Ugrás a tartalomhoz

Pláza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egy miskolci plaza, a Szinvapark

A pláza modern nagyvárosi bevásárlóközpont-komplexum, amely a kiskereskedelmi üzleteken kívül étkezési és egyéb szolgáltatásokat (éttermeket, büféket stb.), valamint gyakran szórakozási, kikapcsolódási lehetőségeket (mozi, játékterem stb.) egyaránt kínál egy épületegyüttesben integrálva.

Az elnevezés eredete

[szerkesztés]

A plaza szó spanyol eredetű, jelentése ’(fő)tér’. A spanyol szó forrása a középkori latin PLATEA, ’széles út, tér’. Már az ókori görögök és rómaiak korában is minden város rendelkezett egy főtérrel vagy csomóponttal (a görögöknél agóra, piactér), amely a város fontos kereskedelmi központjaként működött. A középkori Spanyolországban e szerepet a Plaza Mayor („főtér”) töltötte be, majd újkeletű kifejezésként a modern bevásárlóközpontokra kezdték el használni először az angolban, ahonnan átkerült a többi nyelvbe is. Azonos eredetű a magyar piac szó is, amely az olasz közvetítésével (piazza) került a nyelvünkbe.

Története

[szerkesztés]

Az első ilyen bevásárlóközpont az Amerikai Egyesült Államokban épült Country Club Plaza néven spanyol építészeti stíluselemekkel, és 1922-ben nyílt meg a Missouri állambeli Kansas Cityben. Az elnevezést később kiterjesztették az üzletekre és áruházakra, bevásárlókomplexumokra arra utalva, hogy egyben a kulturális élet központjai is. Jelenleg használják olyan épületekre, középületekre is, amelyek alsó szintje üzleteket, szolgáltatásokat, felsőbb szintjei pedig irodaházat vagy szállodát foglalnak magukba.

Magyarországon az első ilyen komplexum, amelyet már plázának hívtak, az 1996-ban megnyílt Duna Plaza volt Budapesten, majd egyre több épült és épül ma is a nagyvárosokban, háttérbe szorítva a hagyományos áruházakat.

Fordítás

[szerkesztés]
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Plaza című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások

[szerkesztés]
Commons:Category:Shopping malls
A Wikimédia Commons tartalmaz Pláza témájú médiaállományokat.