The Offspring

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
The Offspring
Az együttes koncertje 2001-ben
Az együttes koncertje 2001-ben
Információk
Eredet USA Orange County, Kalifornia, USA
Aktív évek 1984 – napjainkig
Műfaj punk rock
Kiadó Black Label Records (1987)
Nemesis Records (1989–1991)
Epitaph Records (1991–1995)
Columbia Records (1996-tól napjainkig)
Tagok
Dexter Holland – ritmusgitár, ének
Noodles – szóló- és ritmusgitár, vokál
Greg K. – basszusgitár, vokál
Pete Parada – dob
Korábbi tagok
Doug Thompson – ének (1984)
Jim Bentondob (1984)
James Liljadob (1984–1987)
Ron Weltydob (1987–2003)
Josh Freesedob (2003)
Atom Willard – dob (2003–2007)

A The Offspring weboldala

A The Offspring egy punk rock együttes Los Angelesből. Világszerte 34 millió albumot adtak el.[1]

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1984-ben Orange Countyban (Kalifornia) négy fiatal srác alapított egy zenekart, melyből később a The Offspring lett. Bryan 'Dexter' Holland és Greg Kriesel egy futóversenyen találkoztak a Pacifica Gimnáziumban. Bryan a tájfutó csapat tagja volt, mellesleg osztályelső volt, minek köszönhetően kapta a 'Dexter' becenevet. Ebben az időben kapott a bátyjától egy 'Rodney'-albumot, ezzel megismerte a punkzenét. Nem sokkal ezután megalapították Greggel a 'Manic Subsidal't, melyben kettőjükön kívül még két másik tájfutó társuk volt. Az apró probléma csak az volt, hogy 1984-ben nem, hogy nem volt hangszerük, de fogalmuk se volt róla, hogy hogyan is kellene egyáltalán játszani rajtuk. Ahogy Greg mondta: "Bryannel együtt tanultunk gitározni, és Bryan még csak nem is akkordokat játszott, hanem mindig csak egy húrt pengetett, én meg próbáltam utána csinálni. De a nyárra már tudtunk számokat játszani… Eltartott egy darabig."

Gregék házában aztán elkezdtek "koncerteket" adni, ahol mindig olyan 20-an voltak jelen. Dexter sok számot írt, az egyiket (Very Sarcastic) fel is vették CD-re egy olcsó stúdióban. Pár hónappal később a másik gitáros kilépett, és a helyére bevették Kevin Wassermant (Noodles). Ő is a Pacificába járt régebben, akkoriban épp az iskola gondnoka volt. (Mellesleg direkt jól jött sörvásárlásnál, lévén ő volt akkor még csak 21 felett.) Nem sokkal később az akkor 16 éves Ron Welty a városba költözött. Dexternek a féltestvére mutatta be. "Anyám túl van pár váláson" – mondta Ron – "mindig újraházasodik, elköltözünk, aztán elválik, és megint költözünk." Ron valósággal beerőszakolta magát a zenekarba az előző dobos helyére, aki elment orvosira, és emiatt kevés ideje maradt a fellépésekre. A zenekar életében ezután sem történt sok előrelépés, még mindig Gregék felső szintjén léptek fel a hétvégeken, azonban most már 'The Offspring' néven.

1987-ben csináltak egy demót, de arra már nem volt pénzük, hogy a 25 cent/CD pluszdíjat kifizessék arra, hogy a borítót is ráragasszák, így hát vettek ragasztót, meg egy karton sört, és áthívtak pár srácot "bulizni". (Mondani sem kell, a srácok megitták a sört, és leléptek.) "A ragasztás nem sikerült túl tartósra, ráadásul tartott vagy 2 és fél évünkbe, míg mind az 1000-et eladtuk" – mondja Dexter. 2 évvel (1989) és jópár visszautasítással később szerződést írtak alá a Nemesis-szel. Kiadtak még egy demót ('Baghdad'), majd első albumukat ('The Offspring').

Egy évvel később a Nemesis csődbe ment, majd hosszas keresgélés után sikerült aláírniuk az Epitaph-hoz, ahol 1992-ben kiadták második albumukat ('Ignition'). Az album 12 pörgős punkszámot tartalmazott. 1994-ben aztán megjelent a harmadik album 'Smash' címmel. A világ ekkor ismerte meg őket, köszönhetően olyan számoknak, mint a 'Come Out And Play' (mely benne volt az 'Öt legjobb, még soha nem hallott szám'-ban) és a 'Self Esteem' (mely vezette a toplistákat). Az album 11 millió példányban kelt el világszerte.

