Első Saint Albans-i csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Első Saint Albans-i csata
Fehér és vörös rózsa - a szemben állók jelképei
Fehér és vörös rózsa - a szemben állók jelképei

Konfliktus Rózsák háborúja
Időpont 1455. május 22.
Helyszín Anglia, Saint Albans
Eredmény Döntő yorki győzelem a lancasterek felett
Szemben álló felek
York-ház
Lancaster-ház
Parancsnokok
Plantagenet Richárd yorki herceg
Richard Neville, Warwick grófja
VI. Henrik angol király
Somerset hercege
Szemben álló erők
cc. 3000-3500
cc. 2000-2500
Veszteségek
Ismeretlen
cc. 100-300
Térkép
Első Saint Albans-i csata (Egyesült Királyság)
Első Saint Albans-i csata
Első Saint Albans-i csata
Pozíció az Egyesült Királyság térképén
é. sz. 51° 44′ 55″, k. h. 0° 20′ 20″Koordináták: é. sz. 51° 44′ 55″, k. h. 0° 20′ 20″
A Wikimédia Commons tartalmaz Első Saint Albans-i csata témájú médiaállományokat.

Az első Saint Albans-i csata a rózsák háborújának nyitó összecsapása volt 1455. május 22-én Angliában. A csatában a York-párti sereg győzött a király csapata felett. VI. Henrik angol király fogságba esett, Edmund Beaufort, Somerset hercege meghalt. Anglia kormányzása Plantagenet Richárd yorki herceg kezébe került.

Előzmények[szerkesztés]

A York- és a Lancaster-család egyaránt III. Eduárd angol királytól származott, ezért mindkét ág magának követelte a koronát. 1422-ben a kiskorú VI. Henrik lépett trónra. A hatalom a főurak kezébe került, akik háborúkat vívtak egymással, mint például a Neville és a Percy család, vagy a Courtenay- és a Bonville-ház. A magas adók miatt a nép nyomorgott, a közállapotok leromlottak.

A király nagykorúvá válása után jelentősen megnőtt az uralkodó felesége, Anjou Margit befolyása. A bárók a gyengeelméjű VI. Henrik helyett Plantagenet Richárd yorki herceget szerették volna uralkodónak. 1453-ban az ország protektorának választották.[1]

Közvetlen előzmények[szerkesztés]

1455 elején VI. Henrik, valójában Margit és tanácsadói ismét átvették a hatalmat, és megkezdődött Richárd és a vele szövetséges Neville-ek kiszorítása a kormányzatból. A York-pártiak visszatértek északi birtokaikra, és megkezdték seregeik összegyűjtését. York fő célja Edmund Beaufort, Somerset hercegének elmozdítása volt a királyi tanácsból. Pozícióját magának akarta, hogy hatással lehessen az uralkodó döntéseire.

A király köre áprilisban felszólította Yorkot és a vele tartó főurakat, hogy május 21-én jelenjenek meg Leicesterben, a nagytanács ülésén. Yorkék számára nyilvánvaló volt, hogy „koncepciós eljárás” készül. Úgy döntöttek, hogy hadsereggel mennek ellenfeleik ellen. Somerset hercege csak május 18-án értesült a készülő támadásról, ekkor rendelte el a csapatok összegyűjtését.[2]

A királyi udvar azonnal elindult a Londontól 35 kilométerre északra fekvő Saint Albans felé, mert úgy tervezték, hogy ott várják be csapataikat. Míg a király és kísérete kényelmesen haladt, a Yorkok lóhalálában mentek utánuk, így május 22-én már egész közel jártak az uralkodóhoz. VI. Henrik csapatai ekkor még korántsem gyűltek össze, több főúr csak késve érkezett Saint Albansbe. A hírek igen kedvezőtlenek voltak: York seregei fölényben voltak, és már a visszavonulásra sem volt mód. Somerset azt javasolta, hogy nyílt terepen ütközzenek meg, Humphrey Stafford, Buckingham hercege viszont azon az állásponton volt, hogy York nem támad rá a királyra, ezért menjenek tovább Saint Albansbe. VI. Henrik rá hallgatott.

