Kényszeres gyűjtögetés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kényszeres gyűjtögetés
Egy kényszeres gyűjtögető lakása
Egy kényszeres gyűjtögető lakása

Angolul Compulsive hoarding
Adatbázisok
MeSH ID D060845
A Wikimédia Commons tartalmaz Kényszeres gyűjtögetés témájú médiaállományokat.

A kényszeres gyűjtögetés, más néven patologikus halmozás egy pszichológiai betegség, mely megakadályozza az egyént, hogy használhatatlan, vagy szükségtelen tárgyakat kidobjon. Ezáltal a lakhely olyan mértékben telítődik, hogy normális értelemben lakhatatlanná válik. Gyakran „Messie-szindrómának” is nevezik, ez a kifejezés a bulvársajtóból a szaknyelvbe is átkerült.[1]

Az ebben szenvedő beteget hörcsöghöz is hasonlítják, mely – az állat téli táplálékszükségletének biztosítására – olyan mennyiségű eleségkészletet halmoz fel, hogy alig tud bemenni az odújába.

Egyesek szerint ez a szindróma egy komolyabb pszichológiai stádium megnyilvánulása is lehet, okozhatja félelem, társ elvesztése, egyedüllét elviselhetetlensége, egyéb lelki betegségekre engedhet következtetést. Ezek a tárgyak a betegeknek az elveszett társat/társat jelentik a számukra.

A betegségnek 5 stádiuma van, és gyakran társul agorafóbiával.

Jelei és tünetei[szerkesztés]

Miközben nincs egyszerű meghatározása ennek a szindrómának, az alábbi jelenségek utalnak az állapotra:

 • Gyűjtése, vagy beszerzése mindennemű használati tárgyaknak, ruhaneműknek, csecsebecséknek, dobozoknak, zacskóknak vagy mindenféle használati eszközöknek.
 • Lakóhely oly mértékű zsúfolása az említett tárgyakkal, hogy normális használatát majdnem lehetetlenné teszik.
 • Jelentős akadály okozása a napi élet funkcióinak (takarítás, rendtartás, szükséges tárgyak hozzáférhetősége stb.) tekintetében.
 • Fizikai képtelenség a használhatatlan lomtól való megválásra.
 • Különleges esetekben a betegség kleptomániával is párosulhat.

Ez az állapot olyan méreteket ölthet, hogy az egyénre és környezetére sérülési veszéllyel, tűzveszéllyel és társadalmi kirekesztéssel is járhat. Különböző embereknél másként jelennek meg a tünetek, de az eredmény mindig hasonló. Az állapot kezelése majdnem mindig hosszadalmas terápiát kíván.[2]

Néhány gyakori, konkrét tünet, amiket a kóros gyűjtögetők esetében tapasztalni lehet:

1. Hajlamosak nagy mennyiségben a környezetükben szabadon hozzáférhető tárgyakat felhalmozni, amiket a legtöbb ember nem gondol hasznosnak vagy értékesnek. Mint például:
 • Reklámanyagok, reklámlevelek
 • Régi katalógusok és újságok
 • Dolgok, amik hasznosak lehetnek valamire a későbbiekben
 • Ruhaféleségek
 • Romlott ételek, csomagolások/szemét
 • Ingyenes bemutatótermékek
2. Az otthonában akkora a zűrzavar, hogy több helyiség megközelíthetetlen és nem tölti be rendeltetésszerű szerepét. Mint például:
 • Nem lehet az ágyakban aludni
 • Ételkészítésre alkalmatlan konyhák, hűtők dugig tele romlott ételekkel, tűzhelyek tűzveszélyes dolgokkal teli, mint például reklámújság és régi ételek főzőlapok tetején.
 • Étkezésre használhatatlan asztalok
 • Használhatatlan székek, kanapék
 • Piszkos, egészségtelen fürdőszobák; emberi ürülék kupacok vannak az otthon bizonyos helyein gyűjtve, néha állati ürülék van a padlón, óriási zsákok évek óta gyűjtött pelenkákkal tele.
 • Kádak, zuhanyzók és mosdók tárgyakkal töltve, szóval mosakodásra és fürdésre alkalmatlanok. Gyűjtögetők így valószínűleg elfelejthetnek fürödni.
 • Néhányan állatokat gyűjtenek, akik minimálisan se képesek gondoskodni róluk; gyakran elpusztult állatokon kannibálkodnak más állatok a kupacok alatt.
3. A zűrzavar és rumli annyira szörnyű, hogy betegséget, szorongást, legyengülést okoz. Például:
 • Nem engednek be látogatókat, mint családot és barátokat, vagy javító és karbantartó szakembereket, mert szégyellik a rendetlenséget.
 • Behúzva hagyják a függönyöket, tehát senki se tud belátni
 • Sok vitába kerülnek családtagokkal, lakótársakkal a rendetlenség miatt
 • Tűz, elesés, fertőzés vagy kilakoltatás veszélyébe kerülnek
 • Depressziósnak vagy idegesnek érzik magukat az idő nagy hányadában a rendetlenség miatt.

