Jean-Baptiste Nothomb

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jean Baptiste Nothomb
Nothomb 1832 körül
Nothomb 1832 körül
Belgium 7. miniszterelnöke
Hivatali idő
1841. április 13. – 1845. július 30.
ElődJoseph Lebeau
UtódSylvain Van de Weyer

Született1805. július 3.
Messancy, Luxembourg
Elhunyt1881. szeptember 6. (76 évesen)
Berlin, Németország
PártKatolikus

GyermekeiIsabelle Nothomb
Foglalkozás
Iskolái
  • Liège-i Egyetem
  • Athénée de Luxembourg

Díjak
  • Grand Cross of the Order of the Oak Crown
  • Minister of State (1845. június 19.)
  • a francia Becsületrend tisztje (1834. október 14.)
  • a francia Becsületrend főtisztje (1841. április 19.)
  • a francia Becsületrend nagykeresztje (1842–)
A Wikimédia Commons tartalmaz Jean Baptiste Nothomb témájú médiaállományokat.

Jean-Baptiste Nothomb báró (Messancy, Luxembourg, 1805. július 3.Berlin, 1881. szeptember 6.) belga politikus és államférfi, Belgium miniszterelnöke 1841 és 1845 között.

Élete[szerkesztés]

1805-ben a luxemburgi Messancy-ban született, Luxembourg-ba járt középiskolába és egyetemi tanulmányait a Liège-i Egyetemen végezte. 1826-ban szerezte meg jogi diplomáját és Luxemburgban nyitott ügyvédi irodát, majd Brüsszelbe költözött. Itt élénken részt vett a hollandok elleni mozgalom szervezésében, de 1830. augusztusban, amikor Brüsszelben kitört a forradalom, éppen Luxemburgban tartózkodott. Ennek ellenére kinevezték az alkotmányozó gyűlés tagjává.

Nothomb ezután a belga kongresszus tagja lett: három luxemburgi választókerület jelölte képviselőjének, de végül Arlon-t képviselte. 1831-ben megakadályozta, hogy a németek bekebelezzék Arlont. Nothombot, aki 25 évével a képviselő volt, megválasztották a kongresszus titkárának, illetve a külügyekkel foglalkozó bizottság tagjának. A kongresszus ülései során ellenezte Belgium egyesítését Franciaországgal, illetve szembeszállt a köztársaságpártiakkal is, mivel politikai nézetei szerint az alkotmányos monarchia, kétkamarás parlamenttel, szabad sajtóval és az ország függetlenségével volt az ideális államforma. Nothomb kezdetben a francia királyi családból származó Orleansi Lajost támogatta a belga trónra, de később mégis átpártolt Lipót szász-coburg-gothai herceg mellé és tagja volt a küldöttségnek, amely felajánlotta a koronát a hercegnek.

Később Érasme-Louis Surlet de Chokier báró régenssége alatt külügyi államtitkár lett és tagja volt annak a delegációnak, amely Londonban próbált véget vetni a Belgium és Hollandia között dúló háborúnak. A béke érdekében tett területi engedmények (Limburg és Luxemburg tartományok egy részének átengedése) miatt később sok támadás érte.

1837. január 13-án tagja lett a katolikus Barthélémy de Theux de Meylandt kormányának közmunkaügyi miniszterként, majd 1839-től 1840-ig igazságügyminiszter is volt. Minisztersége alatt indult meg a belga vasútvonalak kiépítése, mikor 1840-ben távozott posztjáról, már több, mint 300 km megépült (az első szakasz Brüsszelt kötötte össze Mechelennel). 1840-ben mint Belgium rendkívüli nagykövetét delegálták a Német Konföderációba.

1841. április 13-án alakította meg kormányát, ahol magának fenntartotta a belügyminiszteri posztot. 1845-ben, lemondása után diplomáciai pályára lépett és hosszú évekig rendkívüli követként képviselte Belgiumot Berlinben. Itt halt meg 1881-ben.

A Nothomb-kormány tagjai[szerkesztés]

Miniszteri tiszt Név Párt
Külügyminiszter Félix de Muelenaere Katolikus
Belügyminiszter Jean-Baptiste Nothomb Katolikus
Igazságügyminiszter Guillaume Van Volxem Katolikus
Pénzügyminiszter Camille de Briey Katolikus
Közmunkaügyi miniszter Léandre Desmaisières Katolikus
Hadügyminiszter Gérard Buzen Katolikus

Változások[szerkesztés]

Írásai[szerkesztés]

1838-ban jelent meg a belga forradalomról szóló műve, az Essai historique et politique sur la révolution belge, amelyet általános elismerés fogadott: Palmerstone brit miniszterelnök elismerőleg szólt a könyvről, míg I. Lajos Fülöp francia király a Becsületrenddel tüntette ki. A könyvet még ugyanebben az évben lefordították németre és olaszra, és három kiadást ért meg.

Lásd még[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Jean-Baptiste Nothomb című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]