Miskolci kocsonyafesztivál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Több, mint legenda!
– A Kocsonyafesztivál jelmondata
Jégbéka vörösben

A miskolci kocsonyafesztivál az észak-magyarországi régió, s ezen belül Miskolc egyik legnépszerűbb rendezvénye. 2004-től hivatalos neve: Miskolci Tél kocsonyafesztivál.[1] A fesztivál célja, hogy a téli szezonban is a városba látogassanak a külföldi és belföldi vendégek, s Miskolcban egy vendégszerető, gasztronómiai, kulturális és turisztikai értékekben gazdag régióközpontot ismerjenek meg. Régi idők hangulata elevenedik meg ilyenkor a miskolci forgatagban, ahol az egykori kereskedőváros képe tűnik elénk lacipecsenyével, miskolci pereccel és a felejthetetlen kocsonyával. A fesztivál visszatérő zenekara a Budapest Klezmer Band, az együttes a Zsinagógában játszik a miskolci közönségnek.

Főbb helyszínek: Hősök tere, Szinva terasz, Városház tér, de a belvároson kívül Miskolc-Tapolcán és Lillafüreden is vannak rendezvények. A fesztivál kabalaállata a Brecus Anonymus.[2]

A Kocsonyafesztivált szervező „Több, mint legenda” Alapítvány a régió népszerűsítéséért 2010. február 9-én megkapta a Észak-magyarországi Regionális Idegenforgalmi Bizottság Nívódíját.[3] A kocsonyafesztivál 2010-ben kiváló minősítést kapott a Magyar Fesztivál Regisztrációs és Minősítési programtól, erről 2010. szeptember 2-án számoltak be a szervezők. Ugyanekkor azt is bejelentették, hogy a Magyar Turizmus Zrt. felmérése szerint a Kocsonyafesztivál az ország hat legismertebb fesztiválja között foglal helyet.[4] 2010 óta a helyszínek száma is nőtt, és egyre több új program várja a közönséget. 2013-ban a fesztivál további megrendezésére Miskolc város és a „Több, mint legenda” Alapítvány közös céget hozott létre, amelyben a város többségi tulajdonos lett.[5]

A legenda[szerkesztés]

Békák a kocsonyában

Országosan ismertté vált a szólás, hogy „Pislog, mint miskolci kocsonyában a béka”. Más változatok is előfordulnak, mint „Reszket, remeg, rezeg, mint a miskolci kocsonyában a béka”. A szólás alapját a következő történet adja:

Még a 19. században történt, hogy[6] a vasúti forgalom megnyitása előtti időkben a Gömörvidék és Budapest közti kereskedelmet gömöri fuvarosok bonyolították. Miskolc ennek az útvonalnak egy közbeeső állomása volt. A fuvarosok általában a szentpéteri kapuban lévő vendégfogadókban szálltak meg éjszakára. Egyszer egy tót fuvaros a Magyar Huszárba tért be, hogy szállást kérjen. Vacsorára kocsonyát rendelt. A kocsmárosné, akit Potyka Katinak neveztek, hamarosan hozta is az ételt. A tót atyafi nekilátott az evésnek, és előbb a lé alól kikandikáló húst akarta megenni, ám ijedten ejtette el a villát „Jaj, jaj, kocsmárosné, ennek a kocsonyának szeme is van, s csak úgy hunyorgat felém!” A kocsmárosné is megijedt, de tudomásul kellett venni a dolgot, mert egy béka volt befagyva a kocsonyába.

A hagyomány szerint többször is megtörtént az eset Miskolc kocsmáiban és fogadóiban és nem csak fuvarosokkal, hanem országgyűlési képviselőkkel is, a 20. században a híres Korona Szállóban és a Három Rózsa vendéglőben is (az az épület, amelyikben ma a Kazinczy könyvesbolt van). Emlékét őrzi a porcelánból készített kocsonyástál, amit a vásárokon árulnak.

Története[szerkesztés]

Jégbéka
Kocsonya-megálló

A programot Rózsa Edit és férje, Fedor Vilmos, Miskolc alpolgármestere ötlete alapján 1999-ben indították el,[7] Vendégségben Miskolcon címmel. Azóta minden év februárjában megrendezik, a rendezvények köre kibővült és háromnapos mulatsággá nőtte ki magát.

2000[szerkesztés]

A Vendégségben Miskolcon programsorozat első vendégei januárban Vágó István és felesége, Vágó Judit. Áprilisban Geszti Péter látogatott el a városba. Ebben az évben ide látogatott még Nagy Bandó András és felesége.

