Parlament (Görögország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Parlament
OrszágGörögország
Típusaegykamarás törvényhozó szerv
Létrehozva1843
A parlament elnökeKonsztantínosz Taszoulasz
A parlament alelnökei
MiniszterelnökKiriákosz Micotákisz
Az ellenzék vezéreAléxisz Cíprasz
Politikai csoportokKorrmánypárt (157)

Hivatalos ellenzék (85)

Egyéb ellenzék (57)

Parlament weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Parlament témájú médiaállományokat.

A görög parlament (görögül: Ελληνικό Κοινοβούλιο, 'Elliniko Kinovoulio', más néven Βουλή των Ελλήνων; 'Voulí ton Ellínon' azaz Hellén Bulé vagy Hellén Tanács) Görögország törvényhozása, ami a régi királyi palotában található, az athéni Syntagma térre néző kilátással. A parlament a legfelsőbb görög demokratikus intézmény, amely a polgárokat a parlamenti képviselőkből álló választott testületen keresztül képviseli.[1][2]

A parlament egy 300 tagból álló egykamarás törvényhozás, amelyet négy évre választanak meg. 1844–1863-ban és 1927–1935-ben a parlament kétkamarás volt, felsőházzal (a szenátus) és egy alsóházzal (a képviselőházzal. Számos neves görög államférfi töltötte már be a parlament elnöke szerepet.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. HELLENIC PARLIAMENT. www.hellenicparliament.gr. (Hozzáférés: 2022. június 26.)
  2. Mangafas, Anastasia: Greek Parliament from the inside (brit angol nyelven). Why Athens, 2019. január 12. (Hozzáférés: 2022. június 26.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hellenic Parliament című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.