Busójárás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Busójárás
Szellemi kulturális örökség
A mohácsiak hagyományos farsangi népszokása
A mohácsiak hagyományos farsangi népszokása
Adatok
Ország Magyarország
UNESCO azonosító
Felvétel éve 2009
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Busójárás témájú médiaállományokat.
A mohácsiak hagyományos farsangi népszokása
Kereplővel felszerelkezett busó a busójáráson

A busójárás (horvátul pohod bušara[1]) egy népszokás, a Mohácson és környékén élő, többségükben római katolikus délszlávok, a sokácok farsangi alakoskodása,[2] amelyet poklade néven is neveznek.[3] A mohácsi busójárás 2009-től szerepel az UNESCO szellemi örökség reprezentatív listáján. 2012 óta a mohácsi busójárás hungarikumnak számít.[4]

Leírása[szerkesztés]

Farsangkor a busók a hagyományoknak megfelelően öltöznek fel. A legnagyobb mulatság farsangvasárnap van. A „műsor” fő elemei: a partraszállás, a jelmezes felvonulás és a koporsó vízre bocsátása. A partraszállás során a túlparti – ahogyan a helybéliek mondják – „Szigetből” (s Kismohácsról, amely Mohács város déli, belterületi része) eveznek át ladikokon a busók. Ezután a jelmezesek a Kóló térről a főtérre vonulnak. Sötétedéskor, a farsangi (télbúcsúztató) koporsó vízre bocsátása után az egybegyűltek máglyagyújtással égetik el a telet és a főtéren körtáncokat járnak.

A busók díszes kocsija

Mohácson kívül[szerkesztés]

 • Mohácson számos más jelmezes csapat is részt vesz a mulatságban Szerbiából és Lengyelországból.
 • Bulgáriában évszázados hagyományai vannak a busójáráshoz hasonló kukeri-felvonulásnak. Karlovoban található a világon az egyetlen ilyen hagyományokat bemutató múzeum. Az óbolgár eredetre utalnak a török párhuzamok, mint sürele, arsura vagy pitsen.
 • Hasonló karneváli maszkok léteznek Svájcban is: a wallisi Lötschentalban Tschäggättéknek hívják őket. Olaszországban és Szardínián az alakoskodókat mamutones-nek hívják, fekete fából készült maszkokat viselnek és bundát.
 • Hasonló rituálé létezik még Spanyolországban is (la Vijanera). A spanyol busókat zarramacosnak hívják.

Az UNESCO szellemi örökség listáján[szerkesztés]

Az UNESCO 2009 szeptemberében, az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu-Dzabiban rendezett kormányközi bizottsági ülésén felvették a szellemi örökség reprezentatív listájára a Mohácsi busójárás jelölést.[5]

A busók[szerkesztés]

 • A busó fűzfából  faragott maszkot viselő alak. A neves népművésze által faragott maszkok egyedi kivitelűek. A busó jellegzetes ruházata a bocskor, a csizma, a fehér vászongatya, a bundájával kifordított birkabőr derékban kötéllel vagy lánccal összekötve, amelyre egy, vagy több kolomp van felaggatva, valamint a vállon viselt tarisznya.
 • Jellegzetes kellékei a kereplő, a buzogány, a hosszú fakürt. Gyakori a díszesen kifestett mosósulyok (praćak), a vízhordófa (obramenica), a „famatyi” és teknőben busó baba hordozása is.
 • A „szép busók” sokác népviseletbe öltözött, arcukat fátyollal eltakaró alakok.
 • Farsangkor a busók cselekedeteinek megítélése jellemző rituális kontextusban történik. Nem vonatkoznak rájuk a hétköznapi erkölcsi szabályok. A térre, időre és cselekvésre sajátos, „felfüggesztett” állapot jellemző. A busó szerepnek nagy vonzereje van, hiszen az inkognitó és a maszk alatti „másik világ” egy sajátos tudatállapot, a transzformáció megélése is.

A jankelék[szerkesztés]

 • A jankele a mohácsi busójárás másik jelmezes alakja a busón kívül. A szerepe elsősorban az, hogy távol tartsák az utcán sétálókat a busóktól, főleg a gyerekeket.[6] Jelmeze tulajdonképpen rongyokból áll, de a jankelénél még van egy zsák is, amelyben hagyományosan hamuval, liszttel, manapság inkább ronggyal vagy fűrészporral van megtöltve, azzal páholja a nézőket.[7] Előfordul, hogy korom vagy valami keményebb tárgy (tégla, kő, egyéb). Ezzel ütögeti a lányokat, de régebben a haragosait is.
 • A jankele eredete az 1890-es évekre nyúlik vissza, amikor egy bécsi zsidó ruhakereskedő, Jankele Grün zsákokból árult használt ruhákat Mohácson. A gyerekek rigmussal csúfolták az árust "Jankelegri, kell-e nokedli?"[8], aki erre haragosan hozzájuk vágta a zsákját. Később ebből vált farsangi szokássá, hogy a busójárás vasárnapján méhányan rongyokba öltöznek és dobálják a zsákjukat.[9]

Busócsoportok[szerkesztés]

Busó maszkok

A busók többségükben busócsoportokba tömörülnek. Vannak ugyanakkor olyan busók is, akik egyedül, vagy kisebb alkalmi csoportosulásként csatlakoznak a felvonuláshoz. 2014-ben minden eddiginél több, 1100 busót jelentettek be.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. (horvátul) Hrvatski glasnik 8/2009 Pohod bušara, 19. Február 2009
 2. Magyar nagylexikon 4. kötet, 806. old.
 3. Horvát farsangolók, nemzetisegek.hu
 4. Hungarikum lett a táncház, a busójárás, origo.hu
 5. Busó festivities at Mohács: masked end-of-winter carnival custom. Leírás és döntés az UNESCO honlapján. Hozzáférés 2013-01-11.
 6. A busójárás eredete, történeti és néprajzi áttekintése, rostaendre.hu
 7. Busójárás azaz poklade, netfolk.blog.hu
 8. Ő készíti a maszkokat a busójárásra, pecsma.hu
 9. Ördögi maskarák zárják koporsóba a telet, origo.hu

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]