Martin Schwartz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Martin Schwartz
Született nem ismert
Augsburg
Meghalt 1487. június 16.
Stoke Field
Nemzetisége német
Fegyvernem zsoldos
Csatái Stoke Field-i csata
Halál oka bevetésben esett el

Martin Schwartz (Augsburg, ? – Stoke Field, 1487. június 16.) német zsoldoskapitány volt, aki a rózsák háborúja utolsó csatájában esett el a York-pártiak oldalán Stoke Fieldnél.

Martin Schwartz Augsburgban született 1450 körül[1] egy cipész gyermekeként.[2] Később katonai vállalkozásokat vezetett, zsoldosokat toborzott különböző hadjáratokhoz. Részt vett Neuss ostromában 1475-ben Károly burgundi herceg oldalán.[3] 1486-ban I. Miksa német-római császár megbízásából harcolt a franciák ellen Burgundiában, valamint közreműködött a flamand lázadás leverésében. Schwartz 200 svájci zsoldost vezetett a hadjáratban. 1487-ben csatlakozott a York-párti urak seregének angliai partraszállásához, amelynek célja VII. Henrik angol király uralmának megdöntése volt. Schwartzot Yorki Margit burgundi hercegné bízta meg nagyjából kétezer német és svájci zsoldos toborzásával és vezetésével. A Stoke Field-i ütközetben életét vesztette.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Martin Schwartz (mercenary) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. DS
  2. Bennett, Lambert Simnel, p. 63.
  3. Wilkins, Christopher, The Last Knight Errant: Edward Woodville and the Age of Chivalry, IB Tauria, 2009, p,139.

Források[szerkesztés]