Genrih Grigorjevics Jagoda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Genrih Grigorjevics Jagoda
1936-ban
1936-ban
A Szovjetunió belügyi népbiztosa
Hivatali idő
1934. július 1936. szeptember
Előd nincs
Utód Nyikolaj Ivanovics Jezsov
Katonai pályafutása
Csatái első világháború

Született 1891. november 7.
Ribinszk,  Orosz Birodalom
Elhunyt1938. március 15. (46 évesen)
Moszkva,  Szovjetunió
Sírhely Kommunarka lőtér
Párt Szovjetunió Kommunista Pártja

Házastársa Ida Averbakh
Foglalkozás
Halál oka lőtt seb
Vallás ateizmus

Díjak

Genrih Grigorjevics Jagoda aláírása
Genrih Grigorjevics Jagoda aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Genrih Grigorjevics Jagoda témájú médiaállományokat.

Genrih Grigorjevics Jagoda (oroszul: Генрих Григорьевич Ягода), születési neve: Jenoh Gersonovics Ijegoda (Jehuda), (Ribinszk, 1891. november 7. – Moszkva, 1938. március 15.) a Szovjetunió belügyi népbiztosa 19341936 között.

Életrajza[szerkesztés]

Korai évek[szerkesztés]

Jagoda Ribinszkben[1] született 1891-ben, egy zsidó kézműves családjában. 1907-ben lépett be a szociáldemokrata pártba, de már ezt megelőzően is közreműködött az orosz forradalmi mozgalomban, tizenegy évesen egy Nyizsnyij Novgorod-i helyi bolsevik újság terjesztésében segédkezett.

Karrier a titkosrendőrségben[szerkesztés]

Az Ohrana nyilvántartó lapja Jagodáról 1912-ből

1917-től a bolsevik párt katonai szervezetében kapott szerepet, 1919-ben a szovjet titkosrendőrség, a Cseka (Összoroszországi Rendkívüli Bizottság) állományába került. Itt viszonylag hamar felkúszott a ranglétrán, kisebb jelentőségű feladatok után decemberben már adminisztratív vezetőnek nevezték ki. 1923 szeptemberében az egykori Cseka helyét átvevő Egyesített Állami Politikai Igazgatóság (OGPU) második, illetve 1926-ban első elnökhelyettese lett, majd végül 1934-ben (korábbi felettesei, Dzerzsinszkij és Menzsinszkij halála után) a Belügyi Népbiztosság (NKVD) élére került, amely szervezetnek az OGPU Állambiztonsági Főigazgatóság (GUGB) néven az egyik igazgatósága lett. Sok történész szerint egyébként Menzsinszkij megmérgezésében maga is aktívan közreműködhetett, illetve már kinevezése után részt vállalt Szergej Mironovics Kirov meggyilkolásának előkészítésében is.

A tisztogatások szervezője majd áldozata[szerkesztés]

Jagoda megszemléli a Moszkva–Volga csatornát építő Gulag tábort, 1935. szeptember 3.

1935-től a sztálini politikai tisztogatások, nyilvános koncepciós perek előkészítésében kapott szerepet, de ezt a feladatot már nem ő, hanem utódja, Nyikolaj Ivanovics Jezsov fejezte be. Jagodát az első nagy per után hamarosan leváltották az NKVD éléről, és a jóval kisebb jelentőségű Postaügyi Népbiztosság vezetőjévé nevezték ki. Itt sem maradhatott azonban sokáig, mert 1937 tavaszán letartóztatták, és egy évvel később, 1938-ban a harmadik moszkvai perben árulás, és kormányellenes összeesküvés (többek között Kirov meggyilkolása[2]) miatt elítélték, és nem sokkal később ki is végezték.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Más források – például az Encyclopædia Britannica – szerint az akkor még szintén a cári Oroszországhoz tartozó Łódźban született.
  2. A harmadik moszkvai per ugyanúgy egy koncepciós per volt, mint amilyeneknek az előkészítésében ő maga is segédkezett, a sors furcsa fintora, hogy a más személyek esetében tökéletesen hazug, koholt vád, hogy részt vettek Kirov meggyilkolásában, Jagoda esetében akár igaz is lehetett.

Források[szerkesztés]

  • Béládi László–Krausz Tamás: Életrajzok a bolsevizmus történetéből. Eötvös Loránd Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar, Államtudományi és Politikatudományi Intézet. Budapest, 1988, (második, változatlan kiadás).
  • "Yagoda, Genrikh Grigoryevich." Encyclopædia Britannica. 2006. Encyclopædia Britannica Premium Service. 2006. június 18. <http://www.britannica.com/eb/article-9077713>.