Max Erwin von Scheubner-Richter

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Max Erwin von Scheubner-Richter
Bundesarchiv Bild 119-1930-01, Max Erwin v. Scheubner-Richter.jpg
Született 1884. január 21.
Riga,  Orosz Birodalom
Elhunyt 1923. november 9. (39 évesen)
München,  Német Birodalom (Weimari köztársaság)
Állampolgársága német
Nemzetisége német
Házastársa Mathilde von Scheubner (1911-1923)
Foglalkozása
Halál okalőtt seb
A Wikimédia Commons tartalmaz Max Erwin von Scheubner-Richter témájú médiaállományokat.

Max Erwin von Scheubner-Richter (Született: Ludwig Maximilian Erwin Richter) (Riga, 1884. január 21.München, 1923. november 9.) az Orosz Birodalomban született német diplomata és aktivista, aki a náci párt tagja és a Müncheni sörpuccs egyik szervezője és legismertebb áldozata volt.

Élete[szerkesztés]

Scheubner-Richter az Orosz Birodalomban, Rigában született balti-német származású családban. Életének jelentős részét az Orosz Birodalomban töltötte. Az 1905-ös orosz forradalom alatt a forradalmárok elleni küzdelemre felállított magánhadseregek egyikében harcolt. 1911-ben összeházasodott egy gyáriparos lányával és felvette a felesége nevét a "Scheubner" nevet, aminek következtében a nemesi "von" megnevezést is használhatta.

Az első világháború ideje alatt Scheubner-Richter az oszmán Törökországban Erzurum város német konzuljaként dolgozott. A törökök által elkövetett Örmény népirtás egyik szemtanúja és dokumentálójaként Scheubner-Richter volt az egyik leghangosabb ellenzője az örmények tömeges deportálásának és lemészárlásának és úgy vélte hogy, a kitoloncolás a "megsemmisítés" politikája.

A háború után, 1918-ban, részt vett az orosz ellenforradalomban, a balti Freikorps zászlaja alatt harcolt a bolsevikok ellen.

Scheubner-Richter 1918-ban Alfred Rosenberggel együtt elhagyta Oroszországot és az Újjáépítési Szervezet (Aufbau Vereinigung) vezetője lett. Scheubner-Richter az 1920-as évek legelején megismerkedett Adolf Hitlerrel és belépett az Nemzetiszocialista Német Munkáspártba, és Alfred Rosenberggel együtt a Müncheni sörpuccs egyik fő szervezői és hangadói lettek.

Halála[szerkesztés]

1923. november 9-én, a sörpuccs idején, 12:45 körül tűzpárbaj alakult ki a bajor rendőrök és a nemzeti-szocialista puccsisták között. A nemzeti-szocialistákkal vonuló Scheubner-Richter tüdejét eltalálta egy lövés, aminek következtében a politikus életét vesztette. A halálos lövést megelőzően Scheubner-Richter Hitler jobb kezébe karolt és a lövés után Hitlert is magával rántotta, akinek az esés miatt kificamodott a válla. Scheubner-Richter volt az egyetlen magas beosztású párttag aki az életét vesztette a sörpuccs alatt. Hitler a Mein Kampf első fejezetét Scheubner-Richternek és a többi tizenöt áldozatnak ajánlotta.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Max Erwin von Scheubner-Richter című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.