Richter Gedeon Nyrt.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Richter Gedeon Nyrt.
Richter-Gedeon-Nyrt-P5010610.jpg
Típus Nyilvánosan működő részvénytársaság
Alapítva 1901
Székhely Budapest, Gyömrői út 19.-21.
Vezetők Orbán Gábor vezérigazgató, Bogsch Erik operatív elnök
Alapító Richter Gedeon
Iparág gyógyszeripar, biotechnológia
Forma nyilvánosan működő részvénytársaság
Árbevétel 389 690 millió forint (2016)[1]
Profit 67 023 millió forint (2016)[1]
Összes tőke 681 873 millió forint (2016)[1]
Alkalmazottak száma 11 820 (2016)[1]
Anyavállalata Richter Gedeon Nyrt.
Leányvállalatai Gedeon Richter Polska, Gedeon Richter Romania, Gedeon Richter RUS, Richter Themis, Richter-Helm Biologics, Preglem
Tőzsde BÉTRichter

Magyar cégjegyzékszám 01-10-040944
A Richter Gedeon Nyrt. weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Richter Gedeon Nyrt. témájú médiaállományokat.
Névváltozatok
Időszak
Név
1901–1923 Richter Gedeon Vegyészeti Gyár
1923–1945 Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Rt.
1945–199? Kőbányai Gyógyszerárugyár
199?– Richter Gedeon Nyrt.
A Richter Gedeon Nyrt. egyik épülete
A Richter Gedeon Nyrt. egyik épülete
A Richter Gedeon Nyrt. kutatási épülete
A Richter Gedeon Nyrt. dorogi gyáregysége

A Richter Gedeon Nyrt. Magyarország egyik legfontosabb gyógyszeripari vállalata, a hazai gyógyszergyárak közül a legnagyobb hányadban van magyar részvényesek tulajdonában. Külföldi érdekeltségei révén Közép-Európában regionális multinacionális vállalatnak tekinthető. Vezérigazgatója 1992 és 2017. november 1-je között Bogsch Erik volt. Azóta a vezérigazgató Orbán Gábor, Bogsch Erik pedig az operatív elnök.[2]

Története[szerkesztés]

A Sas patika[szerkesztés]

Richter Gedeon gyógyszervegyész – külföldi tanulmányútjairól hazatérve – 1901-ben megvásárolta Budapesten az Üllői úton a Sas patikát[3]. Laboratóriumában sikerrel kísérletezett állati szervekből kivont (ún. organoterápiás) készítményekkel. 1902-ben hozta sikerrel forgalomba a Tonogen védjegy alatt a korában világszínvonalat képviselő organoterápiás készítményt.

Gyáralapítás Kőbányán[szerkesztés]

A siker lehetővé tette, hogy Richter Gedeon családi vállalkozásként gyógyszergyárat alapítson Budapesten a Gyömrői út – Cserkesz utca közötti területen. A termékpaletta kibővült: fertőtlenítő szertől (Hyperol) a láz- és gyulladáscsillapító Kalmopyrin védjegyes termékig.

A Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Rt.[szerkesztés]

A családi vállalat 1923-ban alakult részvénytársasággá, ezáltal a termékfejlesztésre és a vállalati akvizícióra (leányvállalatok Bukarestben és Varsóban) elegendő tőke jutott. A cég exportjára jellemző, hogy 34 államban tartott fenn bizományi raktárt. Richter Gedeon, miután saját gyárából kitiltották, 1944-ben a Duna-parton a nyilasterror áldozata lett.

Az államosított vállalat[szerkesztés]

A második világháború után a gyárat államosították és összevonták néhány, szintén államosított kisebb vegyi üzemmel (Rex, Egger, Magyar Pharma). A budapesti ipar dekoncentrációjával összefüggésben 1967-ben[4] a termelés egy részét kihelyezték Dorogra, a város határában felépült gyárkomplexumot azóta többször bővítették.

