Magyarországi Jehova Tanúi Egyház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Magyarországi Jehova Tanúi Egyház
gyömrői jehova imaház
gyömrői jehova imaház
Vallás Kereszténység
Felekezet milleriták, resztoránizmus
Eredet Nemzetközi Jehova tanúi szervezet- Watchtower Bible and Tract Society
Tagság 21 412 [1] (2019)
Alapítva 1890
Székhely Budapest
Technikai szám 0406
A Magyarországi Jehova Tanúi Egyház weboldala

Magyarországi Jehova Tanúi Egyház resztoriánus vallási felekezet, az Őrtorony és az Ébredjetek c. vallási folyóirat kiadója, az amerikai Jehovah's Witnesses, Watchtower Bible and Tract Society magyarországi szervezete. Magyarországon 1989 óta bejegyzett egyház.

Története[szerkesztés]

Eredete 1870-es évekre vezethető vissza az USA Allegheny (Pennsylvania) városában alapított Biblia-tanulmányozó csoporthoz. Bibliakutató mozgalom indult, magukat Bibliakutatóknak nevező személyek csoportokat hoztak létre, a csoportok társulatokat és szövetségeket alakítottak ki. Ez az egyház a legnagyobb ilyen szervezetből alakult meg. A tagjai különböző vallásos neveltetésű és nemzetiségű emberekből állt.

Magyarországra saját forrásaik szerint 1890-es évek végén, más források szerint 1906-ban jutottak el. Néhány magyar származású, Amerikában a mozgalomhoz csatlakozott személy hazatérve hevesen terjeszteni kezdte az egyház tanait. Kezdetben írásos formában, majd később prédikációval. Magukat Komoly Bibliakutatóknak nevezték.

1910-ben Charles Taze Russell Bibliai Tanulmányok című sorozatának első kötete, az Az isteni terv a korszakokban magyarul is megjelent. 1913 óta Az Őrtorony hirdeti Jehova Királyságát című folyóiratot is kiadnak.

Az 1910-es népszámláláson még nem mutatták ki jelenlétüket, de 1918-ban már jelentős kisegyháznak találtattak.

1916-ban a belügyminiszter több kiadványukat is betiltotta, mivel azok a hadviselés érdekeit sértették.[2]

A ma ismert nevet 1931-ben vették föl.[2]

A második világháború alatt Magyarországon is üldözték a szektának tartott Jehova Tanúi egyházat. Akik megtagadták a katonai szolgálatot, azokat megverték és bebörtönözték (A Budapesti toloncházban kb. 60 egyháztag volt). A háború után többségüket szabadon engedték, de a KGB zaklatásainak folyamatosan ki voltak téve.[3] Miután 1945-ben a táborokból hazatértek, a körülmények ellenére folytatták Isten Jehova JHVH (Jahve) imádatát.

Az 1947. évi XXXIII. törvény korlátozta az egyházak működését; az 1950-es évek-ben elkezdődött az üldözésük, 1952-ben államellenesnek nyilvánították a szervezetet és letartóztatták az egyház vezetőjét, Nemes Eleket, valamint több a szervezetben vezető szerepet betöltő személyt. Hubicsák Zoltán megalakította a titkos Hetes Bizottságot, amely célul tűzte ki az egyház újjászervezését.

1955. április 15-én azonban Hubicsákot is letartóztatták, novemberben a népköztársaság megdöntésére irányuló szervezkedés vádjával 13 év börtönbüntetésre ítélték. A Belügyminisztérium 8 000-re becsülte az egyház híveinek számát.

1956-os forradalom és szabadságharc idején az összes tanú kiszabadult, de a leverés után visszakerültek – annak ellenére, hogy egyikük sem vett részt a harcokban vagy vállalt szerepet a politikában.(Göncz Árpádnak személyes barátai voltak a Tanúk közül: pl: Podlovics Gyula)

1964-től enyhült zaklatásuk; egyes esetekben még a hadseregben is szimpatizánsokra találtak.

1989. június 27-én törvényesen is elismert egyház lettek.[4]

2007 májusában közel 22 000 Jehova Tanúja volt Magyarországon.[forrás?] A tavaszi megemlékezésükön (Krisztus halálának évfordulója) közel 50 000 ember vett részt.

Jellemzők[szerkesztés]

Vallási tevékenységeiket gyülekezetekben élik meg, istentiszteleteiket a Királyság-termekben végzik; úgy hiszik, hogy mindannyian egy szellemi család tagjai. Nincs papi osztály, de vannak a szervezést önkéntes munkában végző véneik, kisegítő szolgáik. Az aktív tagok minden hónapban eltöltenek bizonyos időt az „Isten Királysága” jó hírének prédikálásával. A Vezető Testület irányítja őket, melynek tagjait a testület maga választja, ahogyan a véneket és egyéb szolgákat is. Csak hosszú évi tagság, intenzív tevékenység és előírt magatartási formákat felmutató férfiak tölthetnek be ilyen pozíciókat; nem maguk jelentkeznek, egy magasabb tisztséget betöltő személy ajánlhatja kinevezésre.[2]

Tiszteletben tartják a világi törvényeket és ezeket kötelesek betartani (Márk 12:17), nem gyakorolnak választójogot, híveik lelkiismereti okokból megtagadják a katonai szolgálatot és az eskütételt.[2]

Magyarországon a közösség átlaglétszáma 2013-ban 23.017 fő volt.[5] A velük szimpatizálókkal együtt számuk Magyarországon maximum 40.000-re tehető.[6]

1989-ben újra bejegyzett egyház lettek. 1992 óta kiadványaik teljesen ingyenesek. 2003-ban nemzetközi kongresszust tartottak, ahol a brooklyni vezetőség képviselői is megjelentek.

AZ 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről szóló lehetővé tette számukra, hogy visszautasítsanak olyan orvosi kezelési eljárásokat, melyeket hitük elvet.[6]

Magyar nyelven megjelent kiadványaik[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://www.jw.org/en/jehovahs-witnesses/worldwide/HU/
  2. a b c d Magyarország a XX. században / A kisegyházak és a magyarországi iszlám
  3. Vegyes hírek. [2007. szeptember 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. április 18.)
  4. Magyarország a XX. században / Kisegyházak, szabadegyházak (1945–1989)
  5. Jehova Tanúi évkönyve 2014 186, 187 o.
  6. a b Lege Artis Medicinae. [2007. június 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. április 18.)

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Vallástörténeti kiadványok, tanulmányok a Jehova Tanúiról[szerkesztés]

  • Fazekas Csaba – Jakab Attila – Petrás Éva – Szita Szabolcs (szerk.): A magyarországi Jehova Tanúi Egyház története. A kezdetektől napjainkig Bp.: Gondolat, 2017. ISBN 978 963 693 750 8
  • Mesterházy Ágnes: Szocializációs konfliktusok az iskolában : a Jehova tanúi egyház példáján keresztül

Kritikák[szerkesztés]