Perczel András

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Perczel András
Perczel András2.jpg
Életrajzi adatok
Született1959. május 10. (62 éves)
Budapest
Ismeretes mint kémikus, biokémikus
SzüleiPerczel Dénes
Iskolái Eötvös Loránd Tudományegyetem
Iskolái
Felsőoktatási
intézmény
ELTE
Pályafutása
Szakterület kémiai tudomány
Kutatási terület biokémia, NMR-spektroszkópia
Tudományos fokozat a kémiai tudomány kandidátusa (1992), az MTA doktora (1998)
Munkahelyek
ELTE Természettudományi Kar egyetemi tanár
Tudományos publikációk száma 250
Szakmai kitüntetések
Bolyai-díj (2011)
Akadémiai tagság levelező tag (2010), rendes tag (2016)
A Wikimédia Commons tartalmaz Perczel András témájú médiaállományokat.

Perczel András (Budapest, 1959. május 10. –) Széchenyi-díjas magyar szerkezeti kémikus és biológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia, az Academia Europaea és a Szent István Tudományos Akadémia rendes tagja. Fő kutatási területe a biomolekulák térszerkezetvizsgálata, peptidek és fehérjék NMR spektroszkópiája. 2011-ben a Bolyai-díj kitüntetettje.

Életpályája[szerkesztés]

A bonyhádi Perczel család sarja. Apja, bonyhádi Perczel Dénes (1929-2013), budapesti építész, festő és grafikus, a Középülettervező Vállalat (KÖZTI) alkalmazottja, több magyarországi templom és templombelső tervezője. Apai nagyszülei bonyhádi Perczel Miklós (1882-1969) filmoperatőr és fényképész, és Barna Margit (1904-1965) voltak. Perczel András a budapesti Piarista Gimnáziumban érettségizett 1977-ben, majd 1980-ban kezdte meg tanulmányait az ELTE Természettudományi Kar (ELTE TTK) kémia szakán, ahol 1985-ben szerzett vegyészdiplomát. Ennek megszerzése után szerves kémiai gyakorlatokat kezdett el tartani az egyetem tanárképző főiskolai karán. 1987-ben a TTK szerves kémiai tanszékének tudományos munkatársa lett, közben folytatta az oktatást a tanárképző főiskolán. 1994-től tart speciális kollégiumokat kémia szakos hallgatók számára. Közben a tanszék tudományos főmunkatársává, majd 1999-es habilitációja után, 2001-ben egyetemi tanárrá nevezték ki. Azóta tart előadásokat szerves és biológiai kémiából. 2007-ben megkapta tanszékvezetői kinevezését is. Az egyetemi tanári munka mellett az MTA és az ELTE közös Fehérjemodellező Kutatócsoportjának, valamint az egyetem Szerkezeti Kémia és Biológia Laboratóriumának vezetője. 1998 és 2001 között Széchenyi professzori ösztöndíjjal, 2006-ban pedig Fulbright-ösztöndíjjal kutatott.

1992-ben védte meg a kémiai tudomány kandidátusi, 1998-ban akadémiai doktori értekezését. Az MTA Szerves és Biomolekuláris Kémiai Bizottságának lett tagja. 2010-ben a Magyar Tudományos Akadémia felvette levelező, 2016-ban rendes tagjai sorába. Akadémiai tisztségei mellett a Magyar Kémikusok Egyesülete biológiai kémiai szakcsoportja alapító elnöke, a Magyar Biokémiai Egyesület tagja, a Kajtár Márton Közhasznú Alapítvány kuratóriumi titkára és az Alapítvány a Magyar Peptid- és Fehérjekutatásért kurátora. Emellett nemzetközi szinten a European Peptide Symposium (EPS) tagja és a Journal of Molecular Structure című tudományos folyóirat szerkesztőbizottságának tagja.

Felesége, dr. Perczel-Forintos Dóra (Budapest, 1960. február 12.), PhD tanszékvezető egyetemi tanár, habilitált klinikai szakpszichológus és pszichoterapeuta;[1] felesége édesapja, forintosházi Forintos György (1935-2005) szociológus, magyar szabadságharcos volt az 1956-os forradalomban. Három gyermekük van: dr. Perczel Kristóf (szakorvos), Perczel Júlia (művészettörténész és pszichológus) és dr. Perczel György (orvos).

Munkássága[szerkesztés]

Fő kutatási területe a szerves és bimolekuláris kémia, ezen belül a reaktivitás és térszerkezetvizsgálata: polipeptidek és a fehérjék CD és NMR spektroszkópiája

Több jelentős kutatást folytatott, amelyekben peptideket és fehérjéket szintetizáltak szilárd fázisú és biotechnológiai módszerekkel. Legfontosabb eredményeit a spektroszkópia és a spektrometria használatával érte el, például úgynevezett bioaktív peptideket, fehérjéket vizsgált CD- és NMR-színképelemzéssel, valamint fehérjék bioNMR-spektroszkópiájával, ahol a szerkezet, a dinamika és a biológiai hatás molekuláris hátterének feltérképezését végezte globuláris és funkcionálisan rendezetlen (IUP) rendszerekben. Ezenkívül α- és β-peptidek szerkezet- és stabilitásvizsgálatával foglalkozik.

Összesen közel 250 tudományos közleménye szerzője vagy társszerzője, amelyek elsősorban angol nyelven jelentek meg, ezekre közel 5000 független hivatkozás érkezett. H-index=44.

Emellett több magyar és angol nyelvű könyvfejezet társszerzője.

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Főbb publikációi[szerkesztés]

 • Phosphorylation loops in synthetic peptides of the human neurofilament protein middle-sized subunit (társszerző, 1988)
 • Convex constraint analysis - A natural deconvolution of circular-dichroism curves of proteins (első szerző, 1991)
 • Analysis of the circular-dichroism spectrum of proteins using the convex constraint algorithm - A practical guide (első szerző, 1992)
 • Peptidek térszerkezet-vizsgálata (társszerző, 1994)
 • Fehérjék másodlagos szerkezeti elemeinek modellezése szintetikus, spektroszkópiai és számítástechnikai módszerekkel (1996)
 • NMR studies of a viral protein that mimics the regulators of complement activation (társszerző, 1997)
 • Membrane translocation of penetratin and its derivatives in different cell lines (társszerző, 2003)
 • Theoretical study on tertiary structural elements of β-peptides: Nanotubes formed from parallel-sheet-derived assemblies of β-peptides (társszerző, 2006)
 • Determining the molecular basis for the pH-dependent interaction between the Link module of human TSG-6 and hyaluronan (társszerző, 2007)
 • Cooperation between a salt bridge and the hydrophobic core triggers fold stabilization in a Trp-cage miniprotein (társszerző, 2008)
 • Mozgékonyság az ideák világában, avagy dinamikus fehérjék térszerkezet-vizsgálata (2010)

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]