South Park (2. évad)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
South Park
2. évad
OrszágUSA Amerikai Egyesült Államok
Eredeti adóComedy Central
Sugárzás1998. április 1.
1999. január 20.
Epizódok száma18
Kronológia
← Előző
Következő →
1. évad
3. évad
A South Park epizódjainak listája

A South Park című amerikai animációs sorozat második évadja (1998–1999) tizennyolc, egyenként körülbelül 20-22 perces epizódból áll.

Az évadot eredetileg a Comedy Central sugározta az Amerikai Egyesült Államokban 1998. április 1. és 1999. január 20. között, Magyarországon a HBO mutatta be. Az epizódok zömét a sorozat megalkotója, Trey Parker, valamint Matt Stone írta és rendezte, néhány epizódhoz íróként Pam Brady, David A. Goodman, Nancy M. Pimental és Tricia Nixon is hozzájárult.

Az egyes epizódok a címben szereplő kisváros lakosai, különösen négy kisiskolás fiú – Stan Marsh, Kyle Broflovski, Eric Cartman és Kenny McCormick – és azok bizarr kalandjai körül forognak.

Epizódok[szerkesztés]

# Cím (eredeti cím) Rendező(k) Író(k) Eredeti bemutató[1]
14. (201) Terrance & Phillip lukam nélkül soha
Terrance & Phillip in Not Without My Anus
Trey Parker
Trey Parker,
Matt Stone & Trisha Nixon
1998. április 1.
Terrance és Phillip megpróbálja megakadályozni, hogy Szaddám Huszein elfoglalja Kanadát. Míg a kanadai páros Iránba utazik Terrance lányáért, Szaddám foglyul ejti Céline Diont, Terrance lányának anyját és arra kényszeríti, hogy egy kanadai meccs szünetében elénekelje az iraki himnuszt. A meccs során Szaddám bejelenti inváziós szándékait a nézőknek, ám minden kanadai gázálarcot húz és egyszerre szellenteni kezd. Szaddám és emberei megfulladnak, majd a kanadai tömeg felkoncolja őket. Végül ünneplésképpen együtt eléneklik Kanada himnuszát.

A készítők áprilisi tréfának szánták az epizódot, mivel a nézők azt várták, hogy az előző rész után végre kiderül, ki Eric Cartman apja. Ez a lépés azonban sok rajongót feldühített.

15. (202) Cartman mama újabb sötét titka
Cartman's Mom Is Still a Dirty Slut
Trey Parker
Trey Parker & David Goodman 1998. április 22.
Amikor Dr. Mephisto bejelenteni készül, ki Eric Cartman apja, hirtelen áramszünet lesz, a szoba elsötétül és eldördül két lövés. Miután ismét helyreáll a világítás, a jelenlévők észreveszik, hogy valaki Mephistót lőtte meg. Séf bácsi és a gyerekek gyorsan kórházba viszik a tudóst, ám egy szörnyű hóvihar miatt megszűnik az épület áramellátása. Kenny McCormick feladata lesz, hogy eljusson a tartalék generátorhoz, ahol önfeláldozó módon megragadja a generátor két pólusát és helyreállítja a kórház elektromos ellátását, megmentve a betegek életét. A felgyógyult Mephisto bejelenti, hogy Eric Cartman apja nem más, mint Ms. Cartman. Cartman anyja ugyanis hermafrodita, tehát férfi és női nemi szervei is vannak, ezáltal teherbe ejtett egy nőt, aki megszülte Ericet. Felmerül a kérdés, hogy ki Eric Cartman anyja, Cartman azonban már unja az ügyet, ezért nem feszegeti tovább a kérdést.
16. (203) A csirkebaszó
Chickenlover
Trey Parker
Trey Parker,
Matt Stone & David Goodman
1998. május 20.
Egy rejtélyes perverz alak molesztálja a város tyúkjait, Barbrady felügyelő pedig kénytelen beismerni, hogy analfabéta. Visszamegy az általános iskolába és ideiglenesen Cartmant nevezi ki helyettesének, aki túl komolyan veszi a munkáját... A szatír ezalatt olyan könyvcímek megadásával segíti a rendőrt, melyekkel elősegíti a nyomozást. Barbrady a gyerekek kitartó biztatása segítségével elolvassa ezeket a köteteket és egyre közelebb kerül a megoldáshoz. Végül elfogja a molesztálót, a könyvtárbusz tulajdonosát, akinek a célja a rendőr olvasásra buzdítása volt.
17. (204) Ike körülmetélése
Ike’s Wee Wee
Trey Parker
Trey Parker & Matt Stone 1998. május 27.
Mr. Mackey egy eltűnt marihuánaminta miatt elveszíti tanári állását, majd lakását és az emberek bizalmát is. A hajléktalanná vált Mackey inni kezd, majd a drogokhoz nyúl és hippivé válik. Az aggódó South Park-i lakosok felbérelik A szupercsapat című sorozat szereplőit és Mackey-t akarata ellenére elvonóra viszik, ahol sikeresen kikúrálják függőségéből.

