Kamermayer Károly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kamermayer Károly
Kamermayer Károly (1873)
Kamermayer Károly (1873)
Született 1829. május 14.
Pest
Elhunyt 1897. június 5. (68 évesen)
Abbázia
Állampolgársága osztrák–magyar
Foglalkozása politikus
Tisztség Budapest főpolgármestere (1873–1896)
Iskolái Eötvös Loránd Tudományegyetem
Sírhely Fiumei Úti Sírkert
A Wikimédia Commons tartalmaz Kamermayer Károly témájú médiaállományokat.
Kamermayer Károly temetési menete az országos kaszinó új épülete előtt a Kossuth Lajos utcában

Kamermayer Károly (névváltozata Kammermayer) (Pest, 1829. május 14.Abbázia, 1897. június 5.) miniszteri tanácsos, Budapest első polgármestere, Csárdi Antal szépapja.[1][2]

Ifjúsága[szerkesztés]

Jómódú pesti polgárcsaládban született. Apja Kamermayer József gyárigazgató,[3] édesanyja Emerling Anna volt. Középiskoláit Pesten elvégezve, a jogi tanfolyamot hallgatta Egerben, majd Pesten. 1848 elején még a pozsonyi országgyűlésen vett részt (az ifjak közt), ám a szabadságharc őszi kezdetére otthagyta az egyetemet, és honvédnak állt. Csakhamar hadnaggyá nevezték ki. Hősiesen küzdötte végig a szabadságharcot; részt vett a szolnoki, hatvani, kápolnai, isaszegi és cinkotai ütközetekben, Buda bevételénél és a peredi csatában. Klapka hősies magatartásáért főhadnaggyá léptette elő. A komáromi kapituláció után Pestre tért vissza, és újra beiratkozott a jogra.

Hivatalnoki karrierje[szerkesztés]

Mivel önmagát kellett eltartania, Buda városához állott be napidíjasnak, és 1857-ben tanácsi titkárrá nevezték ki, a pesti dologháznál tisztviselő volt. Karrierje az 1860-as politikai fordulat hatására kezdett felívelni. Ekkor Buda városának hivatalnoki karába számos 1848-as hazafit választottak be – köztük őt is. Tehetséges hivatalnoknak bizonyult, szorgalma mellett Buda város közgyűlésén Széchenyi István gróf fölött mondott emlékbeszédének hatása is hozzájárult ahhoz, hogy rövid idő múlva kivívta magának a főjegyzői hivatalt. Pozícióját politikai szereplésre használta: emlékezetes 1861-es beszéde, amit az abszolutizmus ellen mondott.

1867-től már pesti tanácsnokként felelt a közegészségügyi és köztisztasági ügyekért. Nevéhez fűződik a közvágóhíd megépítése is.

Budapest első polgármestere[szerkesztés]

Kamermayer Károly sírja Budapesten. Kerepesi temető 28-díszsor-36. Donáth Gyula alkotása

1873-ban, az egyesített Budapest megszületésekor a népszerű várospolitikust nagy többséggel választották meg polgármesternek. (Ez jelentette a város gyakorlati vezetését, míg az inkább reprezentatív és ellenőrző szereppel létrehozott főpolgármesteri tisztségre Ráth Károlyt választották.)

További három terminust is kitöltött pozíciójában: 1879-ben, 1885-ben és 1891 is újraválasztották. 1896-ig – 23 éven át – állt a főváros élén. Ő alapította a Fővárosi Egyletet, ahol a főváros fejlődése érdekében sok életrevaló eszmét pendítettek meg.

Nevéhez fűződik a város új, korszerűbb közigazgatásának kiépítése, a hivatalok, ügyosztályok munkájának beindítása, az új kerületi elöljáróságok megszervezése. Ugyanakkor odafigyelt az infrastrukturális fejlesztésekre is: korszerűsíttette a városi közúthálózatot, s polgármestersége alatt szépen fejlődött a város víz- és csatornahálózata is. Az egyik legnagyobb beruházás, ami a nevéhez fűződik, a Fővám téri Nagyvásárcsarnok megépítése. 1896-ban betegségére hivatkozva nyugdíjazását kérte, így a vásárcsarnok átadásán már nem polgármesterként, hanem mint egyszerű polgár vett részt.

Az 1876-os budapesti árvíz alkalmával tanúsított működéséért a III. osztályú Vaskorona-rendet kapta; az 1879-es szegedi árvíz, a boszniai okkupáció alkalmából királyi elismerésben részesült. 1893-ban miniszteri tanácsosi címet kapott.

1897-ben Abbáziában hunyt el, hamvai a Kerepesi temetőben, díszes síremlék alatt nyugszanak.

Házassága és gyermekei[szerkesztés]

1863. július 14-én Pesten feleségül vette remetei és pogányesti Sebastiani Klotildot (18391911).[4][5] A frigyből született:

  • Kamermayer Irma (1866-?)
  • Kamermayer Anna Alojzia (1870-?)

Emlékezete[szerkesztés]

Szobrot 1942-ben emeltek neki, amely ma is áll a róla elnevezett belvárosi terecskén, az Invalidus-ház és a pesti megyeháza között.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Kamermayer Károly szobra Budapesten
  • Kamermayer Károly sírja
  • Muzsikáló Podmaniczkyak / Udvardi István: Rekviem a város atyjáért Kamermayer Károly emlékére; Kollázs, Veszprém 2002 (Collage könyvek)
  • Kamermayer Károly: Emlékbeszéd a halhatatlan érdemű hazafi gr. Széchényi István fölött; Bagó Ny., Buda, 1861
  • Kamermayer Károly: Magyarország mélyen tisztelt törvényhozó testületéhez tiszteletteljes felirata és kérelme Budapest főváros közönségének; Pesti könyvny., Bp., 1875