Testtömegindex

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Angol nyelvű BMI-táblázat

A testtömegindex (rövidítve TTI), vagy ritkább elnevezéssel Quetelet-index (angolul body mass index, rövidítve BMI) egy statisztikai mérőszám, mely az egyén testmagasságát és -tömegét veti össze. Kiszámítása során a kilogrammban megadott testtömeget osztják a méterben mért testmagasság négyzetével.

A módszert egy belga származású polihisztor, Adolphe Quetelet fejlesztette ki 1830 és 1850 között.

Alkalmazása[szerkesztés]

Habár nem a tényleges testzsír-százalékot mutatja, hasznos lehet egy egészséges testsúly meghatározásánál, figyelembe véve a magasságot. Mivel könnyű kiszámolni, a TTI-t széles körben alkalmazzák a túlsúlyosság felmérésére a lakosság körében, ugyanakkor például sportolóknál – akik az átlagosnál nagyobb zsírmentes izomtömeggel rendelkeznek – a szám torzíthat és indokolatlan esetben is túlsúlyt jelezhet.

A soványság illetve elhízás megállapítása a TTI alapján, felnőttekre vonatkoztatva (a WHO szerint):

Testtömegindex (kg/m²) Testsúlyosztályozás
< 16 súlyos soványság
16 – 16,99 mérsékelt soványság
17 – 18,49 enyhe soványság
18,5 – 24,99 normális testsúly
25 – 29,99 túlsúlyos
30 – 34,99 I. fokú elhízás
35 – 39,99 II. fokú elhízás
≥ 40 III. fokú (súlyos) elhízás

A TTI-t sokszor táblázatos formában teszik közzé, melyben a függőleges tengely a magasságot, míg a vízszintes a testtömeget mutatja, az egyes kategóriákat pedig különböző színű sávokkal jelölik.

Gyermekek[szerkesztés]

Gyermekek esetében a fent említett kategóriák nem használhatók. Náluk percentilis táblázatot alkalmaznak, mely azt mutatja meg, hogy az azonos nemű és életkorú gyermekek hány százalékának kisebb a testtömegindexe, mint a vizsgált egyénnek. Az 50-es percentilis az átlagos TTI-nek felel meg. A 97-esnél nagyobb percentilis kóros elhízásra utal, a 3-asnál kisebb pedig jelentős súlyhiányra. Magyarországon a 3. és 97. percentilis határai újszülötteknél 10,7 és 15,1; hatéveseknél 12,9 és 19,7 kg/m².

Idősek[szerkesztés]

Idősek normál TTI [BMI] értéke nagyobb, mint a fiataloké, középkorúaké: 24–29 kg/m².

Módosítási javaslat[szerkesztés]

Az Oxfordi Egyetem[1] matematikusai szerint a testtömeg-index a magasabb embereket szisztematikusan kövérebbnek, az alacsonyabbakat viszont soványabbnak mutatja.

Az általuk javasolt új formula így hangzik: BMI = 1,3 x testtömeg (kilogramm) / magasság (méter)2,5[2]

A BMI-képlet hiányosságaira már megalkotója, Adolphe Quetelet is felhívta a figyelmet az 1840-es években.

A két képlet alapján kiszámolható, hogy 1,69 m az a magasság, amelyiknél a két képlet azonos BMI értéket ad.

Mivel a testtömeg index nem veszi figyelembe a testtömeget alkotó összetevők minőségét és a testalkatot, ezért valójában nem alkalmas a fittség mértékének megállapítására. Mivel a zsírnak, az izomnak és a csontnak különböző a sűrűsége, így a fajsúlya is, vékony csontú, kevesebb izommal rendelkező ember például sokkal több zsírt visel magán, mint egy ugyanolyan testtömeg indexű, de kisportolt, erős csontozatú személy, ezért nem alkalmas semmiféle egészségi állapot levonására. Ennél sokkal hatásosabb módszerek léteznek, mint például a kalipperes zsírszázalék mérés, de mivel bonyolultabb, több időt és drágább eszközöket igényel, soká fog elterjedni a mindennapi orvosi használatban.

Forrás[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]