Hangay György (gyógyszerész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hangay György
Született1936. december 23.
Budapest
Elhunyt2015. április 24. (78 évesen)
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásafarmakológus
IskoláiBudapesti Orvostudományi Egyetem (–1961, gyógyszerészet)
SablonWikidataSegítség

Hangay György (Budapest, 1936. december 23.2015. április 24.) magyar kutató gyógyszerész, a gyógyszerészeti tudományok kandidátusa (1983).

Életpályája[szerkesztés]

1961-ben szerzett gyógyszerészi oklevelet Budapesten. (Aranydiplomájának átadására 2011-ben került sor.) Szakmai tevékenységének lényege a Kőbányai Gyógyszerárugyárhoz[1] kötődött.

Gyógyszerkészítmények fejlesztőjeként[szerkesztés]

Kezdetben gyógyszerkészítmények fejlesztésével foglalkozott. Általa kifejlesztett megoldás volt szemkenőcsök hőterheléssel kombinált sugársterilezése. Kandidátusi disszertációját erről írta 1983-ban „A gamma sugárkezelési eljárás alkalmazási lehetőségének kiterjesztése a gyógyszeriparban” címmel. Hangay a gyógyszeres aeroszolok kérdéseivel is foglalkozott. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet felkérésére Csontos András szerzőtársával írott „Az aeroszol mint új gyógyszerforma/Az aeroszol terápia” című könyve 1964-ben a Gyógyszerismertető Munkatársak tájékoztatója sorozatban jelent meg.

Kozmetikumok fejlesztőjeként[szerkesztés]

A Kőbányai Gyógyszerárugyár termékpalettájának a kozmetikumokkal való kibővítését alapozta meg Hangay munkája, aki osztályvezetőként megszervezte a Fabulon és a Fabulissimo termékcsaládok kifejlesztését, majd gyártását. A Kőbányai Gyógyszerárugyár Dorogi gyáregységében munkatársával, dr. Kelen András együtt Hangay fejlesztette ki a Richtofit bio kozmetikai készítménycsaládot, amelynek keretében - többek között- gyógynövényes krémet, sportkrémet, és Richtofit sprayt hoztak forgalomba.

Miután a gyár megvált a Richtofit termékektől, Hangay György szakértői munkát végzett. Sikeres tevékenységét szabadalmi bejelentések igazolják.

Társadalmi szerepvállalása[szerkesztés]

Tudományos titkára volt a Magyar Kémikusok Egyesülete Kozmetikai és Háztartásvegyipari Szakosztálynak, majd később a Kozmetikai Társaságnak. Nagy energiával és hozzáértéssel szervezte a Társaság tudományos programjait, a nemzetközi szimpóziumokat. A 2015. évi szimpóziumot az ő emlékére szervezték.[2]

Emlékezete[szerkesztés]

Sírja Budapesten a Farkasréti temetőben található.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szabadalmak és védjegyek tekintetében ez a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Rt.-t jelentett
  2. http://epa.oszk.hu/03000/03005/00002/pdf/EPA03005_MKL_2016_02_066-067.pdf

Források[szerkesztés]