Eközben a gyerekek meg akarják menteni Kyle Broflovski öccsét, Ike-ot a körülmetéléstől. Kyle felcsempészi őt egy Nebraskába tartó vonatra, ám később megtudja, hogy Ike nem a vér szerinti öccse volt, hanem Kanadából fogadták örökbe. Kyle megtagadja testvérét, ezért szülei szobafogságra ítélik. Amikor a rabbi megérkezik a körülmetélés elvégzéséhez, a rémült Ike a bátyjánál keres menedéket, aki megenyhül és a védelmébe veszi öccsét. A felnőttek gyorsan elmagyarázzák a gyerekeknek a körülmetélés lényegét és Ike átesik a ceremónián.

18. (205) A töppedt ikerszarkómás ápolónő
Conjoined Fetus Lady
Trey Parker
Trey Parker,
Matt Stone & David Goodman
1998. június 3.
A gyerekek megismerik a „töppedt ikerszarkómában” szenvedő Gólem nővért, akinek egy halott magzat van a fejéhez nőve. Amikor a nővér állapotáról tudomást szerez, Mrs. Broflovski elismerési hetet szervez a számára, de túlzásokba esik és a folyamatos zaklatást elunva Gólem nővér dühösen bejelenti, hogy nem vágyik kitüntetett figyelemre vagy különleges bánásmódra.

A gyerekek Séf bácsi segítségével kidobós versenyekre készülnek, ők lesznek az országos bajnokok és Kínába utaznak. Kínában az ellenfél csapata sorra dobja ki a South Park-i játékosokat, míg végül csak Pip marad játékban. Amikor feldühítik – franciának nevezik, pedig brit származású – Pip egy dobással kiejti az összes kínai játékost. Mégsem kap dicséretet, mert eddigre az összes South Park-i játékos megutálta a játékot és csupán haza akarnak menni.

19. (206) A dél-Srí Lanka-i mexikóma béka
The Mexican Staring Frog of Southern Sri Lanka
Trey Parker
Trey Parker & Matt Stone 1998. június 10.
Mr. Garrison azt a feladatot adja diákjainak, hogy készítsenek egy vietnámi veteránnal interjút, ezért a főszereplők segítséget kérnek Stan Marsh nagybátyjától, Jimbo-tól és annak legjobb barátjától, Nedtől. Ők elmesélnek egy abszurd történetet, amely szerint az amerikai támaszponton vidámparki játékok voltak és azt állítják, egyedül győzték le a teljes Vietkongot. A hihetetlen beszámolót hallva Mr. Garrison nem hiszi el, hogy a fiúk valóban elkészítették a házi feladatukat, ezért büntetést kapnak. A gyerekek elhatározzák, hogy a hamis történet miatt bosszút állnak Stan bácsikáján. Ennek érdekében hamis videókat küldenek be Jimbo és Ned vadászműsorába a „legendás” dél-Srí Lanka-i mexikóma békáról, amely állítólag egyetlen pillantásával ölni képes, de hamar kiderül a turpisság. A konkurens talk-show, a Jézus és a haverok producere meghívja a műsorba Jimbót, Nedet és a gyerekeket, majd ráveszi őket arra, hogy a nézettség növelése érdekében hamis rágalmakkal illessék egymást és verekedjenek össze. Amikor káosz tör ki a stúdióban, Jézus rendet tesz és a gyerekek lebuktatják a producert, akit büntetésből Jézus a pokolba száműz.
20. (207) Vackor néni busza
City on the Edge of Forever (Flashbacks)
Trey Parker
Trey Parker
Matt Stone & Nancy M. Pimental
1998. június 17.
A gyerekek a hegyek közt utaznak, amikor a busz kisodródik, majd egy szikla legszélén áll meg. Vackor néni, a buszsofőr elindul segítséget keresni, de megparancsolja a tanulóknak, hogy maradjanak a buszban, különben egy nagy pók-szörny megeszi őket. Hogy elüssék az időt, a gyerekek több korábbi kalandot is felidéznek, ám időközben a szörny felbukkan, majd ostromolni kezdi a járművet. A busz kibillen az egyensúlyából és lezuhan – egyenesen egy nagy doboz fagyiba. Eric Cartman hirtelen felismeri, hogy ennek az egésznek semmi értelme, majd felébred a saját ágyában. Miután elmeséli álmát, az anyja reggelire különös módon csótányokat ad neki. Ezután Stan riad fel a ágyában és felhívja Kyle-t, hogy beszéljen vele a furcsa álmáról.

