Hide

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hide
Hidetomatsumoto.jpg
Életrajzi adatok
Születési név Matsumoto Hideto
Született 1964. december 13.
Yosuka, Kanagawa prefektúra, Japán
Elhunyt 1998. május 2. (33 évesen)
Tokió
Iskolái Zushi-Kaisei Junior & Senior High School
Pályafutás
Műfajok rock
Hangszer gitár
Tevékenység zenész
Kiadók MCA Records

Hide weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Hide témájú médiaállományokat.

Hide (eredetileg Matsumoto Hideto, japán karakterekkel 松本 秀人, Yosuka, Kanagawa prefektúra, Japán, 1964. december 13.Tokió, 1998. május 2.) a mai napig Japán egyik legnagyobb gitárosának tartott személy. Gitárosa volt Japán egyik legnépszerűbb és legfontosabb rock bandájának, az X Japannak, szóló karrierje is gazdag volt sikerekben.

Élete[szerkesztés]

Középiskolában kezdett el gitározni és 17 évesen belépett a Saver Tigerbe. A banda feloszlása után folytatta tanulmányait és ruhatervező iskolában tanult, amikor Yoshiki felkereste és felkérte, hogy lépjen be az akkoriban még X néven működő zenekarába, amelyhez 1987-ben csatlakoztak Patával együtt. A zenekarban a gitárosi poszton kívül dalszövegeket is írt, zenét szerzett, valamint egyes dalokban háttérénekesként is közreműködött.

1993-ban a basszusgitáros Taiji kilépett, mert konfliktusba keveredett Yoshikival, és helyére a fiatal Heath lépett be.1993-tól X-Japan néven lettek híresek. 1997-ben feloszlott az X-Japan, innentől kezdve szólómunkáira koncentrált, valamint Zilch néven közös zenekart alapított két amerikai zenésszel.

Szólókarrierje 1993-ban indult, amikor elkezdett dolgozni első albumán, mely 1994-ben jelent meg Hide Your Face címen. Két évvel később megjelent a Psyence, majd a Zilch-el készült a 3.2.1, melyen régebbi számainak feldolgozásai is helyet kaptak. 1998-ban új, Ja, Zoo című lemezén dolgozott, azonban ez már csak halála után, zenésztársai által befejezve jelenhetett meg.

1998-ban a „Pink Spider” nyerte a Japán Nemzetközi Közönség díját, az MTV Video Music Awardon.

Halála[szerkesztés]

1998. május 1-jén még koncertezett, azonban 1998, május 2-án máig nem teljesen tisztázott körülmények közt elhunyt: a fürdőszoba kilincsre csomózott törülközővel felakasztva találtak rá. Május 2-án 08:45-kor hunyt el hivatalosan, 2 óra szenvedés után. A találgatások tartanak még, noha öngyilkosságnak titulálták és állítólag az alkohol miatt tette, ami ellentétben áll az orvosi jegyzőkönyvvel. Az ügyet a rendőrség öngyilkosságként lezárta.

Yoshiki beszéde[szerkesztés]

„Lesokkolt, amikor haláláról hallottam. Én valójában nem akartam elhinni, ami történt. Igaz, ő alszik gyönyörű arcával. Sokszor próbáltam felkelteni, de ő még mindig aludt…

Ötünk közt, Hide volt, aki tartotta nyugodságát és mindig kitalált valamit. Noha én voltam a vezető, ő volt a nyugodt ki adta a tanácsokat kezdtem elveszteni önuralmam és érzéseimet. Persze ez az egész feszültséggel járt, ő is kis híján elvesztette személyiségét. De eközben a nehéz időkben, ő mindig felhívott. Tudtunk beszélgetni az X-ről, zenéről, barátokról, életről, rajongókról, szinte mindenről. Ő olyan volt mint a bátyám és néha ugyanúgy az öcsém. Mi együtt ittunk, és néha verekedtünk. De a következő nap, ő oda jött hozzám és mondta: 'Yoshiki, csináltam valamit az éjjel? Bocsánat, de nem emlékszem semmire.' De most már nem mond nekem semmit… Alszik…

Minden rajongónak és barátnak, össze vagytok zavarodva. Nem tudom leírni ezt a szomorúságot szavakkal, de nekünk meg kell értenünk, és el kell fogadnunk ezt a fájdalmas valóságot. Mindenkit kérek, nézzen keresztül békés pihenésén…”

1998. május 7-én temették, buddhista templomban. Több mint 70 000 ember jelent meg a temetésen, 170 biztonsági őr, rendőrök, helikopter próbálta a tömeget féken tartani. 27 ember került kórházba különböző okok miatt. Halála folytán történt néhány öngyilkosság, véletlen baleset a temetésére menet (a Madeth Gray'll gitárosa, Hizumi is a beszédre ment 2-án délután, és autóbalesetben elhunyt).

Albumok[szerkesztés]