Mariahilfer Straße

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Koordináták: é. sz. 48° 11′ 55″, k. h. 16° 21′ 03″

A „belső” Mariahilfer Sraße
A Mariahilfer Straße a bécsi Nyugati Pályaudvar felől nézve

A Mariahilfer Straße Bécs egyik leghosszabb és legismertebb bevásárlóútja. A belvárost köti össze a külső Penzing kerülettel. Nevét (Máriasegíts-i út) az egykoron Bécs elővárosából 6. bécsi kerületté alakult Mariahilf település nevéből.

Az út vonala[szerkesztés]

A bécsiek által Mahü-nek is nevezett útnak van egy belső (innere) és egy külső (äußere) része. Ezeket a nem hivatalos megnevezéseket azonban mind a köznyelv, mind a média használja, illetve a város tömegközlekedésében is használatosak.

Mariahilfer Straße belső[szerkesztés]

A Mariahilfer Straße a mariahilfi (6. kerület) Gabonapiacnál (Getreidemarkt), illetve a neubaui (7. kerület) Múzeum téren (Museumsplatz) kezdődik, a bécsi körút közelében, a fent említett két kerület határaként, és az első rövid szakaszán erősen emelkedik egészen a Mariahilf Gürtelig.

Mariahilfer Straße külső[szerkesztés]

Ez a rész a Mariahilfer Gürtelnél kezdődik és a Schloßalleeig tart a város nyugati felében. Bár itt is számtalan üzlet található, ezen az útszakaszon még sincsenek nagy nemzetközi üzletek. Ezen a szakaszon közlekedik a villamos is, a sűrűbben lakott belső részen leváltotta az U3-as metró.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Mariahilfer Straße témájú médiaállományokat.