Nyikolaj Ivanovics Jezsov

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nyikolaj Ivanovics Jezsov
Ezhov NI.jpg
A Szovjetunió belügyi népbiztosa
Hivatali idő
1936. szeptember 26. 1937. január 27.
Előd Genrih Grigorjevics Jagoda
Utód Lavrentyij Pavlovics Berija
Állambiztonsági főkomisszár
Hivatali idő
1937. január 7. 1938. november 25.
Katonai pályafutása
Csatái első világháború

Született 1895. május 1.
Szentpétervár, Orosz Birodalom, Flag of Russia.svg
Elhunyt1940. február 4. (44 évesen) (?)
Moszkva,  Szovjetunió
Sírhely Új Donszkoj temető
Párt Szovjetunió Kommunista Pártja

Házastársa Yevgenia Ezhova
Foglalkozás
Halál oka lőtt seb
Vallás ateizmus

Díjak
  • Lenin-rend
  • "Húsz éves a Munkás-paraszt Vörös Hadsereg" jubileumi érem
  • Vörös Zászló érdemrend
  • KGB Tiszteletbeli Munkatársa

Nyikolaj Ivanovics Jezsov aláírása
Nyikolaj Ivanovics Jezsov aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Nyikolaj Ivanovics Jezsov témájú médiaállományokat.

Nyikolaj Ivanovics Jezsov (cirill írással Николай Иванович Ежов) (Szentpétervár, 1895. május 1.1940. február 4.(?)), a Szovjetunió belügyi népbiztosa 19361938 között, az 1930-as évek sztálini rendszere által végrehajtott politikai tisztogatások egyik emblematikus alakja.

Életrajza[szerkesztés]

Korai évei[szerkesztés]

Jezsov orosz szegényparaszti családban született, szülei anyagi helyzete miatt csupán alapfokú iskolai képzésben részesülhetett. 19091915 között szabósegédként, illetve gyári munkásként dolgozott; 1915-től 1917-ig a cári hadsereg kötelékében harcolt. 1917-ben, már a cár bukása után, de még az októberi forradalom előtt csatlakozott a bolsevikokhoz. Az orosz polgárháború idején a Vörös Hadseregben teljesített szolgálatot, az azt követő békés években a pártapparátusban dolgozott alacsonyabb beosztásokban. 19291930 között a mezőgazdasági népbiztos helyettese volt, majd 1930 novemberében az SZKP különleges ügyekkel foglalkozó, a személyügyi, illetve ipari osztályainak élére nevezték ki. 1934-től jutott kulcsfontosságú adminisztratív posztokhoz, a Központi Bizottság tagja, majd a következő év februárjától a KB titkára és a Központi Ellenőrző Bizottság vezetője lett.

Az NKVD élén[szerkesztés]

Jezsovot Sztálin hűséges híveként ismerték; a főtitkár ellenfeleivel való leszámolásához, a „nagy tisztogatáshoz” ideológiai alapul szolgált 1935-ös tanulmánya, mely szerint a politikai ellenzék jelenléte előbb-utóbb szükségszerűen erőszakhoz, terrorizmushoz vezet. Genrih Grigorjevics Jagoda 1936. szeptember 26-ai leváltása után őt nevezték ki az NKVD élére, 1937 októberében pedig (póttagként) a Politbürónak is tagja lett. Jezsov kétéves belügyi népbiztosi működése alatt (amely időszakot gyakran nevezték „jezsovscsinának” (Ежо́вщина), azaz „Jezsov-érának”) érték el a tisztogatások a tetőpontjukat, amikor a teljes katonai és politikai elit csaknem felét bebörtönözték, vagy agyonlőtték, több százezer más személlyel együtt, akiket hűtlenséggel, vagy „aknamunkával” vádoltak meg.

Kegyvesztettként[szerkesztés]

Az eredeti fényképen Jezsov volt látható Sztálin mellett jobbra. Később retusálták a képet és eltávolították róla

Bár 1938. április 8-án a vízi szállítás népbiztosává is kinevezték, befolyása hamarosan csökkenni kezdett. 1938 nyarán az NKVD-ben Lavrentyij Berija lett Jezsov első helyettese és fokozatosan átvette tőle a népbiztosság irányítását. Miután 1938 novemberében Sztálin és Molotov súlyos kritikákkal illette az NKVD tevékenységét, illetve módszereit, Jezsov felmentését kérte a Belügyi Népbiztosság éléről, ahol Berija követte őt; egyéb posztjait azonban ekkor még megtarthatta.

1939 márciusában Jezsovot a Központi Bizottságban viselt minden egyéb tisztségétől is megfosztották, és kizárták a kommunista pártból. 1939. április 10-én letartóztatták, kémkedés és árulás vádjával bíróság elé állították, amely golyó általi halálra ítélte, és (valószínűleg 1940. február 4-én) ki is végezték. Noha áldozataihoz hasonlóan őt is részben koholt vádak alapján ítélték el, a törvénytelenségekben, politikai megtorlásokban játszott szerepe miatt Jezsovot a Sztálin halálát követő időkben sem rehabilitálták.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]