Anorexia nervosa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Anorexia Nervosa
Anorexia case 1900.jpg

Osztályozás
BNO-10 F50.0-F50.1
BNO-9 307.1
Adatbázisok
OMIM 606788
DiseasesDB 749
MedlinePlus 000362
eMedicine emerg/34  med/144
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Anorexia Nervosa témájú médiaállományokat.

Az anorexia nervosa egy pszichés betegség, a táplálkozási zavarok egyik alapvető típusa. Az anorexia szó szerinti jelentése az étvágy elvesztése („orexis” = vágy, „an-orexis” = vágy elvesztése). A nervosa kiegészítés a betegség pszichés (idegi) eredetére utal. A köznyelvben gyakran anorexiának rövidítik, ami azonban pontatlan. Anorexia az orvosi nyelvben csupán étvágytalanságot jelent a kiváltó októl függetlenül. A betegséget elsőként a francia Ernest-Charles Lasègue és a brit William Gull írta le 1873-ban.

Ennek az evési problémának fő jellemzője, hogy a beteg drasztikus mértékű fogyásra törekszik. Orvosi esetnek tekinthető az, aki legalább 15%-kal könnyebb, mint a legkisebb normális súlya. Az önéheztetéshez gyakran társul kényszeres tornázás is. Mindezek hátterében az áll, hogy az anorexiás személy testképe torzult, túl kövérnek látja magát. A betegség azért is figyelemre méltó, mert a kialakulása után a halálozási arány eléri a 8-9%-ot.

Tünetei[szerkesztés]

  • testsúlycsökkenés (Testtömegindex 17,5 alatt), melyet a beteg saját maga ér el a táplálékfelvétel csökkentésével, diuretikumok, étvágycsökkentők, hashajtók használatával valamint excesszív sportolással
  • fokozott félelem az elhízástól
  • nők esetében a menstruáció elmaradása
  • a beteg testképe torzult, mások testét reálisan meg tudja ítélni, magát nem
  • Előjele lehet a testsúly 10%-ának elvesztése két héten belül.

Elterjedtsége[szerkesztés]

Napjainkban egyre gyakoribbak a táplálkozási zavarok a fiatalok körében (megközelítőleg 1-4%), ami korunk szépségideáljával is összefüggésben lehet. A táplálkozási zavarok leginkább nőkre jellemzők, a megbetegedések csupán 2-10%-át teszik ki férfiak. Az anorexia nervosa fiatal lányoknál tipikusan tizenéves kor körül alakul ki, de egészen negyvenéves korig előfordulhat. Felmérések szerint a legtöbb anorexiás felső közép- vagy felső osztálybeli.

Okai[szerkesztés]

Kialakulásában személyiségzavar, szociális és biológiai tényezők is szerepet játszhatnak. Pszichológusok szerint az anorexiás nők nagy része olyan családból származik, ahol magasak velük szemben az elvárások, s teljesítménykényszer nyomása alatt állnak. A táplálék elutasítása így egyfajta lázadás.

A társadalmi hatás sem elhanyagolható: a média közvetítésével a soványság divattá, követendő példává vált.

A biológiai okok között az egyik hipotézis szerint az hipotalamusz működésében beállt zavar is szerepelhet.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]