Ugrás a tartalomhoz

Személyiségzavar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A személyiségzavar nem betegség, hanem a személyiséget jellemző állapot, bizonyos személyiségvonás(ok) szélsőséges megnyilvánulása. Gyakran a társas kapcsolatokban jelentkező konfliktusként manifesztálódik, illetve megnehezíti vagy ellehetetleníti a normális életvitelt (mindennapos szükségletek ellátása, munkavégzés, szociális kapcsolatok stb.).

Bár számos megjelenési formája van, jellemző rá egyfajta fokozott rugalmatlanság, a környezethez való alkalmazkodás hiánya. Gyakori, hogy az érintett személy környezete az egyénnél is jobban szenved. Mivel az illető sokszor nem tud a probléma létezéséről, ezért nem kér, illetve nem is fogad el segítséget. Leggyakrabban serdülő- vagy fiatalfelnőtt korban válik felismerhetővé, de bizonyos formái előfordulhatnak gyermekkorban is. Gyakran pszichés betegségekkel együtt jelentkezik (komorbiditás), de önállóan is előfordul.[1]

A DSM-V multiaxiális diagnosztikai rendszerének második tengelyén szerepel. Prevalenciája a teljes lakosságban 5-15% közé tehető.

Csoportosításuk (DSM-V szerint)

[szerkesztés]

A kategóriák nem különülnek el szigorúan, néhol átfedésben vannak egymással, valamint egy személynél több személyiségzavar is jelen lehet.

  1. paranoid személyiségzavar
  2. skizoid személyiségzavar
  3. skizotip személyiségzavar
  1. antiszociális személyiségzavar
  2. borderline személyiségzavar
  3. hisztrionikus személyiségzavar
  4. narcisztikus személyiségzavar
  1. elkerülő személyiségzavar
  2. dependens személyiségzavar
  3. obszesszív-kompulzív személyiségzavar

Egyéb személyiségzavarok

[szerkesztés]

Források

[szerkesztés]

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. Ronald J. Comer: A lélek betegségei pszichopatológia. Boross Ottilia. Utánny. 2005. ISBN 978-963-276-242-5 Hozzáférés: 2021. február 19.