Noua Dreaptă

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Új Jobboldal
(Noua Dreaptă)

Adatok
ElnökTudor Ionescu

Alapítva2000
SzékházBukarest, Románia

Ideológianeolegionarizmus,
ultranacionalizmus,
antikommunizmus,
neofasizmus,
magyarellenesség
Politikai elhelyezkedésszélsőjobboldal
Nemzetközi szövetségekSzövetség a Békéért és a Szabadságért
Hivatalos színeizöld
Weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Új Jobboldal
(Noua Dreaptă)
témájú médiaállományokat.

Az Új Jobboldal (románul Noua Dreaptă, genitivus/dativus Noii Drepte) 2000-ben alapított romániai szélsőjobboldali, soviniszta szervezet, 2015 novembere óta párt,[1] amely a két világháború között tevékenykedő Vasgárda szellemi örökösének tekinti magát.

Szimbóluma, a kelta kereszt, általában zöld háttérrel szerepel, ami utalás a Vasgárda színére.

A szervezet Európa-szerte erősen antiszemita csoportokkal tart fenn kapcsolatokat, de mert Romániában a második világháború idején elkövetett népirtás után csak kis létszámú zsidó kisebbség maradt, fő célpontjuk a romániai magyar kisebbség, a romák, a homoszexuálisok és a kisebbségben lévő vallásos csoportok. Támogatói több alkalommal fizikai konfliktusba is keveredtek kisebbségi csoportok tagjaival. Az egyik emlékezetes ilyen eset volt, amikor 2006 májusában a rendőrség több tucat Noua Dreaptă tagot letartóztatott, akik erőszakkal próbálták meg megakadályozni a bukaresti GayFest parádét.

Elvek és célok[szerkesztés]

A csoport militáns soviniszta és erősen vallásos román ortodox nézeteket vall. Honlapjuk szerint ellenzik a homoszexualitást, az abortuszt, a globalizációt, az Európai Uniót, a NATO-t, a vallási csoportokat a román ortodox egyházon kívül, a romániai magyar kisebbség autonómiáját, a külföldi kulturális behatásokat, beleértve az amerikai kultúrát, a manele zenét és a Valentin-nap megünneplését.

A Noua Dreaptă kultuszt épített ki a Vasgárda valamikori vezetője, Corneliu Zelea Codreanu köré, akit „Căpitanul” (a Kapitány) néven emlegetnek, mint Codreanu egykori követői.

A szervezet deklarált célja Nagy-Románia megvalósítása. A teljes román haza határai addig terjednek szerintük – összhangban a klasszikus román geopolitikai iskolával –, ameddig a „Román Kárpátok” hordalékát a folyók terítik (TiszaDnyeszter köze). Ugyancsak erősen ellenzik a képviseleti demokrácia elveit, mert szerintük ezekből elégtelen kormányzat születik. A tagok egy része monarchista.

Az Új Jobboldal nem jegyeztette be magát politikai pártként, és nem is akarja választásokon megméretni magát, 2015-ben azonban mégis párttá alakult. A tagok száma néhány száz és néhány ezer között lehet.

A szervezet kampányokkal igyekszik támogatókat szerezni, amelyek a külföldi kulturális befolyást figurázzák ki, például a Valentin-napot, amelynek az ortodox országokban, mint Románia, a legutóbbi időkig nem volt hagyománya.

Vezetőjének saját rockegyüttese van, a Brigada de Asalt (Rohambrigád), amely soviniszta, szélsőjobboldali „légiós” dalokat játszik.

Külföldi szélsőjobboldal kapcsolataik[szerkesztés]

Az Új Jobboldal tagja volt az Európai Nemzeti Frontnak, amely szélsőjobboldali csoportok ernyőszervezete. Sajtójelentések szerint kapcsolataik vannak többek közt a következő európai szélsőséges, soviniszta szervezetekkel:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hivatalosan is párt lett a Noua Dreaptă – Transindex, 2015. november 5.

Külső hivatkozások[szerkesztés]