Szabad Brüsszeli Egyetem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szabad Brüsszeli Egyetem

Alapítva1834. június 24.
AlapítóPierre-Théodore Verhaegen
Bezárva1969. október 1.
Típusegyetem
A Wikimédia Commons tartalmaz Szabad Brüsszeli Egyetem témájú médiaállományokat.

A Brüsszeli Szabadegyetemet 1834-ben alapították Brüsszelben. A megnevezés jelenleg két oktatási intézményt takar Belgiumban:

A két egyetem neve angolul Free University of Brussels, de ezt a megnevezést - a félreértések elkerülése végett - mindkét intézmény igyekszik elkerülni. A két egyetem 1970 óta önállóan működik, bár továbbra is fenntartják együttműködésüket.

Története[szerkesztés]

A két egyetem elődjét 1834-ben a flamand származűsú brüsszeli ügyvéd, Pierre-Théodore Verhaegen alapította, aki az egyházi és állami befolyástól mentes, csak az akadémiai életre koncentráló intézményt kívánt kialakítani.[1] Belgium függetlenné válásakor ugyanis csak állami egyetemek működtek Leuvenben, Gentben és Liège-ben. 1834-ben a katolikus egyház egyetemet kívánt szervezni Mechelenben, illetve a belga állam át akarta adni a leuveni állami egyetemet a Leuveni Katolikus Egyetemnek.[2] A brüsszeli liberális politikusok, jeles művészek, tudósok és professzorok - köztük Auguste Baron - ellenezték az állam döntését és egy brüsszeli, világnézetileg semleges egyetem létrehozását követelték. Auguste Baronnak végül sikerült meggyőznie a helyi szabadkőműves társaság, a "Les Amis Philantropes" elnökét, Pierre-Théodore Verhaegen, hogy támogassa az egyetem létrehozásának tervét.[1]

Miután sikerült összegyűjteni az alapításhoz szükséges tőkét, az egyetemet hivatalosan 1834. november 20-án nyitották meg Université Libre de Bruxelles néven.[3] Megalapítása után még jó ideig pénzügyi nehézségekkel küzdött, mivel a belga állam semmilyen támogatást nem adott, a működéshez szükséges pénzt a diákok tandíjából és évente megrendezett jótékonysági rendezvények segítségével szedték össze.

Az egyetem mottója Scientia vincere tenebras, vagyis "A tudomány legyőzi a sötétséget". Az egyetem vallásilag, politikailag és kulturálisan semleges volt. Verhaegen, aki az egyetem egyik előadója, később vezetője lett, így foglalta össze az intézmény céljait: Szabad kutatás és politikai vagy vallási befolyástól mentes akadémiai élet.[1]

Az egyetem oktatási nyelve kezdetben kizárólag francia volt, de a flamand népesség befolyásának növekedésével egyre többen kezdték követelni a holland nyelvű kurzusokat is. 1935-től használták először tannyelvként a hollandot, de 1963-ig kellett várni, hogy minden tanszék minden tárgyat hollandul is tudjon tanítani. Az egyetem végül 1969. október 1-jén kettévált és hivatalosan 1970. május 28-tól a Vrije Universiteit Brussel és a Université Libre de Bruxelles két külön intézményként működik.

Érdekesség[szerkesztés]

Az egyetemi labdarúgócsapat 1900. évi nyári olimpiai játékokon bronzérmet nyert.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c (hollandul) Witte, Els (eds.). Pierre-Théodore Verhaegen (1796-1862). VUBPress (1996). ISBN 90-5487-140-7 
  2. Lamberts, Emiel. Leuven University, 1425-1985. Leuven University Press (1990). ISBN 90-6186-418-6 
  3. Presentation of the Université Libre de Belgique. Université Libre de Belgique. (Hozzáférés: 2007. november 24.)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]