Skála Budapest Nagyáruház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Skála Budapest Nagyáruház
Skála áruház.jpg
Település Budapest XI. kerülete
Elhelyezkedése
Skála Budapest Nagyáruház (Budapest)
Skála Budapest Nagyáruház
Skála Budapest Nagyáruház
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 28′ 29″, k. h. 19° 02′ 51″Koordináták: é. sz. 47° 28′ 29″, k. h. 19° 02′ 51″
A Wikimédia Commons tartalmaz Skála Budapest Nagyáruház témájú médiaállományokat.
Skála Budapest Szövetkezeti Nagyáruház (1976)
1976. április 3-án a Skála Budapest Szövetkezeti Nagyáruház megnyitása. Középen Demján Sándor igazgató
A Skála Budapest Szövetkezeti Nagyáruház megnyitása 1976. április 3-án
A SKÁLA áruház bontása, 2007 szeptembere

A Skála Budapest Szövetkezeti Nagyáruház 1976. április 3-án nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Budapesten, a XI. kerületi Schönherz Zoltán (a mai Október 23.) utcában. Az áruházat 2007-ben lebontották, helyére az Allee bevásárlóközpont épült.

Története[szerkesztés]

A telken korábban az 1935-ben megnyílt, 12000 férőhelyes Budapesti EAC stadion működött, amely az áruház 1976-os megnyitását követően, 1977-ben költözött át a mai Bogdánfy utcai sporttelepre, a MAFC pálya mellé. Az áruház a hiánygazdaság idején üde színfolt volt a kiskereskedelem terén. A Szövosz vezetése az igazgatói megbízást Demján Sándornak adta, aki egyetlen feltételként szabad kezet kért, amit meg is kapott.[1] A nagyáruházat létrehozó Demján merőben új filozófia alapján alakította ki és vezette a vállalatot, melyhez hasonlót magyarok addig legfeljebb a bécsi Mariahilfer Strassén láthattak. A köznyelvben csak "budai Skála"-ként emlegették.

A Skála Budapest Nagyáruház 1979-ben fuzionált a Szöváru Nagykereskedelmi Vállalattal, ezzel létrehozva a Skála-Coop Közös Vállalatot, mely hatalmas vállalatcsoporttá nőtte ki magát. Később, 1984-ben adták át a másik Skála áruházat Pesten, ez volt a Skála Metró.

A Skála Budapest és a többi korábbi áruház hanyatlásához a kilencvenes évek végétől folyamatosan épülő modern és korszerű bevásárlóközpontok járultak hozzá.[2] A Skála sikertörténete akkor ért véget, amikor a Skála Budapest Nagyáruházat 2005-ben eladták. Az ingatlant az ING vette meg. Az adásvételi szerződés értelmében 2007-ig a régi épületet fenn kellett tartani. 2007. augusztus 7-én ünnepélyes keretek között kezdték el bontani a Október 23. utcai épületet. A bontás jelképesen a homlokzaton lévő SKÁLA felirat S-betűjének levételével kezdődött. A bontáson jelen volt Molnár Gyula, Újbuda akkori polgármestere és Komjáthy Ágnes, aki évtizedeken keresztül volt a Skála arca.

Az új Allee[szerkesztés]

Az épület helyén az ING egy bevásárló- és szórakoztató központot, irodaházat, lakóparkot hozott létre. Az Allee megnyitására Újbuda napján, 2009. november 11-én került sor.

Érdekességek[szerkesztés]

  • 1984-ben Magyarországon a kiskereskedelemben először itt vezették be a vonalkódot.
  • A bontás során feleslegessé vált homlokzati SKÁLA felirat Demján Sándor házának kertjébe került, emlékül az általa életre hívott vállalatcsoportnak.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Demján Sándor portréja - I. rész: A városalakító Archiválva 2018. augusztus 15-i dátummal a Wayback Machine-ben magyarnarancs.hu
  2. Kádár János plázáinak nyomában Üzletrész.hu, 2012. augusztus 8.

További információk[szerkesztés]