Hide

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hide
Hidetomatsumoto.jpg
Életrajzi adatok
Születési név Matsumoto Hideto
Született 1964. december 13.
Yosuka, Kanagawa prefektúra, Japán
Elhunyt 1998. május 2. (33 évesen)
Tokió
Pályafutás
Műfajok rock
Hangszer gitár
Tevékenység zenész

Hide weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Hide témájú médiaállományokat.

Hide (eredetileg Matsumoto Hideto, japán karakterekkel 松本 秀人, Yosuka, Kanagawa prefektúra, Japán, 1964. december 13.Tokió, 1998. május 2.) a mai napig Japán egyik legnagyobb gitárosának tartott személy. Gitárosa volt Japán egyik legnépszerűbb és legfontosabb rock bandájának, az X Japannak, szóló karrierje is gazdag volt sikerekben.

Élete[szerkesztés]

Középiskolában kezdett el gitározni és 17 évesen belépett a Saver Tigerbe. A banda feloszlása után folytatta tanulmányait és ruhatervező iskolában tanult, amikor Yoshiki felkereste és felkérte, hogy lépjen be az akkoriban még X néven működő zenekarába, amelyhez 1987-ben csatlakoztak Patával együtt. A zenekarban a gitárosi poszton kívül dalszövegeket is írt, zenét szerzett, valamint egyes dalokban háttérénekesként is közreműködött.

1993-ban a basszusgitáros Taiji kilépett, mert konfliktusba keveredett Yoshikival, és helyére a fiatal Heath lépett be.1993-tól X-Japan néven lettek híresek. 1997-ben feloszlott az X-Japan, innentől kezdve szólómunkáira koncentrált, valamint Zilch néven közös zenekart alapított két amerikai zenésszel.

Szólókarrierje 1993-ban indult, amikor elkezdett dolgozni első albumán, mely 1994-ben jelent meg Hide Your Face címen. Két évvel később megjelent a Psyence, majd a Zilch-el készült a 3.2.1, melyen régebbi számainak feldolgozásai is helyet kaptak. 1998-ban új, Ja, Zoo című lemezén dolgozott, azonban ez már csak halála után, zenésztársai által befejezve jelenhetett meg.

1998-ban a „Pink Spider” nyerte a Japán Nemzetközi Közönség díját, az MTV Video Music Awardon.

Halála[szerkesztés]

1998. május 1-jén még koncertezett, azonban 1998, május 2-án máig nem teljesen tisztázott körülmények közt elhunyt: a fürdőszoba kilincsre csomózott törülközővel felakasztva találtak rá. Május 2-án 08:45-kor hunyt el hivatalosan, 2 óra szenvedés után. A találgatások tartanak még, noha öngyilkosságnak titulálták és állítólag az alkohol miatt tette, ami ellentétben áll az orvosi jegyzőkönyvvel. Az ügyet a rendőrség öngyilkosságként lezárta.

Yoshiki beszéde[szerkesztés]

„Lesokkolt, amikor haláláról hallottam. Én valójában nem akartam elhinni, ami történt. Igaz, ő alszik gyönyörű arcával. Sokszor próbáltam felkelteni, de ő még mindig aludt…

Ötünk közt, Hide volt, aki tartotta nyugodságát és mindig kitalált valamit. Noha én voltam a vezető, ő volt a nyugodt ki adta a tanácsokat kezdtem elveszteni önuralmam és érzéseimet. Persze ez az egész feszültséggel járt, ő is kis híján elvesztette személyiségét. De eközben a nehéz időkben, ő mindig felhívott. Tudtunk beszélgetni az X-ről, zenéről, barátokról, életről, rajongókról, szinte mindenről. Ő olyan volt mint a bátyám és néha ugyanúgy az öcsém. Mi együtt ittunk, és néha verekedtünk. De a következő nap, ő oda jött hozzám és mondta: 'Yoshiki, csináltam valamit az éjjel? Bocsánat, de nem emlékszem semmire.' De most már nem mond nekem semmit… Alszik…

Minden rajongónak és barátnak, össze vagytok zavarodva. Nem tudom leírni ezt a szomorúságot szavakkal, de nekünk meg kell értenünk, és el kell fogadnunk ezt a fájdalmas valóságot. Mindenkit kérek, nézzen keresztül békés pihenésén…”

1998. május 7-én temették, buddhista templomban. Több mint 70 000 ember jelent meg a temetésen, 170 biztonsági őr, rendőrök, helikopter próbálta a tömeget féken tartani. 27 ember került kórházba különböző okok miatt. Halála folytán történt néhány öngyilkosság, véletlen baleset a temetésére menet (a Madeth Gray'll gitárosa, Hizumi is a beszédre ment 2-án délután, és autóbalesetben elhunyt).

Albumok[szerkesztés]