2001[szerkesztés]

A Vendégségben Miskolcon program januári vendége Göncz Árpád volt, aki a 25. vendégként érkezett Miskolcra. A rendezvény éves zárásaként megrendezték az első[8] Miskolci Kocsonyabált. Ettől az évtől számítjuk a Kocsonyafesztivál rendezvényt. 2001 októberében a Vendégségben Miskolcon program eddigi meghívott vendégei a város iránti tiszteletből, létrehozták a Miskolc Baráti Kört, melynek elnökévé Vágó Istvánt választották.

2002[szerkesztés]

A Miskolci Kocsonyabál társrendezvényeként megvalósult az első Miskolci Kocsonyaünnep. A Kocsonyabálon az ország különböző tájékairól érkező Kocsonya nevű családok vettek részt.

2003[szerkesztés]

A harmadik Kocsonyafesztivál megrendezésének ideje: 2003. február 22-étől 25-éig. Az esemény a miskolci városi sportcsarnokban került megrendezésre. A rendezvény résztvevői úgynevezett „kocsonya tallérokat” kaptak, amelyet egy tál kocsonyára lehetett beváltani. A város legnevesebb szakácsai készítették el a finomságot. A Kocsonyagála kibővült az első Kocsonyafesztivállal. Ebben az évben a lillafüredi Palotaszálló adott otthont a Kocsonyabálnak, amely Miskolc és vidéke egyik legjelentősebb társasági eseményévé vált, 2003-ban az év bálja elismerést kapta. A programsorozat a Miskolci Nemzeti Színházban zárult.

2004[szerkesztés]

A negyedik Kocsonyafesztivált 2004. február 20. és 22. között rendezték meg. A rendezvény védnökei Vágó István, Sztevanovity Zorán, Presser Gábor, Nagy Bandó András, Bálint György, Tóth Krisztina és Aczél Endre.

Ettől az évtől a Kocsonyabál hivatalos neve: Miskolci Tél – Kocsonyafesztivál. A Kocsonyaünnep a Miskolci Nemzeti Színház nyári színházában került megrendezésre. A miskolci éttermek látványkocsonyáit a Színészmúzeum előcsarnokában állították ki, és itt a Kocsonyaünnep vendégei szavazhattak Miskolc legszebb kocsonyájára.

2005[szerkesztés]

A KORTY® világpremierje.[9] Megalkották a Kocsonyafesztivál hivatalos italát, a tokaji bor és sör házasságából született KORTY® nevű italt. Az ital szülei a Serforrás Kft., Vaskó György és Rózsa Edit. A sör egyik különlegessége, hogy világos vörös színű. Dr. Besenyei Lajos, a Miskolci Egyetem rektora, ünnepélyes keretek között megalapította az egyetem szimbolikus Kocsonyatudományi Karát. A fesztivál említésre méltó látványossága volt a jégpiramis, amely az első és egyetlen eddig az országban, és 8 tonna jégből készült. A miskolci egyetemisták és középiskolások a Kocsonyádé sportvetélkedőn mérhették össze erejüket. A versenyek helyszíne Bánkút és Miskolc sportlétesítményei, a Műjégpálya és az Egyetemi Sportcsarnok volt. Bánkúton Kocsonya műlesikló versenyt rendeztek, Lillafüreden a Kocsonya-jégfal megmászására az extrém sportok kedvelőit várták.

2006[szerkesztés]

A hatodik Kocsonyafesztivál február 17-étől 19-éig tartott. Különleges program volt a BelvároSi-show, melynek keretén belül Richard Schabl háromszoros figurális sífutó világbajnok, többszörös európai és német mester, valamint Suzana Smirkakova szabad stílusú junior világbajnok mutatta be tudását a Hősök terén kialakított sísáncon.

Békaruhába öltözött sütők
Perecárus a fesztiválon
Sok eladónál megtalálhatóak a különféle békás ajándéktárgyak

A fesztivál ideje alatt a tapolcai Barlangfürdő, a Miskolci Galéria és a Miskolci Nemzeti Színház is különleges programokkal várta a vendégeket.

2007[szerkesztés]

A hetedik Kocsonyafesztivál megrendezésének ideje: 2007. február 23-ától február 25-éig. A nyitóparádén[10] több ezer Brecus Anonymus hullt az égből. Városon kívüli helyszínként Miskolctapolcát is bevonták.