A gyár nevét Kőbányai Gyógyszerárugyárra változtatták, amely név egyrészt egyetlen idegen nyelv beszélője számára sem volt kiejthető, másrészt állandó tévedésekre adott okot amiatt, hogy a mai EGIS gyógyszergyár is Kőbányán található. Mindezek miatt a rendszerváltásig a gyár belföldön a Kőbányai Gyógyszerárugyár nevet, külföldön, valamint iparjogvédelmi jogok jogosultjaként (természetesen csak formálisan) a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Rt.-t, illetve ennek idegen nyelvi megfelelőjét használták.

Az államosított vállalat termelésének több mint 3/4 részét exportálták. Saját fejlesztésű termékei közül kiemelkedik:

  • Ahistan
  • Humacthid (szintetikus ACTH hormon)
  • Cavinton

A termelés jelentős része más szintetikus előállítású gyógyszerekből állt, de a gyár fejlesztette ki az egykor olyan sikeres Fabulon illetve Fabulissimo kozmetikai termékeket, a szabadalmazott Richtofit termékcsaládot, továbbá növényvédő szereket is előállított, elsősorban a dorogi gyáregységben. A Fabulon termékcsaládot a gyógyszergyártásban szerzett tapasztalatok felhasználásával az 1970-es évek elején fejlesztette ki az akkor Kőbányai Gyógyszerárugyárnak hívott Richter; addig a Caola volt az egyetlen magyarországi vállalat, amely kozmetikumokat vitt/vihetett piacra.

A rendszerváltás óta[szerkesztés]

A rendszerváltás óta is megőrizte a cég belföldi és számos külföldi piaci pozícióját. Egyike a kutatás és innováció iránt leginkább elkötelezett magyar vállalatoknak.

1993-ban a Colgate-Palmolive Kft. megvásárolta a Fabulon termékcsalád és a Richtofit termékek gyártási jogát. A dorogi gyárüzemben készülő termékeket továbbra is forgalmazta, azonban megszüntette az ehhez kapcsolódó magyarországi fejlesztést és elbocsátotta a tapasztalt fejlesztői gárdát. 2008-ban a Colgate-Palmolive bezárta dorogi gyárát.

Napjainkban[szerkesztés]

A Richter Gedeon Nyrt. folyamatosan fejlődik és újabbnál újabb beruházásokat hajt végre. 2006-ban határozta el magát a vállalat, hogy megkezdi a biotechnológiai gyógyszerek fejlesztését és gyártását. Ennek eredményeképpen 2007-ben létrejött a Richter-Helm közös vállalt. 2008-ban a vállat úgy határozott, hogy Debrecenben építik fel a Biotechnológiai üzemet, melyet 2012-ben adtak át és 2014 óta folyamatosan működik. Valamint a vállalat fő profilja továbbra is az innovatív eredeti kutatás legfontosabb terméke a Cariprazine, melyet az amerikai Actavis vállalattal közösen fejlesztett.

Richter csoport[szerkesztés]

Magyarországon

Anyavállalat

Richter Gedeon Nyrt. (Budapest)

Fióktelepek

Debreceni Biotechnológia üzem

Dorogi Gyáregység

Külföldi leányvállaltok

Lengyelország Gedeon Richter Polska

Románia Gedeon Richter Romania

Oroszország Gedeon Richter RUS

India Richter Themis

Németország Richter-Helm Biologics

Svájc Preglem

Kína Gedeon Richter Rxmidas

Mexikó Gedeon Richter Mexico

Latin-Amerika MediPuls NV.

Továbbá vegyes vállalatokkal rendelkezik: Brazíliában

Külső hivatkozás[szerkesztés]

Források és jegyzetek[szerkesztés]

  1. ^ a b c d Muck Tibor: TOP 50 Nagyvállalati rangsorok: Egzotikus esetek. Heti Világgazdaság, (2017. júl. 27.) 52. o. ISSN Hozzáférés: 2017. aug. 12.
  2. https://index.hu/gazdasag/2017/10/04/richter_gedeon_mellettem_az_utodom/
  3. Gyakran "Pesti Sas patikaként" említik; nem azonos az Arany Sas Patikával, amelyben múzeum működik
  4. Solymár Judit - Kovács Lajos: Dorogi lexikon, 2008, p. 217.