Ibn al-Hajszam

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ibn al-Hajszam
(أبو علي الحسن بن الحسن بن الهيثم)
Ibn Al-Haytham portrait.jpg
Született 965[1]
Baszra
Elhunyt

Kairó
Foglalkozása
A Wikimédia Commons tartalmaz Ibn al-Hajszam témájú médiaállományokat.

Ibn al-Hajszam, latinosan Alhazen, teljes nevén Abu Ali Muhammad ibn al-Haszan ibn al-Hajszam al-Baszri (Baszra, 965. július 1.Kairó, 1040. március 6.) középkori arab fizikus és matematikus.

Élete[szerkesztés]

Az iraki Baszra városában született, és az egyiptomi kalifa meghívására Kairóba ment, hogy a Nílusnak a terméshez szükséges évenként megújuló áradásait folyamszabályozási munkálatokkal biztosítsa. Amikor ez nem sikerült, őrültséget színlelt, hogy a kalifa haragját elkerülje. A kalifa halála után elkobzott vagyonát visszakapta, és haláláig Egyiptomban élt. Kairóban hunyt el 1040-ben.

Művei[szerkesztés]

Fő műve 1572-ben jelent meg latin nyelvű fordításban Opticae Thesaurus Alhazeni Arabis, libri VII címmel. Alhazen az optikai fejlődésben Klaudiosz Ptolemaiosz és Roger Bacon között foglal helyetː világosan kimondja, hogy a fénysugár nem a szemből, hanem a tárgyakból indul ki és a szem csak felfogó eszközül szolgál. A tükrözés törvényeit tökéletesen ismeri és azokat alkalmazza is sík-, gömb- és egyéb alakú tükrökre. Ismeretes az Alhazen-féle optikai probléma, amely szerint a tükörnek azt a pontját keressük, ahol a visszaverődés történik, ha a fénylő pont és a szem helye ismeretes. A fénytörés törvényét még nem ismerte, de már szól a gömbsüveg nagyító képességéről. Alhazen műve tehát kizárólag a geometriai optikára vonatkozik.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

  1. Trove, 2017. október 9., 1104022, Alhazen
  2. MacTutor History of Mathematics archive. (Hozzáférés: 2017. augusztus 22.)
  3. BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2021. április 19.)
  4. Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2021. április 19.)
  5. Trove, 2021. április 19.