Szedres Mariann

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szedres Mariann
Fotó: Módos Gábor
Fotó: Módos Gábor
Életrajzi adatok
Születési névSzedres Mariann
Született20. század
Budapest
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásamodell, manöken
Szedres Mariann weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Szedres Mariann témájú médiaállományokat.

Szedres Mariann magyar modell, fotómodell, manöken. A Centrum Áruházak reklámarca volt közel három éven át, 1975-1977-ig, de a Sztár (üdítőital)t is népszerűsítette 1980-1981. években, reklámfilmmel, és falinaptárral. „Egzotikus arcvonású modell.” [1]

Élete[szerkesztés]

Gyermekkorában balettozott és néptáncolni járt. A német nyelvet már az általános iskolában elkezdte tanulni. 14 éves korában, az Élet és Tudomány című tudományos ismeretterjesztő hetilap borítóján[2] jelent meg első fotója, Kemény György grafikusművész felkérésére. A hetilapban megjelent továbbá több Centrum Áruházak reklámfotója is. A Centrum Áruház reklámarcaként csakis Szedres Mariann és párja, Hugai István jelenhetett meg az újságokban, azokban az években. Kampányoknál, karácsony, tavasz, nyár, ősz, szinte minden lap leközölte képeit. A Centrum Áruház divatbemutatóival járta az országot, de az MDI, S-Modell, a Gemini együttes, stb. által is.

Először az MTI modelliskoláját végezte el, testvére, Rita tanácsára. Az első divatbemutató, ahol fellépett, korán, 15 éves korában volt, a Gemini együttessel, Várszegi Gábor felkérésére. A Gemini együttes fellépésein, így a Gemini-sétahajón is, hetente divatbemutatókon vett részt, a manökenjük lett. Folyamatosan kapta később is a felkéréseket, és követte a többi divatbemutató, külföldön is.

1979-ben vizsgázott le az Állami Artistaképző Intézet manöken- és fotómodell szakán.[3] ahol fotómodell és manöken oklevelet szerzett.

Rendszeresen jelentek meg fotói a Lapkiadó Vállalat, FÉNYSZÖV, MTI által. Az Ez a Divat című magazin hasábjain is látható volt, ahol Lengyel Miklós és Módos Gábor fotóművészekkel dolgozott.[4]

Fotó: Módos Gábor

Látható volt továbbá prospektusok, katalógusok oldalain, a Nők Lapjában, és az Ez a Divatban, a Képes Újság-ban, Nagyító, a fogyasztók lapjában, az Esti Hírlap-ban, a Woolmark Szövetség(wd) nemzetközi szervezet reklámfotóin is,[5] majd a Centrum Áruházak reklámarcaként,[6] illetve a Magyarország című heti- és több napilapban, utóbbi lap címoldalán is megjelent.[7]

15 éves korától rendszeresen jelentek fotói például a Lapkiadó Vállalat, a MTI megbízásai által Horling Róbert pártfogásában.

A 80 as években a Sztár (üdítőital)t is népszerűsítette, reklámarca volt reklámfilmmel - 1980-ban -, és falinaptárral - 1981-ben, de például Csenterics Ágnes rendező reklámjaiban is dolgozott.

Több show-műsorban is szerepelt, például Sándor Pál rendező mellett (Locomotív GT show 1980[8] Bojtorján show 1982,[9] Korda György-show) (a show-műsorokban manökenekkel dolgoztak). A Pogány Madonna című filmben is szerepelt, ahol szintén manökenekkel dolgoztak[10].

Fotósai voltak[szerkesztés]

Többek közt: Tulok András, Fenyő János, Horling Róbert, Jászberényi Gyula, Kemény György, Lengyel Miklós, Bojtár Ottó, Rácz Mihály, Lussa Vince és Módos Gábor fotóművészek.

