Ugrás a tartalomhoz

Blutfahne

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Blutfahne Hitler kocsijában egy 1935-ös felvonulás során, mögötte Grimminger ezredes, a zászló őrzője áll

A Blutfahne (magyarul vérlobogó vagy véres zászló) a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt, majd a Harmadik Birodalom egyik legszentebb ereklyéjének számított. A horogkeresztes zászlót az 1923 novemberében játszódó sörpuccs során használta a müncheni Sturmabteilung 5. Sturmja. A zászló a rendőri sortűz során a földre került és a meggyilkolt párttagok vére itatta át, főleg a zászlóra zuhanó Andreas Bauriedlé. Két elmélet létezik ez utáni útjával kapcsolatban. Az egyik szerint a zászlóvivő, Heinrich Trambauer elrejtette a véres lobogót, míg a másik szerint a müncheni rendőrséghez került. Az azonban biztos, hogy a zászló a börtönből szabaduló Adolf Hitlerhez 1925-ben jutott el.

A zászló hamarosan fontos szerepet kapott a különféle nemzetiszocialista eseményeken. A Blutfahne egy kétrészes fekete zászlórúdra került, amelyen olvasható volt a sörpuccs során elesettek neve, akiknek vére a zászlóra folyt. A zászlónak olyan nagy jelentőséget tulajdonítottak, hogy külön őrzőt is kijelöltek mellé, Jakob Grimminger SS ezredest. Amikor éppen nem volt szükség a lobogóra, akkor a müncheni pártközpontban tartották azt. A Blutfahne igen fontos szerepet töltött be, ugyanis az egyes zászlókat ehhez hozzáérintve szentelték fel, és az SS katonái is erre tették le esküjüket.

Az utolsó esemény, amelyen a zászló feltűnt, 1944. október 18-án volt, ám további sorsa teljesen ismeretlen. Egyes elméletek szerint megsemmisült a pártszékházat elpusztító szövetséges bombázásban, mások szerint az amerikai katonák valamelyike vitte el hadizsákmányként.

Források

[szerkesztés]
  • BBC History magazin, BBC, I. évfolyam 1. szám, 2011. április, ISSN 2062-5200, 86. o.
  • Blood Flag (Third Reich, Germany), 2005. szeptember 17. (Hozzáférés: 2011. április 12.)
  • Marcus Wendel: Blutfahne. Axis History Factbook, 2004. április 20. (Hozzáférés: 2011. április 12.)