Centrum Áruházak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Centrum Áruházak
A Verseny Áruház 1990-ben, Budapest, Rákóczi út 12.
A Verseny Áruház 1990-ben,
Budapest, Rákóczi út 12.
TípusÁruházlánc
AlapítvaOrszágos Áruházi Vállalat (1966)
Centrum Áruházak (1967)
SzékhelyBudapest, Magyarország
Formaállami vállalat
TermékekVegyes árucikkek

Magyar cégjegyzékszám01-01-003263
SablonWikidataSegítség

A Centrum Áruházak Magyarország egyik legnagyobb áruházlánca volt az államszocialista időkben. Évtizedeken keresztül árulta termékeit Magyarország városaiban. A vállalat 1999-ben fuzionált a Skála Divatházzal.

Története[szerkesztés]

A társaság eredete 1882-re vezethető vissza, Magyarország első áruháza, a „Guttman Jakab" megnyitásához. A vállalat történetének fontos állomása volt a Párizsi Nagy Áruház (1957 és 2005 között Divatcsarnok) megnyitása, melyet 1926-ban a Corvin Áruház követett.

Legismertebb fővárosi tagjaik közé sorolható a Blaha Lujza téren a Corvin Áruház, illetve az Andrássy úton a Divatcsarnok, de az 1960-as években sorra épültek vidéken is a Centrum égisze alá tartozó áruházak.

A folyamat a nyolcvanas évek első feléig tartott, amikor Kecskeméten 1983-ban megnyílt a 8 ezer négyzetméteres Centrum Áruház, amely akkoriban az egyik legnagyobb vidéki egysége volt a láncnak.

A hálózat a rendszerváltás környékén mintegy 25 áruházzal rendelkezett.

Az áruházakat 1948-ban államosították, ezután azok különböző formában működtek. 1966-ban jött létre az Országos Áruházi Vállalat, amely 1967-ben vette fel a Centrum Áruházak nevet. A rendszerváltást követően a vállalatot privatizálni kezdték.

A Corvin Áruház a 60-as évektől reklámozta az áruházat. Reklámarca a Centrum Áruházaknak a 70-es években Szedres Mariann volt. Az 1985. évi magyar szépségversenyt a Magyar Média Reklám és Propaganda Szolgáltató Leányvállalat szervezte, ahol a Centrum Áruházak közönségdíját, 1 éves reklámszerződést, Kondász Tünde kapta. ,,A verseny után negyvenezer forintot kaptam nyereségként. Betettem a bankba. A centrumreklámokért kapott honorárium is takarékbetétbe vándorol. Egy kertes háznál alább nem adom!" nyilatkozta Kondász Tünde.

A győztesek kihirdetése után Molnár Csilla (szépségkirálynő) is kapott szerződést, de szülei nem írták alá, a részletek ismerete hiányában.

1991-ben az átszervezést követően a vállalat Centrum Áruházak Kft. néven működött, később részvénytársasági formát vett fel.

1997-ben tulajdonosváltás történt, mivel a német Tengelmann tulajdonban lévő Skála Coop Rt. többségi tulajdont szerzett a Centrum Rt.-ben. Az új vezetés 1999-ben úgy döntött, hogy a Skála és a Centrum Áruházak egyesüljön, és így létrejött a Skála és Centrum Rt. Ezt követően a két áruházlánc profilja keveredni kezdett, de a domináns fél végül a Skála lett, és a Centrum Áruházakat felváltotta a Skála márkanév.

2001-ben a Capital Rt. megvásárolta a Tengelmann csoporttól a Skála Coop Rt.-t. Ezt 2002-ben új arculat megjelenése és névváltás követte: megalakult a Skála Divatház Rt. 2003-tól kezdve az új üzletpolitikába nem illő, nem megfelelő műszaki állapotú és kisebb alapterületű áruházakat eladták vagy bérbe adták. Ekkor országosan sok áruház zárt be.

Addig, amíg meg nem jelentek a második generációs plázák, 90-es évek, például a Duna Plaza, Pólus Center stb., jól működtek ezek az egykori szocialista nagyáruházak, mivel nem volt konkurenciájuk. A külföldi befektetők által fejlesztett modern bevásárlóközpontok azonban a háttérbe szorították őket.

2005-ben a vállalati vezetés belátta, hogy nem váltak valóra a reményeik, és az áruházak eladása mellett döntöttek, négy kivételével az összes áruházat eladták. Jelenleg az áruházak a Skála áruházlánc áruházaiként működnek.

,,1. Feleség (Centrum-reklámok) Társadalmi megítélés szerint létezett az erkölcsös és erkölcstelen nő, követésinormamintaként pedig leginkább a szomszédasszonyok, illetve a munkatársnők szolgáltak.20 Férfiak tekintetében voltak a „rendes udvarlók”, akikből remélhetőleg majd jó férj lesz. (Az számított jó férjnek, aki rendesen dolgozik, hazaadja a pénzt, nem iszik, nem veri a feleségét stb.) A másik kategória pedig a „veszélyes udvarlók” voltak, akik „csak azt akarják”.21 A férjezett nő tisztességesnek számított. Ezt a prototípust szólította meg a Centrum Divatcsarnok, ahol a vásárlás az egész családnak ideális. Apa: mert a belvárosban van, anya: mert itt mindent megtalálsz, nagylány a divatos „cuccok” miatt, nagymama az udvariasság miatt és a legkisebb, mert itt ő is mindig talál valamit. 22 Reklámarca Szedres Mariann, a gyönyörű egzotikus arcú modell.”

– Kovácsné Magyari Hajnalka - Nőábrázolások a magyar és román államszocializmus éveinek reklámtermékeiben

,,

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • 25 évesek a centrum áruházak. Jubileumi évkönyv 1948–1973; szerk. Szüts Dénes; MÉM Fejlesztési Propaganda Iroda, Bp., 1973
  • Az áruházi dolgozók munkahelyi fizikai és szociális helyzetének általános jellemzői. Szociálpszichológiai felmérés a Centrum Áruházak megbízásából. 1975–76; szerk. Komlósi Annamária, Séra László, közrem. Horváth Nicolette; Centrum Áruházak, Bp., 1977
  • Lukács Ottó: Egy nagyméretű kiskereskedelmi vállalat. Esettanulmány a Centrum Áruházak Vállalatról; MTA Közgazdaságtudományi Intézet, Bp., 1985 (Tanulmányok a gazdaság irányításáról és szervezetéről)