MTV Video Music Award – Nemzetközi közönségdíj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az MTV Nemzetközi közönségdíj a legjobb videóklipeket díjazta az MTV különböző csatornáinak nézői szavazatai alapján. 1989-től 2003-ig minden éven átadásra került.

MTV Asia[szerkesztés]

Az MTV Asia nemzetközi közönségdíját 1991-től 1998-ig adták át, kivéve 1994-et. Ahogy az MTV befolyása nőtt Ázsiában, egyes régiók később saját kategóriát kaptak: Kína és Tajvan 1995-ben (MTV Mandarin), India 1996-ban, Dél-Korea 1999-ben. 1999-ben az MTV Asia kategóriát az MTV Délkelet-Ázsia nemzetközi közönségdíj váltotta.

A kategóriában a legtöbbször az indiai Indus Creed-et és az indonéz Dewa 19-et jelölték, mindkettőt kétszer. Kettejük közül csak az Indus Creed-nek sikerült nyerni, 1993-ban. Az országok közül egyedül Indonéziából kerültült ki több győztes, míg Tajvan az egyetlen állam, amelynek minden éven volt jelöltje.

MTV Australia[szerkesztés]

Az MTV Australia nemzetközi közönségdíj 1990-től 2003-ig került átadásra. 1993-tól 1996-ig nem adták át, mivel az MTV Australia ezekben az években nem működött. 1997-től, amióta az MTV Australia mai formájában sugároz, a díjat 2003-ig átadták (kivéve 2000).

A kategóriában legtöbbször a Silverchairt, Kylie Minogue-t és a Powderfingert jelölték (háromszor). A Silverchair kétszer is átvehette a díjat, ezzel az egyetlen előadó, amely többször is győzött.

MTV Brasil[szerkesztés]

Az MTV Brasil nemzetközi közönségdíjat 1990-től 2003-ig minden éven átadták, ezzel a leghosszabb életű nemzetközi közönségdíj az MTV Video Music Awards történetében. 1995-től az MTV Brasil saját díjátadójának keretein belül adták át.

A kategóriában legtöbbször a Titãs nyert (háromszor). A brazil közönségdíj egyik fő sajátossága az, hogy viszonylag sok videó indult a kategóriában. A VMA hivatalos kiadványai azonban csak ötöt vagy hatot jelölt meg (a főbb jelölteket, bár így 1991-ben a győztes Sepultura-videó nem szerepelt a hivatalos kiadványokban). Éppen ezért nehéz megmondani, hogy hány jelölt volt valójában 1990. és 1995. között (1992 kivételével). 1996 után az MTV Brasil egy rövid összeállításban mutatta be a jelölteket. A meglevő információk alapján az Os Paralamas do Sucesso és Engenheiros do Hawaii együtteseket tartják a legtöbbször jelölt előadóknak (mindkettőt tízszer jelölték).

A kategóriában csak brazil előadókat jelöltek.

MTV Canada[szerkesztés]

Az MTV Canada nemzetközi közönségdíjat csak 2002-ben adták át. A díjra csak kanadai előadókat jelöltek.

MTV China[szerkesztés]

Az MTV China nemzetközi közönségdíjat csak 2002-ben adták át. Többé-kevésbé az MTV Mandarin nemzetközi közönségdíjat váltotta, és csak kínai előadók indulhattak a díjért.

MTV Europe[szerkesztés]

Az MTV Europe nemzetközi közönségdíj 1989 és 1997 között minden éven átadásra került. A kategória 1998-ban szűnt meg, azóta minden régió saját kategóriával rendelkezik, és a díjakat az MTV Europe Music Awards során adják át. A kategóriában csak a Roxette-nek és George Michael-nek sikerült kétszer is győznie. A legtöbbször az izlandi Björköt jelölték, háromszor, de a díjat egyszer sem vihette el.

Az országok közül Anglia vezet a legtöbb díjazott és jelölt tekintetében is, Svédország követi. Mindössze ebből a két országból került ki több győztes, és ha a U2 nem nyert volna 1995-ben, a díjnak csak angol vagy svéd nyertesei lettek volna.

MTV India[szerkesztés]

Az MTV India nemzetközi közönségdíj 1996 és 2001 között minden éven átadásra került. Azelőtt az indiai nézők az MTV Asia nemzetközi közönségdíj kategóriában szavazhattak, 1993-ban még indiai győztest is avattak (Indus Creed). 2000-ben két alkategóriára osztották a bollywoodi filmekből készített klippek sikere miatt: Hindi Pop és Hindi Film.

A díjat legtöbbször Udit Narayan és Asha Boshle vehette át, mindketten kétszer. Narayan egyben a legtöbbször jelölt előadó a maga hét jelölésével. Őt Alka Yagnik követi hat jelöléssel, majd Asha Boshle következik öttel. A kategóriában csak indiai előadók indultak.