Vackor néni eközben találkozik egy Mitch (vagy Marcus; mindkét néven utalnak rá) nevű kamionsofőrrel, aki viccesnek találja a nő dühkitöréseit, ezért segít neki humoristaként elhelyezkedni. Közel kerülnek egymáshoz, de Mitch bevallja Vackor néninek, hogy kapcsolatuk csupán egy nyolcéves fiú álmának eredménye.

21. (208) A nyár egy szívás
Summer Sucks
Trey Parker
Trey Parker & Nancy M. Pimental 1998. június 24.
A városban betiltják a petárdázást, ezért a Jimbo és barátja, Ned Mexikóba utazik, hogy illegálisan vegyen robbanószereket. A polgármesternek új ötlettel kell előállnia a július 4-ei ünneplésre, így az óriás „szénkígyó” (egy biztonságosabbnak vélt, legális tűzijáték) mellett dönt. Azonban ez váratlanul elszabadul és romba dönti a várost, majd az egész országot. Jimbót és Nedet elfogja a határőrség, de az óriás szénkígyó lerombolja a börtönt és így sikerül megszökniük és hazatérniük South Parkba a petárdákkal. A gyerekek kilövik a petárdákat és elpusztítják vele a szénkígyót.

Eközben Mr. Garrison elméje egyre jobban elborul, miután rejtélyes körülmények közt elveszíti Kalap urat. Miután egy pszichológushoz is elmegy, az epizód végén új társat talál, egy faág, Gally úr „személyében”.

