Paul-Émile Janson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Paul-Émile Janson
Paul-Émile Janson (Jos De Swerts, 1923)
Paul-Émile Janson (Jos De Swerts, 1923)
Belgium 31. miniszterelnöke
Hivatali idő
1937. november 24. – 1938. május 13.
UralkodóIII. Lipót
ElődPaul van Zeeland
UtódPaul-Henri Spaak

Született1872. május 30.
Brüsszel
Elhunyt1944. március 3. (71 évesen)
Buchenwald koncentrációs tábor
PártLiberális
VálasztókerületTournai

SzüleiPaul Janson
Foglalkozáspolitikus
IskoláiSzabad Brüsszeli Egyetem
A Wikimédia Commons tartalmaz Paul-Émile Janson témájú médiaállományokat.

Paul-Émile Janson (1872. május 30.1944. március 3.) belga politikus és államférfi volt, Belgium miniszterelnöke 1937 és 1938 között.

Élete[szerkesztés]

Janson 1872-ben Brüsszelben született, apja a liberális politikus, Paul Janson (1840–1913). A Brüsszeli Szabadegyetemen jogot tanult, Brüsszelben ügyvédi pályát kezdett, és az egyetemen tanított. 1911-ben kezdte politikai pályáját, de mivel a liberális párt radikális szárnyához tartozott, nem választották meg a brüsszeli választókerületben. Az 1914-es választásokon a liberálisok Tournai városában indították, ahol a munkásosztály szavazataival megválasztották, és augusztus 4-én a liberális párt színeiben a belga képviselőház tagja lett.

Pár nappal ezután Németország lerohanta Belgiumot, és Janson követte a kormányt, előbb Antwerpenbe, majd később franciaországi száműzetésbe. Mivel nem tartotta morálisan megfelelő lépésnek a menekülést, visszatért Belgiumba, és augusztus 22-én már otthon volt Tournai-ban, ahol különféle bizottságok tagjaként a lakosság háború alatti nélkülözését próbálta enyhíteni. A háború vége felé elkezdték az újjáépítést tervezni és ekkor javasolta a Le Havre-ba menekült kormánynak, hogy a háború után nemzeti egységkormányt alapítsanak az újjáépítés érdekében.

Első miniszteri posztját az első világháború után, Léon Delacroix katolikus-liberális-szocialista kormányában kapta, 1920. november 3-ig honvédelmi miniszter volt. Ebben a tisztségében a francia-belga katonai szövetség egyik megalkotója és belga részről az egyik aláírója volt.

Ezt követően 1927-1931 között személyes jóbarátja, Henri Jaspar kormányában, majd 1932-1934 között Charles de Broqueville kormányában igazságügy-miniszter. 1935-ben a belga szenátus tagja lett, de 1936-ban, a liberálisok választási vereségét követően, elvesztette ezt a tisztséget.

Egyéves politikai kihagyás után, 1937. november 24-én kapott megbízást kormányalapításra, mivel elődei egyikének sem sikerült hosszú életű kormányokat alakítani. A Jansen-kormány is csak rövid ideig volt hivatalban: 1938. májusában le kellett mondania: az európai háborús légkör, a parlamenten belül a közösségek közötti viták, a nehéz gazdasági helyzet és a szükséges adóemelések miatt a katolikusok kiléptek a koalícióból. Rövid ideig tartó kormányzása alatt nem tudott érdemben változtatni elődei politikáján, de két fontos döntést hozott: a kulturális minisztériumon belül megalakított két, holland és francia kulturális tanácsot, és bejelentette az önálló flamand középiskolák megalapítását.

A második világháború elején rövid ideig külügyminiszter volt Paul-Henri Spaak és Hubert Pierlot kormányaiban, majd később ismét az igazságügy-miniszteri posztot töltötte be 1940. májusig. 1940 és 1944 között a kormány tárca nélküli minisztere. A belga emigráns kormány Londonba települése után is Franciaországban maradt, ahol a megszálló német hatóságok elől menekülve Dél-Franciaországba települt. 1943-ban Nizzában letartóztatták, és a buchenwaldi koncentrációs táborba internálták. Itt halt meg 1944. március 3-án.

Nővére Marie Janson, aki 1921-ben a belga képviselőház első női tagja és Paul-Henri Spaak későbbi miniszterelnök anyja volt.

A Janson-kormány tagjai[szerkesztés]

Miniszteri tiszt Név Párt
Miniszterelnök Paul-Emile Janson Liberális
Külügyminiszter Paul-Henri Spaak Szocialista
Belügyminiszter Octave Dierckx Liberális
Igazságügyminiszter Charles du Bus de Warnaffe Katolikus
Pénzügyminiszter Hendrik De Man Szocialista
Mezőgazdasági miniszter Hubert Pierlot Katolikus
Közmunkaügyi miniszter Joseph Merlot Szocialista
Munkaügyi és szociális miniszter Achille Delattre Szocialista
Gazdasági és vállalkozási miniszter Philip Van Isacker Katolikus
Közoktatásügyi miniszter Julius Hoste Liberális
Közlekedésügyi miniszter Hendrik Marck Katolikus
Vasút, posta és távközlési miniszter Désiré Bouchery Szocialista
Honvédelmi miniszter Henri J. Denis pártonkívüli
Gyarmatügyi miniszter Edmond Rubbens Katolikus
Tárca nélküli miniszter Prosper Poullet Katolikus
Közegészségügyi miniszter Arthur Wauters Szocialista

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Paul-Émile Janson című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]