Pszichostimulánsok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A stimulánsok olyan szerek, melyek ideiglenesen növelik a figyelmet, az éberséget, és a tettrekészséget.

Áttekintés[szerkesztés]

A drogok veszélyességi skálája. Az alábbiak stimulánsok: Kokain, Amfetamin, Dohány, 4-MTA, Ritalin (metilfenidát), Ecstasy (MDMA) és Khat[1]

A stimulánsok többsége a szimpatikus idegrendszert aktiválva fejti ki hatását, a jelenleg kapható többségük pedig komoly eufóriát is okoz, ami már néhány alkalom után komoly szellemi függőséget okoz (ld. Dizájn(er) drogok), veszélyességük ezért is kiemelkedő mértékű. Használható terápiás célokra (hatásosak a narkolepszia, ADHD kezelésében), vagy olyan helyzetekben amikor a használónak ébernek kell maradnia (pl. pilóta). Növelik a teljesítőképességet, a tűrőképességet, valamint elnyomják az étvágyat. Sok eufóriát is okozó stimuláns hazánkban - ahogy a legtöbb országban is - tiltott.

Néhány stimuláns:

Több ezer stimuláns vegyület létezik. Alapul véve csak a metamfetamin-származékoknak van több mint 200 fajtája, ilyenek az MDMA, MDEA, MDA, MDE, 2C-B stb. Ezek többségét Alexander Shulgin professzor szintetizálta elsőként.

A legnépszerűbb legális stimulánsok a koffein és a nikotin, az illegálisok közül az ún. Dizájn(er) drogok vették át a sokáig vezető Extasy helyét.

.

Fiziológiai hatások[szerkesztés]

 • megnövekedett pulzus és vérnyomás
 • megnövekedett légzésfrekvencia
 • eufórikus hangulat, „képességsokszorozódás” érzése
 • pupillatágulat
 • csökkent étvágy
 • fejfájás
 • idegesség
 • ritkán fókuszálási zavarok
 • álmatlanság
 • több nap használat után zavartság

Amfetaminok[szerkesztés]

Szócikk: Amfetamin
Néhány esetben pszichiáter felírhat különböző amfetaminokat bizonyos rendellenességekre, pl. a narkolepszia tüneteinek csökkentésére. Rendeltetésszerű használat esetén növeli az éberséget és a pszichikai képességeket.

Visszaélés[szerkesztés]

Nem-rendeltetésszerű használata (értsd „túladagolás”, mennyiségben vagy időben) szívritmus-zavart, és teljes fizikai összeomlást idézhet elő. Jellemző túlhasználat, az előző napi altató (barbiturátok) mellékhatásainak csökkentésre reggel, majd az amfetaminok hatásainak csökkentése este, altatókkal. Ez a „hullámvasutazás” jelentősen károsítja a szervezetet.
A kezdetben tapasztalt pozitív hatásokat 2-3 nap nem alvás után felváltják az érzékcsalódások, hallucinációk és a paranoia. Mindez 4-6 nap után bizarr, akár agresszív viselkedéshez vezethet. A mellékhatások többsége a szer elhagyásával megszűnik (a fokozott kalcium- és egyéb sók ürítése azonban visszafordíthatatlan fog- és csont-károsodást okozhatnak, akár már néhány tucat használat után is)).
Több módon vihető be a szervezetbe:
 • orálisan (tabletta, folyadék)
 • nazálisan (porként felszippantva, gőzét, füstjét belélegezve)
 • injektálva (bőr alá, izomba, vénába; ez utóbbi okozza a legintenzívebb élményt, s egyben a leggyorsabb leépüléshez vezet)

Függőség[szerkesztés]

Szellemi függést könnyen és gyorsan kialakít, de a „hagyományos” szereknél (pl. Amfetamin, Metilfenidát) még a legtöbb használó könnyen viseli hiányát. Az Dizájn(er) drogok esetében azonban a szerek többségénél ún. „gyors-szerotonin-kilökődés” történik, aminek a „másnapos” következménye már 1-2 alkalom után is súlyosabb depresszió érzése, öngyilkossági gondolatok, erős fejfájás stb. lehet, amit csak az idő, vagy újabb szerhasználat mulaszt el. Ezzel nem árt tisztában lenni, ez a tudás csökkentheti a visszaesés kockázatát.
Tünetei:
 • kimerültség
 • rosszkedv
 • megnövekedett alvásigény
 • idegesség
 • depresszió

Kokain[szerkesztés]

Szócikk: Kokain
Kokacserjéből állítják elő Bolíviában, Kolumbiában és Peruban. Por formában fordul elő leggyakrabban. Terápiás célokra ritkán használják, az orvoslásban leginkább helyi érzéstelenítő szerepet tölt be. A legtöbb országban -ahogy nálunk is- droglistán szerepel.

Visszaélés[szerkesztés]

Napjainkban a felső tízezer drogja, főleg az ára miatt (10 000-17 000 Ft/gramm). Használói között színészek, üzletemberek, politikusok szerepelnek. Nagyobb dózisban könnyen halált okoz, szívelégtelenség, légzési elégtelenség, esetleg mindkettő formájában. Sok használó panaszkodik mellkasi fájdalomra, melyek a szer elhagyásával rendszerint elmúlnak.
Használata:
 • orálisan
 • nazálisan (főleg crack)
 • injektálva

Függőség[szerkesztés]

Gyorsan alakít ki erős szellemi függést, sokak szerint segítség nelkül nem lehet abbahagyni, mások viszonylag könnyen elhagyják.

Tünetei:

Koffein[szerkesztés]

Szócikk: Koffein
Többnyire teában, kávéban, csokoládéban, energiaitalokban és a kakaóban fordul elő. Stimulálja a testet növelve a pulzust és a vérnyomást, a használó könnyebben tud koncentrálni. Vízhajtó hatású. Előfordul tabletta formában is, vizsgázók, sofőrök és pilóták használják éberségük fenntartására. Legálisan kapható.

Nikotin[szerkesztés]

Szócikk: Nikotin

MDMA[szerkesztés]

Szócikk: MDMA

Dizájn(er) drogok[szerkesztés]

Szócikk: Dizájn(er) drogok

Antidepresszánsok[szerkesztés]

Szócikk: Antidepresszáns

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Nutt D, King LA, Saulsbury W, Blakemore C (2007). „Development of a rational scale to assess the harm of drugs of potential misuse”. Lancet 369 (9566), 1047–1053. o. DOI:10.1016/S0140-6736(07)60464-4. PMID 17382831.  

Külső hivatkozások[szerkesztés]