Állathalmozás[szerkesztés]

Az állathalmozás egy olyan gyűjtögető kényszer, mely során egy illető nagyszámú élő állatot tart a lakásában anélkül, hogy megfelelő tartási körülményeket tudna biztosítani számukra.[3] Mint a legtöbb mentális zavar esetén, az illetőnek nincs betegségtudata, így nincs tisztában azzal, hogy cselekedeteivel rosszat tesz az állatoknak és környezetének.

Kezelése[szerkesztés]

A kényszeres gyűjtögetés nem csak jelentős egészségügyi kockázatokkal társul, de a tudósok szeretnének rámutatni, milyen fontos a beavatkozás a gyűjtögető életét és munkáját tekintve. A kényszeres gyűjtögetők 42%-a találja viselkedését problematikusnak, 63%-uk esetében pedig a családjuk és barátaik látják annak. Az eredmények arra utalnak, hogy a gyűjtögető egyének csökkentett érzékenységet mutathatnak a saját és mások érzelmei tekintetében, és fordítva – emberek helyett az őket körülvevő világot alkotó mellékes dolgokat tartják fontosabbnak. Az alacsony érzelmi intelligenciával rendelkező betegek nem képesek szervezni dolgaikat, vagy akár megválni tőlük.[4] Hátrányos tulajdonságai vonatkozásában átfogó kutatást végeztek, hogy megtalálják a gyógymódot. Bár ez egy folyamatban lévő kutatás, a gyűjtögető betegeknek csak harmada reagál jól a gyógyszerekre és a terápiás kezelésekre. A DSM-mel együtt, a kezelések biztosítási fedezete és a speciális oktatási programok is változni fognak.

Gyógyszerek[szerkesztés]

A rögeszmés-kényszeres rendellenességeket a következő antidepresszánsokkal szokták kezelni: a klomipramin nevű triciklikus antidepresszáns, és szelektív szerotoninvisszavétel-gátlók. A jelenlegi gyógyszeres kezelés csökkenti a kényszerbetegség tüneteit, de meg nem gyógyítja. Több ilyen vegyület (mint a paroxetin, amely egy fenilpiperidin származék) sikeresen tesztelték OCD-s (kényszer-betegséges) gyűjtögetőknél.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Vgl. Alfred Pritz (Hrsg.): Das Messie-Syndrom. Wien, New York 2009
 2. Kaplan, A. (2007). „Hoarding: Studies Characterize Phenotype, Demonstrate Efficacy”. Psychiatric Times.  
 3. Animal hoarding, animallaw.info, 2010.
 4. Grisham Jessica R.; Steketee Gail; Frost Randy F. (2008): "Interpersonal problems and emotional intelligence in compulsive hoarding" Depression and anxiety 25, E63-E71
 5. http://www.sciencedaily.com/releases/2006/10/061024214706.htm. www.sciencedaily.com. (Hozzáférés: 2016. július 16.)

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Compulsive hoarding című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.