MTV Életmű-díj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az MTV Életmű-díjat (amely Életmű-díjként is ismert) azok a zenészek kapják, akik nagy hatással voltak az MTV-kultúrára. A díjat azon videóklip-rendezők is megkaphatják, akik több közkedvelt és elismert videóklipet készítettek az MTV történetében. A díj több évben nem került átadásra, mivel nehezen találtak megfelelő előadót az 1990-es és 2000-es évek alatt. Míg a díjat az MTV történetének legkedveltebb és leginkább elismert előadói kapták meg, sok kritika érte a csatornát, amiért nem díjazott olyan előadókat, akik szintén nagy hatást gyakoroltak az MTV-re (például a Nirvana, Tupac Shakur, Mariah Carey, a Run–D.M.C. vagy épp Bruce Springsteen).

Év Díjazott Megjegyzések
1984 Lester és a The Beatles is a "videóklip feltalálásáért" kapta a díjat.
1985
  • David Byrne
  • Russell Mulcahy
  • Kevin Godley és Lol Creme
Byrne a Talking Heads-ben végzett munkájáért kapta a díjat. Godley és Creme elismert rendezők. Mulcahy a The Buggles Video Killed The Radio Star klipjéért kapta a kitüntetést (ez volt az első videó, amit az MTV lejátszott).
1986 Madonna azonnali sikert ért el a dalszövegvilág határainak kitolásáért. Ellentmondásos klipjeiben olyan témák jelennek meg, mint a tiniterhesség, rasszizmus, vallás, szex és erőszak. A díjat a videóklip világához való hozzájárulásáért kapta.
1987
1988 Michael Jackson megváltoztatta a videóklip jelentését. Pusztán reklámeszközből műalkotássá tette, amely cselekménnyel bír. A Thriller klipje tette a videóklipeket olyanná, amilyennek ma ismerjük őket.
1989 George Michael a Faith című elismert albumáért kapta a díjat.
1990 1980-as évekbeli videóklipjei katalizátorként hatottak az MTV-ben. Koreográfiáit és ikonográfiáit a közönség és a kritikusok is jól fogadták. Példaképként ismerték el tudatos üzenettel bíró előadásaiért.
1991 Ettől az évtől kezdve a díj Michael Jackson Video Vanguard Award-ként (Michael Jackson életmű-díj) került átadásra.
1992
1994 A The Rolling Stones Lifetime Achievement Award díjat kapott (Életmű-díj).
1995
1997
  • Mark Romanek
  • LL Cool J
LL Cool J az első rapper, aki megkapta a díjat.
1998 A díj átadása előtt Chuck D, a Public Enemy tagja ragyogó dicsérő beszédet mondott az együttesről. Adam Yauch a díj átvételekor kifejtette véleményét néhány politikai témáról, és elítélte az agressziót.
2000
2001
2003 Lifetime Achievement Award-ként adták át.
2006
  • Hype Williams
A díjat Kanye West adta át Williams filmrendezőként elért eredményeiért.
2011 A díjat Lady Gaga adta át Spears eredményeiért és a popzenéért tett közreműködéseiért. A díjat professzionális táncosok tribute fellépése után adták át Michael Jackson Video Vanguard Award néven.
2013 A díjat Jimmy Fallon adta át Timberlake 15 perces fellépése után, amit a legnagyobb slágerei és a NSYNC slágerei tartalmaztak. Ezen az estén vitte haza az Év Videója díjat is.
2014 Férje, Jay-Z és lánya, Blue Ivy Carter adta át Beyoncé 16 perces fellépése után, amit a magáról elnevezett album dalai alkottak.