Vita:Reklámarc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

Kivágott szöveg[szerkesztés]

"Minden reklámban volt egy üzenet, amit a nézők, olvasók azonosítottak. egybekötöttek egy termékkel, és annak a reklámnak a manökenjével, azaz reklámarccal." Tessék? Az üzenetet kötötték (múlt idő?) össze a termékkel? A reklám hatásmechanizmusát pontosabban kellene leírni egy lexikonban.

Most vettem észre, hogy írtál a vitalapra. Csak példa: forrásoknál sorban linkelve, ez is: a reklámoknak, ezen belül a híres ,,Sas,,-reklámoknak nagy szerepe volt az arcok közvetítésében a nézők felé, tehát nemcsak az újságokban megjelent reklámképeknek volt üzenete. -S modell reklám pl Takács Éva manökennel,Sas-Rusznák reklámja. ,,Keresd az s modellt...kivételes, különleges az s..,, , vagy: Komjáthíy Ági skála reklámja. Kb 1 órás beszélgetésben elmeséli pl Sütő Enikő-Liener Márta és Rusznák Iván is ezt, forrásolva!! Az üzenete szót helyettesítsd be, kérlek, mert a szakma ezt használja!! lásd: linkelt cikkek. - az üzenet a termékre utal - röviden megfogalmazva, egy arc például. Pataki Ági egy ritka példa, de azonnal a Fabulon kötődik a képéhez, ha a termék nincs is ott. Elég egy emblémás doboz is: https://www.google.hu/search?q=centrum+%C3%A1ruh%C3%A1zak&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjzsYus7NPVAhVnQJoKHVy1BGQQ_AUICygC&biw=1344&bih=766#imgrc=d8OHufLcJSomjM: Elég ez a fotó, bár ez ritka: https://www.google.hu/search?q=fabulon+%C3%A1gi&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjFq6z87NPVAhWGO5oKHUCUDmAQsAQIMQ&biw=1344&bih=766#imgrc=TRPXt14k43Um9M:

2. Napjainkban már eleve keresik az ismertebb embereket reklámarcnak. /Mindig -tv reklámarca Rudolf Péter..stb./ Erről szintén Liener Márta ejt pár szót, a videóban. Rudolf Péterről külön cikk van!! - ez is törölve lett.

3. Az év arca nem egyenlő a reklámarccal. sokszor szépségversenyek győztesei kapják ezt a címet. Ha konkrét termék, cég neve nincs megjelölve, akkor bemutatókra hívták, azaz manöken lett.

Nyárizápor vita 2017. augusztus 13., 10:59 (CEST)

Egy ilyen szöveg nem helyettesíti a szócikk címének pontos definiálását, megfogalmazását. Márpedig a lexikoncikk szükségszerű része a fogalmi körülhatárolás.--Linkoman vita 2017. augusztus 12., 10:56 (CEST)

ezt most találtam: https://www.google.hu/search?q=rel%C3%A1m+%C3%BCzenete&oq=rel%C3%A1m+%C3%BCzenete&aqs=chrome..69i57.8664j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Nyárizápor vita

Eredetileg ezt linkeltem tegnap, kb 20.10-től Rusznák-Sütő-Liener beszélgetéshttp://nava.hu/id/2410714/ http://nava.hu/id/2410714/

Nyárizápor vita

Nagy köszönöm, az eddigi legjobb forrást linkelted!

Nyárizápor vita 2017. augusztus 13., 17:45 (CEST)

Félreértés[szerkesztés]

Félreértés. Itt nem a reklám történetét kell megírni, hanem csak a reklámarc, mint fogalom történetét. A lexikonírás egyik íratlan szabálya az, hogy a lexikoncikk tárgykörét szigorúan a címe határolja be.

Ezek nem ebbe a cikkbe tartoznak, tehát ezeket kivágtam:: "Reklámtörténet:

  • Visszanyúlik egészen az ókorba, ahol a borokat tartalmazó amforákat különböztették meg (falra festett hirdetések).
  • A reklám fejlődése a nyomtatás elterjedésével indulhatott meg igazán (Angliában a 15. században jelent meg az első szórólap).
  • Az ipari forradalom után a 19. században fordult elő először, hogy valaki nagyobb hirdetési felületet vásárolt.
  • A reklámszövegírás Charles Austin Bates (1870) nevéhez köthető, aki díjazás fejében fogalmazott hirdetési szövegeket.
  • 20. század plakátművészet, tömegmédiumok, internet."--Linkoman vita 2017. augusztus 12., 14:45 (CEST)