22. (209) Séf bácsi sózott csokigolyói
Chef's Chocolate Salty Balls
Trey Parker
Trey Parker,
Matt Stone & Nancy M. Pimental
1998. augusztus 19.
South Parkban megrendezik a Sundance Filmfesztivált, amely hatalmas tömeget vonz magával a városba, ezzel veszélybe sodorva a helyiek életét. Kyle meg van győződve arról, hogy barátjának, Kula bácsinak segítségre van szüksége, ezért ráveszi a többieket, hogy segítsenek megkeresni őt. Együtt lemennek a csatornába és rá is találnak Kula bácsira, aki megbetegedett, mert a hollywoodiak egészséges étrendje felborította a kanális törékeny ökoszisztémáját. South Park lakosai eközben kezdenek belefáradni a nagy felfordulásba, a fesztivál szervezője, Robert Redford pedig bevallja, hogy célja minden kisvárost elárasztani a hollywoodi kultúrával, mert ha ő nem tud megszabadulni tőle, akkor mások se élhessenek nélküle. A gyerekek kérik Redfordot, hogy ne South Parkban rendezzék meg a következő fesztivált, de ő könyörtelenül visszautasítja őket. Kula bácsi felvesz egy varázskalapot és kiárasztja az összes szennyvizet a csatornából, ezzel elüldözve a hollywoodiakat, valamint megölve Redfordot és feleségét.
23. (210) A bárányhimlő
Chickenpox
Trey Parker
Trey Parker,
Matt Stone & Tricia Nixon
1998. augusztus 26.
Bárányhimlő-járvány tört ki a South Park-i iskolások között, megbetegítve Stan Marsh nővérét, Shelley-t és Kenny McCormickot. Stan, Kyle Broflovski és Eric Cartman nem fertőződik meg, ezért szüleik a későbbi lehetséges veszélyek miatt aggódva a gyengélkedő Kennyhez küldik őket aludni, hogy még gyerekkorukban átessenek a betegségen. Cartman és Stan elkapja a fertőzést (Stan kórházba kerül), Kyle azonban nem kapja el a bárányhimlőt és hamarosan a tudomására jut a szülők összeesküvése, melynek tényleges okát nem ismeri. Stan elszökik a kórházból és a többiekkel együtt bosszúból felbérelnek egy herpeszes prostituáltat, hogy az fertőzze meg szüleik személyes tárgyait. A szülők végül belátják, hogy megérdemelték a büntetést, amiért nem voltak őszinték. Ezalatt Mrs. Broflovski – miután megtudja, hogy férje, Gerald és Kenny apja valaha barátok voltak – azt tervezi, hogy kibékíti őket és közös horgászatot szervez nekik. A terv rosszul sül el, mert a két eltérő társadalmi helyzetű férfi némi szóváltás után összeverekszik. Gerald Kyle segítségével rádöbben, hogy nem volt igazságos és bocsánatot kér Kenny apjától.
24. (211) A PlaneÁrium
Roger Ebert Should Lay Off the Fatty Foods
Trey Parker
Trey Parker & David Goodman 1998. szeptember 2.
A gyerekek iskolai kirándulást tesznek a planetáriumba, Cartman pedig izgatott lesz, mert egy reklám szerint a Sajtos Pufi reklámválogatását épp a planetárium előtt tartják. A tanulók unalmasnak találják a „planeÁrium”-ot (ahogyan a planetárium igazgatója, Dr. Adams mondja – aki egy rejtélyes betegség miatt nem tudja kiejteni a „t” betűt a szóban), de a látogatás után különös módon megszeretik és mindenki önkéntesnek akar jelentkezni, hogy ott dolgozhasson. Hamarosan kiderül, hogy a doktor agymosást hajtott végre rajtuk. Cartman nagyon mérges lesz, amiért a többiek (akiket a kurátor hipnotizált) elszalasztották az első reklámszereplését és dühét a planetárium kivetítőjén tölti ki – ezzel az összes sugárzást Dr. Adams agyába küldve. Dr. Adams tudattalan bábbá változik, Cartman pedig büszkén kijelenti, hogy nem csupán a tévében szerepelt, de végül a nap hősévé is vált.
25. (212) A klubház
Clubhouses
Trey Parker
Trey Parker & Nancy M. Pimental 1998. szeptember 23.
Kyle és Stan úgy dönt, klubházat építenek, hogy „mersz vagy nyelsz”-t játsszanak Wendyvel és Bebével, aki beleszeretett Kyle-ba. A tervről Cartman is tudomást szerez, ezért Kenny segítségével ő is megalkotja a saját faházát, „Ewok Falu 2000” néven. Természetesen Kenny végzi az összes munkát, amíg Cartman tévét néz. Stant eltiltják kedvenc műsorától, a Terrance és Phillip-től, ezért helyette a „Zsírfeka” című rajzfilmet nézi (amely még trágárabb, mint a Terrance és Phillip).

Stan szüleinek kapcsolata annyira elmérgesedik, hogy a válás mellett döntenek. Sharon (Stan anyja) ezután szinte azonnal bemutatja Stannek Roy-t, a fiú új mostohaapját, aki egyből be is költözik hozzájuk. Roy megértőnek tűnik, de könnyen elveszti a türelmét és házimunkára kényszeríti Stant. Ezalatt Randy is élvezi az új életet; sportkocsival jár, elhanyagolja a gyerekeit és még Cartman buliján is feltűnik. Stan csellel ráveszi szüleit, hogy találkozzanak a klubházában, ahol azok felidézik régi élményeiket a „mersz vagy nyelsz”-ről és végül kibékülnek egymással – miközben Roy egyenesen belesétál egy Stan által kihelyezett csapdába.

