Polihisztor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A polihisztor kifejezés alapvetően olyan tudóst jelöl, aki többféle tudományágat kutat és önmaga is kiemelkedő új felfedezésekkel, felismerésekkel gazdagítja az emberiség tudományos ismereteit. Manapság azokat a sokrétű műveltséggel rendelkező embereket is polihisztornak nevezzük, akik különböző tudományos illetve kulturális területeken rendelkeznek kiemelkedő műveltséggel.

Tudományos értelemben úttörő polihisztorok főleg az ókorban, az iszlám aranykorában és a reneszánsz idején éltek és alkottak, mivel ezekben a korokban kaptak rendkívüli figyelmet a természet, a fizikai világ tudományos megismerésének törekvései. Habár manapság is vannak sokoldalú ismeretekkel rendelkező kutatók, a hagyományos értelemben vett polihisztorok hozzávetőleg a XX. század elején eltünedeztek, mert a század második felére a tudományok - főként pont a polihisztorok munkájának köszönhetően -, olyannyira szerteágazó, összetett ismeretanyaggá bővültek, hogy az új eredmények eléréséhez muszáj volt résztudományokat alkotni és egyre inkább specializált kutatásokat folytatni.

Ismert polihisztorok[szerkesztés]

Magyarok[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Meghal Albertus Magnus (magyar nyelven). Múlt-kor történelmi magazin, 2004. szeptember 13. (Hozzáférés: 2021. február 5.)
  2. 1493. november 11. Paracelsus születése. www.rubicon.hu. (Hozzáférés: 2021. február 5.)

További információk[szerkesztés]