ok nélkül). Eközben a városi lakosok a közös fenyőfa körül ünnepelnek, ahol Jimmy előadja kedvenc karácsonyi énekét. A közönség ekkor még nem is sejti, hogy Jimmy beszédhibája miatt az ének az epizód végéig fog majd eltartani.

Kula bácsi rögtönzött kaka-vonatának segítségével a gyerekek az Északi-sarkra utaznak Télapó Magányos Erődjébe. Elmondják tervüket a Télapónak, aki el is indul Irakba, de a szánját egy rakétavetővel lelövik. A rénszarvasok elpusztulnak, a sebesült Télapót pedig a katonák foglyul ejtik és megkínozzák. A gyerekek időközben megtudják, mi motiválta valójában Cartmant és felismerve, hogy a Télapót ért szerencsétlenség akár a karácsony megszűnésébe is kerülhet, mentőakciót terveznek.

Egy új szánkóval és új rénszarvasokkal útnak is indulnak, hogy segítséget kérjenek Jézustól. Amikor meghallja, mi történt régi barátjával, Jézus felfegyverkezik és a fiúkkal Irakba siet, ahol az összes útjába kerülő katonát lemészárolja. Sikeresen kiszabadítják a Télapót, de menekülés közben Jézus halálos sebet kap. Miután a szánkóval a levegőbe emelkedett, a Télapó speciális bombákat dob le a városra, melyek karácsonyi dekorációt (ajándékokat, koszorúkat és díszkivilágítást) kölcsönöznek az országnak.

Jimmy - a városlakók nagy megkönnyebbülésére – a dal végére ér, Télapó pedig arra kér mindenkit, emlékezzenek meg Jézusról. Ezután átnyújtja ajándékait a fiúknak, három Haibo robotkutyát. Cartman dühös lesz, mert azt akarta, csak neki legyen ilyen játéka, hogy a többiek irigyelhessék. Hirtelen az ötödik évad végén halálos betegségben elhunyt Kenny tűnik fel a semmiből, de a gyerekek különös módon nem lepődnek meg ezen.

Utalások[szerkesztés]

Stan: …Ezek kinyírták Jézust!
Kyle: Micsoda szemetek!

Érdekességek[szerkesztés]

  • Amikor Jézus Télapó megmentésére indul Irakba, a térkép, melyet tájékozódásra használ valójában Kanadát ábrázolja.
  • A karácsonyt ünneplő tömegben Séf bácsi szülei és Thompsonék is feltűnnek (akik a Ha a segged van a fejed helyén című részben szerepeltek).
  • Eric Cartman mögött a kaka expresszen nem látható Kyle és Stan. (amikor elindultak és megérkeztek akkor láthatóak)
  • Kennyvel az epizód végén összetalálkoznak a fiúk, és Kyle megkérdezi Kenny-től, hogy hol volt ezidáig. Ettől a résztől kezdve ismét szerepel a sorozatban, de a szereplők nem tesznek megjegyzést Kenny visszatérésére.

Külső hivatkozások[szerkesztés]


South Park – Hatodik évad (2002)
601 – Torzszülöttek sztrájkja602 – Jared HÍV-e603 – South Park-i sítúra604 – Az új Terrance és Phillip filmelőzetes605 – Borjúmentési akció606 – Káosz Professzor607 – A Simpsonék már megcsinálták…608 – Katolikus gyerekmolesztálási botrány609 – Rendezői változat610 – Bebe dudái konfliktust okoznak611 – A gyerekmolesztálás nem mulatságos612 – Létra a mennybe613 – A Gyűrűk Ura videókazetta visszatérése a Két torony videotékába614 – A tolerancia haláltábora, avagy mit csinál egy egér a seggben615 – Az Univerzum legnagyobb kóklere616 – Jövőbeli énem és én617 – Karácsony Irakban