26. (213) Tehén napok
Cow Days
Trey Parker
Trey Parker & David Goodman 1998. szeptember 30.
Egy házaspár South Park-i utazást nyer a „Tehén napok” nevű fesztiválra egy tévés vetélkedő során. Habár nem túl lelkesek, úgy döntenek, elmennek és megpróbálják jól érezni magukat. A főszereplő fiúk sem találják igazán élvezetesnek a karnevált, de végül találnak egy játékot, melyben „eredeti” Terrance és Phillip babákat nyerhetnek. A célbadobós játékot azonban nem lehet megnyerni (a labdák túl nagyok, hogy beleférjenek a célpontba), ezért először „cinkelést” kiáltanak, majd benevezik Cartmant egy rodeóversenyre, hogy a fődíjból folytathassák a játékot. A felkészülés során Cartman elesik és beveri a fejét, ezután sajátos amnéziát kap, melynek következtében egy Ming Li nevű vietnámi utcalánynak képzeli magát és megnyeri a rodeót. A karneváli árus a rodeó fődíjaként kapott pénzért cserébe odaadja a fiúknak a babákat, melyekről kiderül, hogy azok csupán olcsó utánzatok. Ez hatalmas felforduláshoz vezet, amely lerombolja az egész karnevált.

A tehenek felfedezik a fesztivál jelképét, egy óriási, tehén alakú órát; elrabolják és istenként kezdik tisztelni. A South Park-iak a látogatókat vádolják meg az óra ellopásával és börtönbe vetik őket. Mikor a város vezetősége rátalál a tehenekre és az ellopott szoborra, a tehenek tömeges öngyilkosságba menekülnek előlük. A csaló árusokat a South Park-iak bebörtönzik, de rátalálnak az ártatlanul fogva tartott látogatókra is, akik időközben éhen haltak. Szorult helyzetükben a lakosok úgy döntenek, eltussolják az ügyet.

27. (214) Séf-segély
Chef Aid
Trey Parker
Trey Parker & Matt Stone 1998. október 7.
Séf bácsi megtudja, hogy Alanis Morissette legújabb (kitalált) slágere ugyanaz a dal, melyet még ő írt fiatalkorában. Kapcsolatba lép a lemezkiadó vállalattal, de elutasítják, végül zaklatásért beperlik. A társaságot Johnnie Cochran ügyvéd képviseli, aki a Chewbacca védelem segítségével megnyeri a pert, Séfnek fizetnie kell két millió dollárt, különben négy évre börtönbe kerül, ezért úgy dönt, eladja testét a város összes nőjének, hogy felbérelhesse Johnnie Cochrant a lemeztársaság ellen. A fiúk Séf híres zenész barátainak segítségével nagyszabású segélykoncertet rendeznek South Parkban és úgy tűnik, elég pénz gyűlik össze Cochran felbérelésére A lemeztársaság kapzsi vezetője tönkreteszi a színpadot, de a koncerttől meghatódott Johnnie Cochran ingyen elvállalja Séf képviseletét – a Chewbacca-védelem segítségével meg is nyeri a pert.

Eközben Mr. Garrison szemtanújává válik annak, hogy korábbi kesztyűbábja, Kalap úr Gally úr életére tör; Garrison megpróbál leszámolni vele, de túl messzire megy és börtönbe kerül, Séf bácsival egy cellába. Kalap úr segítségével megszöknek, majd a segélykoncerten Garrison – Gally úr tanácsára – a szívére hallgat és visszafogadja Kalap urat.

28. (215) A kísértethal
Spookyfish
Trey Parker
Trey Parker 1998. október 28.
Halloweenkor furcsa dolgok történnek a városban; először Eric Cartman viselkedése kezd el két véglet között ingadozni (egyszer kedves, egyszer pedig kibírhatatlan), majd Stan anyjának nagynénje, Vér néni érkezik látogatóba a Marsh családhoz, az aranyhal pedig, melyet Stan Marshnak hozott ajándékba, éjszakánként embereket kezd gyilkolni. Stan anyja, Sharon (aki fiát gyanúsítja a gyilkosságokkal) elássa a tetemeket, és elborult elmével foglyul ejti a kérdezősködő Barbrady felügyelőt. Az aranyhal Kenny McCormickkal és Vér nénivel is végez.

