Jules Malou

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jules Malou
Belgium 14. miniszterelnöke
Hivatali idő
1871. december 7. – 1878. június 19.
ElődJules d'Anethan
UtódWalthère Frère-Orban (2. hivatali idő)
Belgium miniszterelnöke
Hivatali idő
1884. június 16. – 1884. október 26.
ElődWalthère Frère-Orban (2. hivatali idő)
UtódAuguste Beernaert

Született1810. október 19.
Ypres
Elhunyt1886. július 11. (75 évesen)
Brüsszel, Woluwe-Saint-Lambert
PártKatolikus

HázastársaClaire Helena Orban
GyermekeiMathilde Malou
Foglalkozás
IskoláiLiège-i Egyetem
Vallásrómai katolikus egyház
A Wikimédia Commons tartalmaz Jules Malou témájú médiaállományokat.

Jules Edouard François-Xavier Malou (Ypres, 1810. október 19.Brüsszel, 1886. július 11.) belga politikus és államférfi volt, Belgium miniszterelnöke 1871 és 1878 között, majd másodszor 1884-ben.

Pályája[szerkesztés]

1810-ben született Ypres-ben. Köztiszviselőként, az igazságügy-minisztérium munkatársaként dolgozott, majd 1841-ben a katolikus párt képviseletében megválasztották a belga képviselőház tagjának. Ezután rövid ideig Antwerpen tartomány kormányzója volt. 1844-ben megkapta a pénzügyminiszteri posztot Jean-Baptiste Nothomb koalíciós kormányában, majd 1846-ban ugyanezen a poszton vett részt Barthélémy de Theux de Meylandt katolikus többségű kormányában, amely az 1847-es választások után lemondott.

Malou ezután a szenátus tagja lett és a katolikus párt egészen 1870-ig nem tért vissza a hatalomba. Jules d'Anethan báró szélsőségesen katolikus irányvonalú kormányzata ellen 1871-ben felkelés tört ki Brüsszelben, a kormány lemondott és II. Lipót belga király felkérésére 1871. december 7-én megalakult a kormány, névleg Barthélémy de Theux de Meylandt vezetésével, de ténylegesen Malou irányítása alatt. A Poroszországban zajló Kulturkampf-ot kihasználva sikerült semlegesítenie a katolikus párt szélsőségeseit, és saját kezében tartva a pénzügyminiszteri tárcát, a kulturális és vallási kérdések helyett Belgium, elsősorban a közlekedés fejlesztésére koncentrált.

Miután 1878-ban lemondott a kormány, Malou változtatott politikai nézetein, közelebb került a katolikus szélsőségesekhez és amikor 1884-ben ismét hatalomra került, rövid idő alatt lerombolta az előző kormány, Frère-Orban alatt elért oktatási kompromisszumot. A katolikus iskoláknak kedvező törvények elfogadása után felkelés tört ki Brüsszelben és októberben a király Victor Jacobs és Charles Woeste, a kabinet szélsőséges minisztereinek lemondását követelte. Malou is benyújtotta lemondását és Brüsszel Woluwe-Saint-Lambert kerületében található kastélyába (ma Château Malou) vonult vissza, itt halt meg 1886-ban.

A Malou-kormány tagjai[szerkesztés]

Miniszteri tiszt Név Párt
Külügyminiszter Alphonse de Moreau Katolikus
Belügyminiszter Victor Jacobs Katolikus
Igazságügy-miniszter Charles Woeste Katolikus
Pénzügyminiszter Jules Malou Katolikus
Mezőgazdasági, ipari és közmunkaügyi miniszter Auguste Beernaert Katolikus
Vasútügyi miniszter Jules Vandenpeereboom Katolikus
Hadügyminiszter Charles Pontus pártonkívüli

Lásd még[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Jules Malou című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.