Namíbia vasúti közlekedése

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Namíbia
Tehervonat Namíbiában
Tehervonat Namíbiában
Működtetés
Nemzeti vasúttársaság TransNamib
Statisztika
Felmérés éve 2008
A hálózat hossza
Teljes hossz2626[1] km
Villamosított vonalak0 km
Nagysebességű vonalak0 km
Nyomtávok
Fő nyomtáv 1067 mm[1]
1067 mm[1]2687[2] km
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Namíbia témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
TransNamib
Oshikango
Ondangwa
Omuthiya
Oshivelo
Tsumeb
Grootfontein
Otavi
Outjo
Otjiwarongo
Omaruru
Kranzberg Jct.
Usakos
Swakopmund
Walvis Bay
Karibib
Okahandja
Windhoek
Witvlei
Gobabis
Rehoboth
Mariental
Keetmanshoop
Seeheim Jct.
Aus
Lüderitz
Karasburg
Nakop
Dél-Afrika országhatár
(Down arrow tovább Upington, De Aar felé)

Namíbia vasúthálózata 1067 mm-es nyomtávolsággal épült ki, összesen 2626 km hosszan.[1] Villamosított vonalak nincsenek az országban. Nemzeti vasúttársasága a Trans-Namib.

Története[szerkesztés]

Kezdetek[szerkesztés]

A német Délnyugat-Afrika vasútjainak építése 1895-ben egy kis bányavasúttal kezdődött Cape Crossnál. Az első nagyobb vasúti projekt 1897-ben kezdődött, amikor a német gyarmati hatóság megépítette a Swakopmund és Windhoek közötti "Staatsbahn"-t (államvasút). A vonal 1902-re készült el. Ezzel a kormányzati kezdeményezéssel párhuzamosan megalakult az Otavi Bányászati és Vasúti Társaság (O.M.E.G.), amely 1903 és 1906 között épített egy vonalat Swakopmundból Otavi-n keresztül Tsumebbe, 1907-1908-ban pedig egy leágazást Otavi-ból Grootfonteinbe.[3]

A német gyarmati vasutat az első világháború után a Dél-afrikai Vasutak vette át, és bekapcsolódott a dél-afrikai hálózatba. Namíbia függetlenné válása után a TransNamib vette át az irányítást az országos vasúthálózat felett, amely 3 láb 6 hüvelyk (1067 mm) nyomtávolságon üzemel.

Afrikai vasúti konferencia[szerkesztés]

Az afrikai vasutak integrálásának terveit a kereskedelem megkönnyítése érdekében 2002 augusztusában a dél-afrikai Johannesburgban megrendezett Africa Rail konferencián vitatták meg. A lépés az Új Partnerség Afrika Fejlesztéséért (NEPAD), a gazdasági reneszánszot célzó program része.

A vasutakat a korábbi gyarmati hatalmak építették, de nem az afrikai érdekek előmozdítására. A tervek szerint a három párhuzamos kelet-nyugati vonalat Angolában összekötnék, és az angolai hálózatot összekötnék Namíbiával, és így Dél-Afrikával.

A maputói vasúti és kikötői infrastruktúra stratégiai helyzete azt jelezte, hogy a hálózatot Zimbabwét, Zambiát, a Kongói Demokratikus Köztársaságot, Eswatinit és a dél-afrikai Mpumalanga tartományt kiszolgáló elsődleges folyosóként kell előmozdítani.

Abdulah Omar dél-afrikai közlekedési miniszter szerint Afrikának integrálnia kell vasúti rendszereit, hogy egy nemzetközileg versenyképes hálózatot alkosson. Szakértők szerint ez mozdonyok és vagonok lízingelését, koncessziós és tanácsadói szerepvállalást, valamint közös vállalkozásokban való részvételt jelenthet.[4]

Vasútvonalak[szerkesztés]

  • Windhoek-Tsumeb/Walvis Bay
  • Winhoek-Gobabis
  • Windhoek-Upington

Vasúti kapcsolatai más országokkal[szerkesztés]

  • Angola Angola - Nincs, azonos nyomtávolság: 1067 mm. Tervezett összeköttetés, a vasúti pálya ki van építve az angolai határig, de az angolai részen nincs.
  • Botswana Botswana - Nincs, azonos nyomtávolság: 1067 mm.
  • Dél-Afrika Dél-Afrika - Igen, azonos nyomtávolság: 1067 mm.
  • Zambia Zambia - Nincs, azonos nyomtávolság: 1067 mm.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d CIA- The World Factbook. [2020. április 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. március 25.)
  2. https://www.transnamib.com.na/railway-network/
  3. Dierks, Klaus, "The German Period 1895–1915", The Development of the Namibia Railway Network, <http://www.klausdierks.com/Namibia_Rail/2.htm>. Hozzáférés ideje: 3 July 2007
  4. Department of Transport - South Africa The Fifth Annual Africa Rail Conference Archiválva 2007. szeptember 28-i dátummal a Wayback Machine-ben Retrieved on May 20, 2007

További információk[szerkesztés]