Sütő Enikő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Sütő Enikő
Sütő Enikő 1977-ben
Sütő Enikő 1977-ben
Életrajzi adatok
Született 1958július 27. (59 éves)
Budapest
Nemzetisége magyar
Foglalkozása modell, manöken
Jellemzői
Magassága 173 cm
Sütő Enikő weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Sütő Enikő témájú médiaállományokat.

Sütő Enikő (Budapest, 1958. július 27.) magyar modell, manöken, közéleti személyiség.[1]

Élete[szerkesztés]

Sütő Enikő 1958. július 27-én született Budapesten. Általános iskolai tanulmányait a budapesti Hámán Kató Általános Iskolában végezte, majd a szintén budapesti Leövey Klára Gimnáziumban tanult és az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán végzett.

Sütő Enikő 1977-ben, az Állami Artistaképző Intézet manökenjelölt felvételi vizsgáján
Sütő Enikő 1977-ben

Első fotója egy félakt volt, amelyet Fenyő János készített[2], a meztelen hátú, szűk farmeres Fabulon plakátja[3][4] az egész országot bejárta, s a tinilány egy csapásra híres lett és nagy port kavart[5], habár az akkori közvélemény és a családja is, ferde szemmel nézett a manökenekre, fotómodellekre, hiszen nem volt túl jó hírük, az volt a közvélekedés, hogy „csak mutogatják magukat, és ezért még pénzt is kapnak, és mit lehet tudni, mi mindent kell csinálniuk…”. Az Ez a divat című divatlap az olvasók szavazatai alapján 1979-ben Sütő Enikőt választotta az év manökenjévé. 1984-ben ő is részt vett a XX. Kerületi Habselyem Kötöttárugyár termékeiből összeállított divatbemutatón, melyet Magyarország politikai vezetője, Kádár János tiszteletére rendeztek.[6][7][8]

1984 és 1989 között a Linda című magyar sorozat több epizódjában feltűnt Baksa Ágiként.

Sütő Enikő volt az 1991-es szépségkirálynő-választás zsűrielnöke, majd 1997-ben hat év után „újrakoronázta” Bálint Antóniát, az 1991. évi Miss Hungary szépségverseny győztesét a MÚOSZ székházban tartott sajtótájékoztatón.

1999-ben szerepet kapott Balogh Zsolt Ez volt a divat, ez lett a divat című filmjében.

Tagja az Egészség Hídja Összefogás Egyesületnek. 2005 szeptemberében Ungár Anikó, Szulák Andrea, Oroszlán Szonja és Körtvélyes Éva társaságában támogatta az Egészség Hídja nevű mellrák elleni akciót, majd 2007 tavaszán az egyesület nőnap alkalmából megjelentetett egyedi DVD-jének bemutatóján is megjelent.

2008-ban részt vett egy budapesti bisztróban rendezett sajtótájékoztatón, amelyen a Minden Tanulás televíziós sorozat kapcsán felhívta a figyelmet az egész életen át való tanulás jelentőségére.

Nyolc évig dolgoztam jogászként, főleg művészek voltak az ügyfeleim. Szakmámtól csak akkor váltam meg, mikor az amerikai rokonaimmal közösen alapítottunk egy kozmetikai céget.
– Sütő Enikő

2008. október 27-én csatlakozott a Celeb vagyok, ments ki innen! című magyar reality show csapatához, és ennek keretében Argentínában töltött több hetet, azonban utolsó helyen végzett a második széria szereplői közül.

A 2008-as év végén pedig a Vacsoracsata című műsorban főzött. Modelliskolában tanít.

Folyékonyan beszél magyarul, angolul és oroszul.

Fotósai voltak[szerkesztés]

Többek közt: Fenyő János, Tóth József és Rózsavölgyi Gyöngyi fotóművészek

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]