Nagyjából kétezer főből álló csapatával reggel kilenc körül érkezett a kisvárosba a király. A túlerőben lévő York-pártiak a közelben, a várostól keletre, a Key-mezőn táboroztak le.[3] A király a piactéren rendezte be főhadiszállását. A szemben állók között hírvivők jöttek-mentek, de York nem hajlott a kompromisszumra: fogolyként akarta megkapni legfőbb ellenlábasát, Somersetet. Több üzenetváltás és többórás várakozás után Richárd kiadta a parancsot a támadásra. A yorki csapatok azt az utasítást kapták, hogy kíméljék a királyt és a közembereket, de öljék meg a nemeseket és a lovagokat.[4]

A csata[szerkesztés]

Saint Albansnek nem voltak falai, de a város szívébe, a házakkal szegélyezett piactérre vezető keskeny utcákban barikádokat építettek a védők, akiket Lord Clifford irányított. A király és kísérete annyira bízott a torlaszokban, hogy fel sem öltötték teljes páncélzatukat.[5] Reményeiknek megfelelően a York-pártiak első rohamai megtörtek a Sopwell és a Shropshire[6] utcákon emelt torlaszokon; a keskeny átjárókban összezsúfolódó katonákat az íjászok könnyedén ritkították.

Egyórányi hasztalan erőfeszítés után a York-sereget irányító Richard Neville, Warwick grófja úgy döntött, hogy a piactérre vezető utcák barikádjainak frontális támadása helyett a hátsó kerteken és utcákon keresztül törnek be a Holywell utcai házak mögé, majd azokon keresztül verekszik át magukat a piactérre. A Sir Robert Ogle által vezetett hatszáz embernek sikerült áttörnie a Keresztbe Tett Kulcsokhoz címzett fogadó és egy másik vendéglő között álló házakon, és beözönlöttek a piactérre. A Lancaster-párti katonákat és urakat teljesen váratlanul érte az akció, sokukon még sisak sem volt.

A király és emberei ellenálltak, de nem tudtak hova bújni a rájuk záporozó nyilak elől. VI. Henrik a nyakán sérült meg a viadalban. A barikádok védői elhagyták posztjukat, mert attól tartottak, hogy hátba támadják őket a piactér felől, így a yorkiak könnyedén átjutottak a torlaszokon is.[6] A csata nagyjából fél órán át tartott a piactéren, és a királypártiak teljes vereségével végződött. Sok nemes megpróbált elbújni, Wiltshire grófja és a nyilaktól megsebesült buckinghami herceg az apátságban, az uralkodó egy cserzővarga kunyhójában rejtőzött el.[7] A becslések szerint a harcokban nagyjából százan, legfeljebb háromszázan estek el, többségük a király kíséretéhez tartozott.

Következmények[szerkesztés]

Somerset nem adta meg magát, mivel tudta, milyen sors vár rá, fegyverrel a kézben halt meg. Meghalt Northumberland és Clifford is. A Lancaster-párti főnemesek közül csak ők hárman estek el. Az általuk betöltött fontos szerepet tekintve valószínűleg célzottan likvidálták őket.

York bocsánatot kért a királytól, amiért rátámadt csapataira. VI. Henrik nem tehetett mást, megbocsátott a hercegnek. Másnap, május 23-án együtt visszaindultak Londonba, de a király szabadsága csak látszólagos volt, élete Yorktól függött. Katonai értelemben a csata jelentéktelen volt, politikai tekintetben azonban nagyon fontos változást hozott: Anglia kormányzása Richárd kezébe került.

Érdekességek[szerkesztés]

 • Egy korabeli krónikaíró szerint Somerset hercegének valaki megjövendölte, hogy egy vár alatt fog elesni. A herceget ugyan egy piacterén ölték meg, de a Várhoz címzett fogadó előtt.
 • A csata szerepel William Shakespeare VI. Henrik című drámájának második felvonásában.[8]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Magyar Nagylexikon 643-644. oldal
 2. John Gillingham 115-116. oldal
 3. English Monarch
 4. John Gillingham 148-149. oldal
 5. John Gillingham 117-118. oldal
 6. a b WOR
 7. John Gillingham 119-120. oldal
 8. Shakespeare

Források[szerkesztés]

 • John Gillingham: John Gillingham. A rózsák háborúja. Kossuth Kiadó (1985). ISBN 963-09-2593-1. Hozzáférés ideje: 2019. március 1. 
 • English Monarch: The First Battle of St Albans. English Monarch. Hozzáférés ideje: 2019. február 27. 
 • Magyar Nagylexikon: Magyar Nagylexikon (15.). ISBN ISBN. Hozzáférés ideje: 2019. február 27. 
 • WOR: The battle of St Albans [archivált változat]. Wars of the Roses. Hozzáférés ideje: 2019. február 27. [archiválás ideje: 2012. április 8.] 
 • Shakespeare: William Shakespeare. VI. Henrik. MEK. Hozzáférés ideje: 2019. február 27.