A főszereplő fiúk rájönnek, hogy valójában két Cartman létezik, a kedvesebbik, szakállas Cartman egy gonosz párhuzamos univerzumból jött. Miután felismerik, hogy az aranyhal is innen származik, visszaviszik az Indián Temető Kisállat-kereskedésbe, ahol egy átjáró található a másik világba. Megjelenik Stan és Kyle Broflovski gonosz alteregója, akik vissza akarják vinni Cartman hasonmását a saját világukba, hogy tovább kínozhassák. Összefognak a valódi Cartmannel, majd elkezdődik a végső leszámolás, miközben az állatkereskedésből elszökött kisállatok a városi lakosokat gyilkolják. Stan egy demagnifikáló fegyverrel visszaküldi a két klónt a saját világába, de szándéka ellenére véletlenül a kedves Cartmant is utánuk küldi.

29. (216) Boldog karácsonyt, Charlie Manson!
Merry Christmas, Charlie Manson!
Eric Stough
Trey Parker & Nancy M. Pimental 1998. december 9.
Stan Marsh a szülei elől titokban Nebraskába utazik, hogy meglátogassa Cartman rokonait. Időközben Cartman bácsikája, Howard és Charles Manson megszökik a börtönből. A fiúk a bevásárlóközpontba akarnak menni, hogy találkozzanak Kula bácsival, de a családtagok közül senki sem akarja elkísérni őket, végül Manson vállalja a feladatot. Mansont felismerik a rendőrök, így a főszereplők mindannyian menekülni kényszerülnek, ezután egy gigászi autós üldözés veszi kezdetét, melyet a televízió is közvetít. A rendőrök körbeveszik a házat, Howard pedig túszul ejti a családtagjait. Stan – akinek időközben megérkeztek a szülei – megpróbálja rábeszélni a szökésben lévő Howardot és Mansont, hogy velük mehessen. Howard ugyan ebbe beleegyezik, de Manson beszédet tart a család fontosságáról, így Stan meggondolja magát. A két szökevényt elfogják a rendőrök, Stan szülei pedig megígérik, hogy csak ünnepek után büntetik meg fiukat.
30. (217) Alsónadrág-gnómok
Gnomes
Trey Parker
Trey Parker,
Matt Stone & Pam Brady
1998. december 16.
A fiúk Mr. Garrison állásának megmentése érdekében arra kényszerülnek, hogy egy aktuális városi eseményről beszámolót írjanak. Tweek azt tanácsolja, hogy az alsónadrág-gnómokról írjanak előadást, akik szerinte éjszakánként beosonnak a szobájába és ellopják a fehérneműit. Mr. Tweek helyi kávézóját egy újonnan megnyílt nagyvállalat kávéüzlete veszélyezteti, ezért ír a gyerekeknek egy fogalmazást a nagyvállalatok káros befolyásáról a családi vállalkozásokra. Mr. Garrison azonnal rájön, hogy a beszámolót nem a gyerekek írták, de nem szól semmit, mert a bizottságnak tetszik az előadás és az ügy mellé állnak.

A nagyvállalat vezetőjének. Mr. Postumnak és a fiúknak is beszédet kell tartaniuk, ezért újabb beszámolót írnak. Gondolkodás közben ők is meglátják a gnómokat, akik sokat tudnak a vállalatokról és segítenek az anyaggyűjtésben a másnapi beszámolójukhoz. A szavazás napján a gyerekek merőben új álláspontot hangoztatnak; szerintük a nagyvállalatok óriási szolgálatot tesznek és fontos szerepet töltenek be az emberek életében. Ezután bevallják, hogy előző beszámolójukat nem ők írták, a dühöngő Mr. Garrisont rendőrök vezetik el. A városiak – Mr. Tweeket is beleértve – megkóstolják a nagyvállalat kávéját és ízlik nekik, Mr. Tweek pedig állást kap a társaságnál.

