Reklámarc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Twiggy angol manöken portréja egy graffitin

A reklámarc egy olyan személy, akinek arca, alakja, hangja és egyéb személyiségjegyei egy adott cég termékét vagy szolgáltatását népszerűsíti. A reklámarc feladata a hostess feladatköréhez hasonló, aki rendezvényeken, termékbemutatókon, szakmai kiállításokon, és más eseményeken, illetve reklámokban divat és egyéb termékeket, árukat mutat be, ismertet, az érdeklődőket tájékoztatja és igyekszik növelni a vásárlási kedvet.

Története[szerkesztés]

Festmények, grafikák, fotók, filmek, szlogenek, dallamok a reklám eszközei – tehát szerzői alkotások azok, amelyek képesek manipulatív hatást kifejteni, gyakran jól csengő nevek és ismert arcok felhasználásával.

Egy szép napon a történészek és a régészek rájönnek majd, hogy reklámjaink tükrözik a leghívebben a társadalmi folyamatokat.
– Dr. Pogácsás Anett: Reklámalkotók és reklámarcok

Híres sportolók, műsorvezetők, színészek, zenészek győzik meg az embereket, hogy egy termék, vagy szolgáltatás méltó figyelmükre, de akár kevésbé ismert személyek összekapcsolása egy reklámmal erőteljesebb hatást tud kifejteni egyes beszámoló szerint. „Egy emberre semmi nem hat jobban, mint egy másik ember” – olvashatjuk Paul Lazarsfeld véleményét a pszichológia szemszögéből.

A megfizethetetlennek tartott hírességek felvonultatása pedig már új reklámozási stílust képvisel – az „Ad Force” típusú reklámok tekintélyre próbálnak szert tenni, a nagy csillagok (pl. David Beckham, Brad Pitt, Claudia Schiffer) szerepeltetésével.

Az információs társadalom, a globalizáció korában meglepően könnyű ismertté válni (gyakran éppen egy reklám révén kerül erre sor).

Egy beszámoló szerint a reklámarc fogalom megjelenése az 1960-as évek első divatikonjának, Twiggynek köszönhető. Ebben az időben Twiggy reklámarc lett, a Toyota, a diétás Coca-Cola[1] és a Yardley[2] is szerződtette.

A jelenség kiteljesedése az 1970-es évekre évekre tehető, nevezetességekkel.

Pataki Ágnes, reklámarc volt, 1970-es évek-ben, 20 éven át. Bakos Ilona manökent váltotta. A Fabulon Áginak is nevezett modell többek között egy budapesti Kálvin téri tűzfalról tekintett az arra haladókra egy nagy méretű reklámmozaikról. A kép, a Iparművészeti Főiskolán tanuló Németh Andreának a vizsgafotója. Későbbi, híres Fabulon-plakát reklám fotóját 1974-ben, a Komjádi uszodában Módos Gábor fotóművész készítette. Magyarországon Őt több reklámarc is követte.

Claudia Schiffer szupermodell, az 1990-es évek elején, az első modell, aki a Vanity fair borítóján megjelent. 20 évesen már a Guess majd a Revlon reklámarca és Lagerfield kedvenc modellje lett.

Naomi Campbell saját illatának reklámarca volt 2000-ben. Előzőleg szintén saját parfümét reklámozta, arca volt, köztük a Cat Deluxe, az Exult, vagy éppen a Winter Kiss márkanéven.

A 2012-es londoni olimpia előtt az Egyesült Államokban a Procter and Gamble Ryan Lochte úszó, Angliaban az olimpiai és világbajnok hétpróbázó, Jessica Ennis a reklámarca, majd

2016-ban a Procter and Gamble reklámarca Hosszú Katinka és édesanyja, Bakos Barbara.

2017-ben George Clooney a Nespresso kávé reklámarca, aki korábban, John Malkovich -al a Nespresso kávé reklámkampányban már volt reklámarc. A kampány üzenete továbbra is az, hogy a Nespresso különlegessé varázsolja a pillanatot.

Reklámarcok Magyarországon[szerkesztés]

Pataki Ágnes modell a 20. század végén két évtizeden át volt a Fabulon kozmetikai termékcsalád reklámarca[3]

1972 előtt kizárólag grafikus reklámok léteztek Magyarországon, fényképes hirdetések még nem. A nagy áttörést Tóth József Tehéntúró reklámja hozta 1974-ben. A legnagyobb sikerű korabeli tévéreklámokat Sas István rendezte, és ezek többségének fontos része volt a zene. A zenék nagy részét Rusznák Iván írta. Például: S-modell reklám.

Magyarországon, az 1970-es években Komjáthy Ágnes - Skála Budapest Nagyáruház-, Bakos Ilona, Pataki Ágnes- Fabulon, és Sütő Enikő Fabulon reklám arca (és háta), Takács Éva - S-modell és Szedres Mariann - a Centrum Áruházak, Liener Márta pedig a Sugár Áruház reklámarca volt.

Komjáthy Ágnes 7 évig volt reklámarc. Pászti Lilla, 1984-től volt a Skála Metró reklámarca. Kruppa Judit tíz éven át volt a Skála reklámarca. Hajós Judit a hetvenes évek végén már az Ez a divat címlapján szerepelt, de Skála-lányként is ismerték. Halász Klári a nyolcvanas években volt Skála-lány, azaz reklámarc. 1985-ben a Centrum Áruházak közönségdíjaként 1 éves reklámszerződés keretében Kondász Tünde lett reklámarc.

Több plakát, és egy videó,[4] amelyből 1981-ben falinaptár is készült, népszerűsítette a Sztár (üdítőital)t, és az üdítőcsaládot. Szedres Mariann - 1980.as reklámfilm és falinaptár. (1981) - a videóklipben van még Czebe László férfimanöken is., Kristyán Judit - (1982) naptár, plakát -, Barna Ilona - (1984) (1985) naptár, plakát , és Sütő Enikő - naptár - manökenek, akik az üdítőcsalád reklámarcai voltak.

A reklámarc mint foglalkozás[szerkesztés]

A reklámarc FEOR-megnevezése a "Hostess, reklámarc, divatmodell".-(FEOR 5122-02)

Munkaköri feladatai[szerkesztés]

 • a feladatról egyeztet a megrendelővel, megbízóval, manökenként válogatásokra (castingokra) jár
 • tájékozódik a munkaterületről (pl. árubemutató esetében a bemutató helyszínéről)
 • átveszi, átnézi a termék-, illetve divatbemutatón használatos eszközöket, ruhadarabokat
 • árubemutatókon közreműködik a standok elkészítésében, berendezésében, a tájékoztató feliratok kihelyezésében
 • előkészíti, kínálja a reklámozandó terméket, árut (pl. élelmiszerkóstolásnál)
 • fogadja az érdeklődőket, vendégeket
 • ismerteti, bemutatja az eladásra kínált áruk, termékek jellemzőit és használatát
 • igyekszik felkelteni a vásárlók érdeklődését
 • árubemutatók után a megmaradt termékeket összecsomagolja
 • ruházati termékeket mutat be az érdeklődőknek, kereskedőknek és leendő vásárlóknak egyaránt
 • árumintákat ad át, katalógusokat és reklámanyagokat oszt ki az érdeklődőknek
 • tájékoztatást, információt nyújt a vásárlási lehetőségekről, a termék fő jellemzőiről
 • reklámokban modellként szerepel

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Coca-Cola Twiggy, christianborau.com
 2. Yardley - Twiggy világa, parfumcenter.hu
 3. Hová lett a Fabulon reklám?, varosvedo.hu
 4. Sztár üdítő - 1980, youtube.com

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]