Érasme-Louis Surlet de Chokier

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Surlet de Chokier bárója

Báró Érasme-Louis Surlet de Chokier (Gingelom, 1769. november 27. - Gingelom, 1839. augusztus 7.) belga politikus, I. Lipót trónra lépése előtt Belgium régense volt.

Életrajza[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az 1789-es Heureuse Révolution alatt, amikor a francia forradalom példáján fellelkesült liége-i polgárok megdöntötték a püspök-herceg uralmát, Surlet de Chokier a felkelők seregében szolgált. Később az osztrák császári hadsereg Hasselt és Zutendaal mellett vívott csatákban vereséget mért a felkelőkre és a hollandiai Breda városába menekült. Csak 1792-ben térhetett vissza szülőhelyére, Gingelom-ba.

1794-ben a francia forradalmi hadsereg megszállta és annektálta Belgium területét, közte Liège városát is. Surlet de Chokier ekkor a francia forradalmi eszmék híve lett. 1800-ban megválasztották Gingelom polgármesterének és később tagja lett a Meuse-Inférieure francia közigazgatási tartomány tanácsának. 1812-ben a francia nemzetgyűlés képviselője lett.

Napóleon bukása után az Egyesült Holland Királyság parlamentjének alósházában (Tweede Kamer) lett képviselő, a dél-németalföldi tartományok (a későbbi Belgium) küldötteként. 1816-ban kapta meg bárói címét I. Vilmos holland királytól, de ellenzéki képviselőként olyan hevesen lépett fel a király és kormánya ellen, hogy I. Vilmos személyesen járt közbe, hogy 1828-ban ne válasszák újra.

Az 1830-as belga forradalom kitörése után Hasselt járás képviselőjeként került be a belga nemzetki kongresszusba, ahol a kongresszus elnökének választották. Részt vett az belga alkotmány megfogalmazásában, majd miután Lajos nemours-i herceg visszautasította a belga trónt, Surlet de Chokier-t megválasztották Belgium régensének 1831. február 25-én. A régensi tisztet egészen július 21-ig töltötte be, amikor I. Lipót király letette alkotmányos esküjét.

1839-ben Gingelom-ban halt meg.

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]