Fabulon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Fabulon egy kozmetikai termékcsalád védjegyezett neve.

Története[szerkesztés]

A Fabulon pavilon a BNV területén

A kozmetikai termékcsaládot a Kőbányai Gyógyszerárugyár fejlesztette ki az 1970-es évek elején a gyógyszergyártásban szerzett tapasztalatai alapján. A gyár fejlesztette ki az egykor olyan sikeres Fabulon - kezdetben Bakos Ilona, majd Pataki Ági lett a reklámarca, azután Fenyő János plakátjával Sütő Enikő reklámozta a Fabulont, Apostol Éva pedig a barna hajú reklámhölgy volt - kozmetikai termékeket. A Fabulissimo terméknek („szuperfabulon") Szőnyi Kinga manöken volt reklámarca.

A Faibuíon a Kőbányai Gyógyszerárugyár, azaz a Richter Gedeon Rt. szülöttje. Gyógyszergyáré, Magyarországon ők voltak ebben az úttörők.

A hatvanas évek végén forradalmi lépésnek számított gyógyszergyárban kozmetikai terméket készíteni. Külföldön persze minden magára valamit adó nagy gyógyszergyártó cég csinált ilyet: a Ciba-Geigy, a Binella. A hetvenes évek elején a KHV volt a monopolhelyzetű, akkor a Fabulonnal egy újszerű termékösszetétellel jöttek a piacra. A hagyományostól eltérő, kicsit még „gyógyszeres hangulatú” csomagolással.

Az új készítményekhez licencet vásároltak, így megkapták a L’Oreal cég hajápoló és hajmosó szereinek gyártási jogát. Sokat nyomott az üzletnél a latba az, hogy gyógyszergyári cég voltak. A L’Oreal igen szigorúan ellenőrzi a minőséget, hiszen az ő védjegyével kerültek a termékek a piacra.

Legnagyobb lépés a Richtofit mellett a Fabulissimo volt. A bőr elöregedését le lehet lassítani, és ebben segit a „Fabulissimo-kúra”. A Fabulissimóval tovább léptek, abban jojoba olajat használtak, ez nagyon korszerű hatóanyag volt.

A hetvenes években a fiatalok aktívan kezdtek magukkal foglalkozni: az ő hajviseletük, az ő divatjuk, az ő kozmetikájuk is volt. A Fabulon jelen volt Csehszlovákiaban, a Német Demokratikus Köztársaságban, a Szovjetunióban, Bulgáriában, Lengyelországban, de még Kubában is. Az összes termelésük harmada szocialista es exportra ment. A tőkés országokkal más volt a helyzet. A Fabulissimo már két nyelven futott: magyarul, angolul, ez megkönnyítette az értékesítést. A készítményt Angliába, Finnországba, Norvégiába, Nyugat-Németországba, Svédországba és Kanadába is szállítottak Richtofitet és Fabulissimót.

A termékcsalád arckrémet, testápolókat, napozó szereket, tini- és babaápolási kozmetikumokat foglalt magában.

Reklámja[szerkesztés]

Reklámfilmjei, a „gyere bátran nézz csak a szemembe”, a „ha bárhol bármit kenni kell” vagy a Neoton Família Tini dal című száma akkoriban egy egész ország kedvencei voltak, a „Fabulon a bőre őre, Ezt használja nyakra, főre!” szlogen pedig máig ismert. (A reklámfilmek többségét Sas István rendezte, Rusznák Iván volt a zeneszerzője, és az M7 (együttes) kísérte.)

A Colgate-Palmolve tulajdonában[szerkesztés]

A Colgate Palmolive Magyarország Termelő Kft. dorogi gyáregysége 1993-tól üzemelt, ahol többek a Fabulon-család kozmetikumai készültek. A cég már 2007 nyarán közölte, hogy egy év múlva felszámolja a dorogi gyárat. A csoportos létszámleépítés 2008 végén lezárult és a gyárat bezárták.

A Helia-D tulajdonában[szerkesztés]

2012-ben a Helia-D-t is tulajdonló befektetői csoport megvásárolta a Fabulon védjegyet.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Hangay György