A 'Smash' sikerének köszönhetően az 'Ignition'-ből is többet sikerült eladni, majd 1995-ben a 'The Offspring'et is kiadták újra saját, 'Nitro Records' nevű kiadójuk által. 1996-ban, miután összevesztek az Epitaph-fal (el akarták adni a céget, de mivel annak bevétele kb. 90%-át a 'The Offspring' hozta, ez olyan lett volna, mintha őket adnák el, ami érthetően nem tetszett a srácoknak), aláírtak a Columbiához. A következő évben ki is adták újabb, negyedik lemezüket 'Ixnay On The Hombre' címmel. Az album nem volt olyan sikeres, mint elődje, noha olyan nagyszerű számok voltak rajta, mint pl: 'All I Want' vagy a 'Gone Away', mely nagyon sokaknak máig az egyik kedvenc 'The Offspring'-száma.

Rá egy évvel (1998) került a boltokba az ötödik album 'Americana' címmel. Ez hasonló sikereket ért el, mint a 'Smash' köszönhetően olyan rádióbarát számoknak, mint a 'Pretty Fly (For A White Guy)' vagy a 'Why Don't You Get A Job'. Sokan azt mondták, hogy ekkor született újjá a 'The Offspring'.

2000-ben jelent meg a 'Conspiracy of One'. Első kislemezes dalukat ('Original Prankster') a honlapjukra is feltették, sőt az egyik szerencsés, aki letöltötte, nyert 1 millió dollárt is. Mindezt azért, hogy ezzel a Napstert támogassák.

2002-ben készítettek egy számot az 'Orange County' (Narancsvidék) című filmhez 'Defy You' címmel.

2003-ban Ron Welty váratlanul bejelentette, hogy kilép a zenekarból. Szomorú és megrendítő hír volt ez mindenkinek. Páran el is kezdték hangoztatni, hogy a 'The Offspring' feloszlik. Ez persze nem így történt. Felkérték a szabadúszó John Freese-t, hogy doboljon az új albumon, majd nem sokkal később bevették Atom Willardot.

2003 decemberében meg is jelent az új album 'Splinter' címmel, melyekről ez idáig 2 kislemez jelent meg ('Hit That', '(Can't Get) My Head Around You'). Az albumnak egyébként 'Chinese Democracy' lett volna a neve, mely a Guns N’ Roses sok éve várt (2008 novemberében már valóban megjelent) új albumának is a címe lenne. "Axl lenyúlta a sérómat, én lenyúlom a lemezének a címét" – kommentálta a döntést Dexter. A lemez címét később 2 okból kifolyólag változtatták meg: 1. szerintük a név meg van átkozva, mert nem haladtak semmit a munkálatokkal 2. az egyszavas albumnevekkel eddig sokkal több pénzt kerestek.

2006 novemberében érkeztek hírek arról, hogy a The Offspring stúdióba vonult, hogy rögzítsék nyolcadik stúdiólemezüket, melynek a címe "Rise and Fall, Rage and Grace". A lemez producere Bob Rock volt, és végül 2008. június 17-én jelent meg. Az anyag első kislemeze a "Hammerhead" volt, mely még előző évben kijött, ezt követte a "You're Gonna Go Far Kid", melynek Chris Hopewell rendező nevével fémjelzett videója október 17-én, pénteken jelent meg a zenekar Myspace oldalán.[2]

A kanadai X92.9 rock rádióban Greg Beharrel beszélgetett nemrég Noodles-szel, az Offspring gitárosával, aki elmondta, hogy Dexter Holland énekes jelenleg Hawaiin dolgozik Bob Rock producerrel (aki az előző, “Rise and Fall, Rage and Grace” producere volt), és végignézik azokat a dalokat, amik nem kerültek rá az imént említett lemezre, majd utána nekiállnak új dalokat írni. Noodles még beszélt annak e lehetőségéről is, hogy megjelentetnek egy kiadatlan és B oldalas dalokból összeállított válogatást is.[3]

2007-ben a Saves the Day (Face to face) dobosára, Pete Paradára cserélték Atom Willardot.

2008 júniusában megjelent az új lemez Rise and Fall, Rage and Grace címmel. A rajongók tetszését elnyerte az új korong, de a kritikusok elég vegyesen fogadták. Júliusban a Volt utolsó napján, a nagyszínpadon léptek fel először Magyarországon. Eddig 4 kislemezt adtak ki az albumról (Hammerhead; You're Gonna Go Far, Kid; Kristy Are You Doing Okay?; Half-Truism) és 4 klipet készítettek (Hammerhead; You're Gonna Go Far, Kid; Kristy Are You Doing Okay?; Stuff Is Messed Up).

2009 májusában 2 hónapos turnéra indultak Amerikában, augusztusban felléptek a Szigeten is.

Tagok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A koncerteken Chris Higgins (vokál, ütős hangszerek, szintetizátor, sampler, ritmusgitár) egészíti ki a zenekart .

Korábbi tagok

Diszkográfia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Albumok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kislemezek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Videográfia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Koncertek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. History on Offspring.com, retrieved January 27, 2007.
  2. “You’re Gonna Go Far Kid” video premier! ShortScore.net (2008. október 20.)
  3. Jön az új The Offspring lemez? ShortScore.net (2009. május 31.)

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]