MTV Internacional[szerkesztés]

Az MTV Internacional nemzetközi közönségdíj 1989-től 1993-ig került átadásra, és a legjobb latin klipet díjazta. A nevét Daisy Fuentes azonos című műsoráról kapta. A többi közönségdíj kategóriával ellentétben nem egy konkrét földrajzi területre vonatkozott, hanem a legjobb spanyol nyelvű videókat díjazta. Így európai előadókat is jelöltek a díjra.

Annak ellenére, hogy több előadót is jelöltek többször, egyiküknek sem sikerült kétszer megnyerni a díjat. Érdekesség, hogy ugyanabból az országból származó előadók sem győztek kétszer. 1994-ben a díjat az MTV Latin America nemzetközi közönségdíj váltotta.

MTV Japan[szerkesztés]

Az MTV Japan nemzetközi közönségdíjat 1989 és 2001 között adták át. 1992-ben és 1993-ban nem adták át, annak ellenére, hogy akkor már újra volt MTV Japan. Amikor az MTV Japan 1998-ban beszüntette az adást, a díj ismételten nem került átadásra 1999-ben és 2000-ben. 2001-ben másodszorra (és utoljára) is visszatért, csak arra az évre. A kategóriában csak japán előadókat jelöltek.

MTV Korea[szerkesztés]

Az MTV Korea nemzetközi közönségdíj minden éven átadásra került 1999 és 2001 között. 1999 előtt a nézők az MTV Asia nemzetközi közönségdíj kategóriában szavazhattak, 1996-ban koreai előadó kapta a díjat (Seo Taiji & Boys).

Bár a díj történetében egyetlen előadót sem díjaztak többször, a legtöbbször jelölt előadó címével Cho Sung Mo büszkélkedhet. A kategóriában csak koreai előadók indultak.

MTV Latin America[szerkesztés]

Az MTV Latin America nemzetközi közönségdíjat 1994-től és 2002-ig minden éven átadták. 1998-ban, az MTV Latin America terjeszkedése és a Latin-Amerikán belüli zenei ízlések különbözőségei miatt két régióra osztották a díjat (Észak és Dél). Érdekesség, hogy 2000-ig mindkét kategóriát ugyanaz a klip nyerte. 2001-ben a díjat újra felbontották, ezúttal három részre (Észak, Közép/Pacifikum és Dél/Atlantikum).

A legnagyobb győztes címére öt előadó is pályázik, ők kétszer nyerték meg a díjat: Café Tacuba, Molotov, Ricky Martin, Los Fabulosos Cadillacs és Shakira. A legtöbbet jelölt előadó Shakira, két év alatt összesen ötször jelölték, továbbá La Ley, akit ugyanennyiszer jelöltek négy év alatt. A jelölt klipek tekintetében azonban a Los Fabulosus Cadillacs és La Ley vezet, négy jelölt videóval. A legtöbb jelölt Argentínából került ki (26), szorosan követi Mexikó (25).

MTV Mandarin[szerkesztés]

Az MTV Mandarin nemzetközi közönségdíj 1995 és 2001 között került átadásra, és a mandarin anyanyelvű előadó által előadott legjobb klipet díjazta. Korábban a nézők az MTV Asia nemzetközi közönségdíj kategóriában szavazhattak. 2002-ben többé-kevésbé az MTV China nemzetközi közönségdíj lépett a helyébe.

Egyetlen előadónak sem sikerült a díjat kétszer megnyernie. Több előadót jelöltek kétszer, többször azonban egyet sem: Jeff Chang, Valen Hsu, Karen Mok, Faye Wong és David Tao.

MTV Russia[szerkesztés]

Az MTV Russia nemzetközi közönségdíjat három alkalommal adták át, 1999 és 2001 között. Az első alkalommal három orosz és három külföldi előadót jelöltek a díjra, később a jelöltek számát háromra csökkentették, és mindhárom az orosz előadók közül került ki. A kategóriában legtöbbször a Mumiy Troll rockegyüttest jelölték (háromszor).

1999-ben egyedi helyzet állt elő, mivel először fordult elő, hogy egy előadó több közönségdíjat is elnyert. Valójában Ricky Martin három kategóriában is győzedelmeskedett, egy negyedikben pedig jelölték.

MTV Southeast Asia[szerkesztés]

Az MTV Southeast Asia nemzetközi közönségdíj 1999 és 2001 között került átadásra. Miután az MTV Korea saját kategóriát alkotott 1999-ben, az MTV Asia-nál maradt államok Indonézia, Malajzia, Thaiföld és a Fülöp-szigetek voltak. A csatornát emiatt nevezték át MTV Southeast Asia-nak.