Tulok András fényképén 1980 körül

,,1. Feleség (Centrum-reklámok) Társadalmi megítélés szerint létezett az erkölcsös és erkölcstelen nő, követésinormamintaként pedig leginkább a szomszédasszonyok, illetve a munkatársnők szolgáltak.20 Férfiak tekintetében voltak a „rendes udvarlók”, akikből remélhetőleg majd jó férj lesz. (Az számított jó férjnek, aki rendesen dolgozik, hazaadja a pénzt, nem iszik, nem veri a feleségét stb.) A másik kategória pedig a „veszélyes udvarlók” voltak, akik „csak azt akarják”.21 A férjezett nő tisztességesnek számított. Ezt a prototípust szólította meg a Centrum Divatcsarnok, ahol a vásárlás az egész családnak ideális. Apa: mert a belvárosban van, anya: mert itt mindent megtalálsz, nagylány a divatos „cuccok” miatt, nagymama az udvariasság miatt és a legkisebb, mert itt ő is mindig talál valamit. 22 Reklámarca Szedres Mariann, a gyönyörű egzotikus arcú modell.”

– Kovácsné Magyari Hajnalka - Nőábrázolások a magyar és román államszocializmus éveinek reklámtermékeiben

Középiskolába Budapesten járt, majd gyors- és gépíró iskolát is végzett. 1990-ben letett egy pszichológiai asszisztensi vizsgát, szintén Budapesten. Egy időben osztálytitkár volt a Magyar Televízió Természettudományi Osztályán – ahol például az ifj. Kollányi Ágoston rendező által készített Delta című műsor[11] is készült. Közben is modellkedett.

1990 óta Németországban is él, ahová magánélete köti. Édesapja katonatiszt volt a Zalka Máté Műszaki Katonai Főiskolán, édesanyja a MÁV-nál dolgozott. Egy lánya van, Mariann.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szedres Mariann-modell- egzotikus arcvonású
  2. Gyulai Bence: 150 Ft-ot kaptunk, de így is jobban kerestem, mint az akkori átlag. velvet.hu, 2015. október 14. (Hozzáférés: 2020. április 4.)
  3. Így vonultak a magyar manökenek fürdőruhában több mint 30 éve, nlcafe.hu
  4. Az Ez a divat házivarrodája Archiválva 2017. február 7-i dátummal a Wayback Machine-ben, au.pinterest.com
  5. Woolmark reklám a Nők Lapjában Archiválva 2017. február 13-i dátummal a Wayback Machine-ben, retronom.hu
  6. Centrum Áruházak, retronom.hu
  7. Szedres Mariann szupermodell, sztármanöken, retromagyarfotomodellek.blogspot.hu
  8. Magyar Televízió: Locomotív GT show. Port.hu, 1980. május 24. (Hozzáférés: 2015. augusztus 23.)
  9. Magyar Televízió: Önök kérték!. Nemzeti Audiovizuális Archívum, 2008. május 20. (Hozzáférés: 2015. augusztus 23.)
  10. Portrébeszélgetés Szedres Mariann manökennel
  11. Pinkóczi Julianna: "Delta-történelem" Beszélgetés Kollányi Ágostonnal, a Delta rendezőjével. Filmkultúra.hu, 2005. (Hozzáférés: 2015. augusztus 23.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. Az Úgy látlak még című dalt eredetileg az 1980. május 24‑én vetített, "Nézd, az őrült mit csinál" című, Sándor Pál rendezte LGT-tévéshow-ban mutatták be, VHS-kazettán 1988-ban jelent meg.[1] A Nemzeti Audiovizális Archívum közlése szerint státusa "szerzői-jogi okok miatt korlátozott".[2]
  1. Dalok: Úgy látlak még. pressergabor.hu. (Hozzáférés: 2015. augusztus 25.)
  2. Nézd, az őrült mit csinál. Nemzeti Audiovizális Archívum, 2010. január 17. (Hozzáférés: 2015. augusztus 26.)