31. (218) Őskori jégember
Prehistoric Ice Man
Eric Stough
Trey Parker & Nancy M. Pimental 1999. január 20.
A főszereplő gyerekek egy ausztrál dokumentumfilm megtekintése után krokodilvadászatra indulnak és felfedeznek egy jégbefagyott embert. Stan és Kyle összeveszik egymással, mert nem tudják eldönteni, mi legyen a talált férfi neve. Dr. Mephisto kiolvasztja a fagyott férfit és rájön, hogy az illető, Larry 1996-ból származik. Kisvártatva titokzatos kormányügynökök jelennek meg, akik meggyőzik Mephistót, hozzon létre egy, az 1996-os viszonyokat imitáló lakóhelyet Larry számára, mely egyben kiállítás is. Stan és Kyle kiszabadítja Larryt a fogságból, akinek tudomására jut, hogy felesége újra férjhez ment; ezt megtudva Larry az iowai Des Moines városába készül utazni, amely állítólag három évvel elmaradottabb az összes többi településnél.

A vasútállomáson felfordulás tör ki – Stan és Kyle összeverekszik és megjelennek a kormányügynökök, akik a tévében szereplő krokodilvadász segítségével akarják elfogni Larryt. Az FBI valamilyen módon Svédország elfoglalására akarja felhasználni a férfit, de Larry egy helikopterrel elmenekül a helyszínről. Az epizód végén Stan, valamint Kyle is kibékül egymással.

Megjegyzések[szerkesztés]

Az egyes epizódokban számos popkulturális utalást lehet felfedezni; amikor Cartman A csirkebaszó című részben átmenetileg rendőr lesz, célzások történnek a Zsaruk (Cops) című sorozatra.[2] A Star Trekre három epizódban is megemlékeznek, a Vackor néni busza, A kísértethal és A PlaneÁrium elnevezésű epizódokban – ez utóbbi A gonoszságirtó-gép (Dagger of the Mind) című Star Trek-részt idézi fel, míg a kísértethalban a Tükröm, tükröm (Mirror, Mirror) című epizódnak állítanak emléket.[2] A klubház című részben a Zsírfeka (Fat Abbott) című trágár rajzfilmsorozat a Magyarországon kevésbé ismert Fat Albert and the Cosby Kids paródiája.[3] Cartman megjelenése a Tehén-napokban, mint vietnámi prostituált, célzás az Acéllövedék című film egyik hasonló szereplőjére. Az Őskori jégember a Kőbunkó című filmet parodizálja ki, de az Ace of Base nevű együttes zenéjét is felidézik benne.[2]

A második évad során több híresség is megjelenik, legtöbbször kifigurázva. A Séf-segély olyan zenei előadókat, illetve együtteseket vonultat fel, mint Elton John, Joe Strummer, a Rancid, Ozzy Osbourne, a Ween, a Primus, Meat Loaf, Rick James, illetve DMX. Az epizódban továbbá szerepel a már elhunyt amerikai ügyvéd, Johnnie Cochran. Az Őskori jégember című részben szereplő krokodilvadász alakja utalás Steve Irwinre.[4] Szaddám Huszein a Terrance & Phillip lukam nélkül soha negatív főszereplőjeként tűnik fel az évad elején és a későbbiekben a sorozat visszatérő szereplőjévé vált. A Boldog karácsonyt, Charlie Manson! című részben a hírhedt sorozatgyilkos, Charles Manson szerepel és az epizód a Charlie Brown Christmas Special paródiája.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. South Park: Season 2 (angol nyelven). IGN. (Hozzáférés: 2010. február 26.)
  2. a b c Jackson, Mike: South Park: The Complete Second Season (angol nyelven). DVD Verdict Review, 2004. március 8. [2013. január 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. február 13.)
  3. South Park Studios FAQ (angol nyelven). South Park Studios, 2002. február 21. [2009. április 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. február 13.)
  4. Lalor, Peter; Bodey, Michael: Obituary: Committed to lore of nature (angol nyelven). The Australian, 2006. szeptember 5. (Hozzáférés: 2010. február 13.)
  5. Gillette, Britt: South Park (Season 2) DVD Review (angol nyelven). streetdirectory.com. (Hozzáférés: 2010. február 14.)

További információk[szerkesztés]