A Kocsonyafesztivál idején egy hitelesített rekordot is feljegyezhettek. Mátyás Rudolf világbajnok mesterszakács közreműködésével a legnagyobb kocsonyával beírta magát a magyarországi rekordok közé. A kocsonyához 84 kiló sertéskörmöt, 12 kilogramm füstölt csülköt, egy kilónyi szemes borsot, két és fél kilogramm sót és ugyanilyen mennyiségű fokhagymát, több mint hét kiló vöröshagymát, öt kilónyi zöldséget és 180 liter vizet használtak fel. Az 500 személy részére elegendő kocsonyát egy 1,7 méter átmérőjű, 120 kilogrammos speciális edényben kezdték el dermeszteni. A már elkészült hideg és „reszkető” kocsonyát felporciózták a vendégek között. A Belvárosban árusok kínálgatták portékáikat, kürtőskalács, lángos, rétes és a Korty csillapította a vendégek éhét, szomját.[11] A Kocsonyafesztivál néhány adata: 23 ezer négyzetméteren zajlott, több mint 100 ezren látogatták, kocsonyából 30 ezer adag, Kortyból pedig ötezer pohár fogyott.

2008[szerkesztés]

A nyolcadik Kocsonyafesztivált 2008. február 22. és 24. között rendezték meg. A belvárosban – a Déryné és a Kazinczy utcán, a sétálóutcán, a Szinva teraszon, a Hősök terén, az Erzsébet téren –, Diósgyőrben, Miskolctapolcán és Bánkúton a portékáikat kínáló árusok és minőségi programok várták a városlakókat és a vendégeket.

Az ez évi rendezvények a környezetvédelem témájában fogantak. A fesztivál vendége a Bükki Nemzeti Park és Tiszacsege volt. A Szinva teraszon jégből faragott békék szolgáltattak látványosságot. Érdekes program volt a kincskeresés GPS-szel. A Kocsonyabál különlegességei közé sorolható többek között a Hotel Palotában a Ködmön Táncegyüttes műsora, Csonka András és Elsa Valle kubai énekesnő fellépése, a Kocsonya Jósda, a Kocsonya Casino, a Szivar Szoba csak uraknak és a Női Szalon, kizárólag hölgyeknek.

2009[szerkesztés]

A kilencedik Kocsonyafesztivál 2009. február 20-ától 22-éig tartott. A nyitóesemény a Kocsonyabál volt február 14-én.

Néhány rendezvény:

 • Kocsonyahíd – A fesztivál díszvendége Tampere, Miskolc finn testvérvárosa.
 • Tépd a húrokat! – Első téli miskolci kocsonyális léggitár banzáj.
 • Tánchétvége Miskolcon – 24 órás nonstop táncimprovizáció a Játékszínben.
 • Budapest Klezmer Band – a Miskolci Nemzeti Színházban.
 • A Fesztivál előhírnökeként február 19-én Geszti Péter, a Nemzeti Vágta szervezője ellátogatott Miskolcra egy háromméteres faló kíséretében, melyet a Hősök terén állítottak fel a lakosság közreműködésével.

2010[szerkesztés]

Az immár tizedik Kocsonyafesztivált 2010. február 19. és február 21. között rendezték meg. A fesztiváli időszak megnyitásaként 2010. február 6-án tartották meg a 10. Kocsonyabált[12] a Miskolc-Lillafüred Hotel Palotában.

Néhány rendezvény:

 • Nyilvános főpróba a szimfonikusoknál.
 • Club Miskolc – Foci a Kandia közben, DVTK-kiállítás, találkozás az Aranycsapat tagjaival.
 • Tánchétvége Miskolcon – A Miskolci Nemzeti Színház vendége a Győri Balett társulata.
 • Időutazás a Kocsonyafesztiválon.[13][14]
 • Pincérfutóverseny a Magyar Gasztronómiai Szövetség szervezésében.[15][16]

2011[szerkesztés]

A tizenegyedik Kocsonyafesztivál időpontja 2011. február 18. és február 20. közé esett. Számtalan remek programmal várták az érdeklődőket Miskolcról és külföldről is.[17] A Kocsonyabál február 26-án volt, szokott helyén, a lillafüredi Palota Szállóban.[18]

Néhány rendezvény:

 • Mohács Térségi ÁMK gyermekcsoportjának Busójárás című műsora, Fesztiválnyitó műsor a Művészetek Házában.
 • A Vizsolyi Biblia nyomdája a Kocsonyafesztiválon.
 • „Acélos” programok a Kocsonyafesztiválon – Gyártúra, február 19-én.

2012[szerkesztés]

A tizenkettedik Kocsonyafesztivál 2012. február 24. és 26. között volt.[19] A fesztiválra Budapestről élményvonat indult, a Kocsonya expressz.[20]

 • Fontosabb helyszínek:
  • Szinva terasz
  • Művészetek Háza – Rákóczi utca 5.
  • Miskolci Nemzeti Színház – Széchenyi utca 23.
  • II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár – Görgey Artúr utca 11.
  • Ifjúsági és Szabadidő Ház – Miskolc, Győri kapu 27.
  • Déryné utca, Club Miskolc – Kandia köz – Centrum – Bálaszínház
  • Hősök tere

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Miskolci kocsonyafesztivál témájú médiaállományokat.