Mánia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A fordítás fő forrása a megfelelő angol Wikipédia-szócikk.
Ez nem jelent semmi megkötést a további szerkesztések szempontjából, de a fordítás alapjául szolgáló szócikk tagolásának követése egyszerűsíti a további munkát. Például könnyebben elkerülhetők az ismétlések, könnyebben kiegészíthetők a hiányzó források. A magyar változatban található értelmi hiba esetén először érdemes az eredetiben megnézni, nem fordítási hibáról van-e szó.

A mánia pszichiátriai megbetegedés. Bizonyos értelemben a depresszió ellentéte. A mánia (mania) görög szó. Jelentése őrület, őrjöngés.

Mániát több tényező is kiválthat, mint például droghasználat (főként stimulánsok mint a kokain vagy metamfetamin), gyógyszerek mellékhatásaként (főként szteroidok és SSRI-k), vagy rosszindulatú tumor, azonban leggyakrabban bipoláris zavarral társul.


Jellemző tünetei az emelkedett hangulat, hiperaktivitás, csökkent alvásszükséglet, figyelemzavarok, megnövekedett önbizalom és olykor felelőtlen, kockázatvállaló viselkedés.

Kezelés[szerkesztés]

Bipoláris zavar által kiváltott akut mánia kezelésére általában antipszichotikus és hangulatstablizáló gyógyszereket alkalmaznak. Hatásukat az által fejtik ki, hogy blokkolják a dopamin nevű neurotranszmitter receptorjait, a szerotonin receptorjainak működését pedig gyengítik.