Novotta Ferenc (fotóművész, 1949)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Novotta Ferenc
Barna Ilona BIPHOTONEWS felvétele
Barna Ilona BIPHOTONEWS felvétele
SzületettNovotta Ferenc
1949. március 16. (75 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásaoktató, divat-, modellfotós, fotóművész, újságíró
SablonWikidataSegítség

Novotta Ferenc (Budapest, 1949. március 16. –) tanár, divat- és modellfotós, fotóművész, újságíró

Élete[szerkesztés]

1965-ben készítette első fotóit. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége által indított újságíró iskola elvégzése után két lapnak is kezdett dolgozni, amelyek külföldön jelentek meg. A Nehézipartól kezdve, a magyar viseletig készített fotókat, illetve esküvői fotókat is.

1980-ban került az Ez a Divat magazin szerkesztőséghez. A médiapiac-változás azonban megpecsételte a lap sorsát. Befektető hiányában, 1993-ban ideiglenesen meg is szűnt. Az Ez a Divat új főszerkesztője megváltoztatta az újság külsejét, az ofszet is bekerült a mélynyomás mellé, amitől korszerűbb lett, azonban az is nehézséget jelentett, hogy idővel egyre több divatlap jelent meg.

A változások miatt lett szabadúszó a későbbiekben. Az akkori modellek többségével dolgozott. Szilágyi Mari és Dombrády Éva sztármanökeneket Novotta Ferenc fotózta először.

1998-ban az Art Show Divat Iskola divatfotós szakot is indított a manöken-fotómodell szak mellett, ahol oktató volt Novotta Ferenc. Az iskolában olyan ismert emberek tanítottak, mint például Borszéki Zita, Vámos Magda divattervezők, Czigány József koreográfus.

Nős, 1994-ben vette feleségül Németh Éva modellt. Az esküvőn részt vettek az Ez a divat munkatársai közül többen, például Medgyessy Ildikó, Lengyel Miklós, Vámos Magda divattervező, férfi- és női manökenek.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Fotós esküvő”, Frakk – A Kurír társasági melléklete, 1994. január 25., 19. oldal (Hozzáférés: 2020. január 15.) 

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]