Köd előttem, köd utánam (Kukori és Kotkoda)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Köd előttem, köd utánam
Kukori és Kotkoda
2. évad, 5. epizód
Eredeti cím '
Író Bálint Ágnes
Rendező Mata János
Producer
Operatőr
  • Klausz András
  • Körmöci Judit
Vágó Hap Magda
Gyártási szám 1971
Első sugárzás 1973. január 27.
Játékidő 8 perc, 25 másodperc
Kronológia
ElőzőKolibri-díj
KövetkezőNyikorgó daráló
A Kukori és Kotkoda epizódjainak listája

A Köd előttem, Köd utánam a Kukori és Kotkoda című magyar rajzfilmsorozat második évadjának ötödik része.

Cselekmény[szerkesztés]

Kukori sóvárogva tekint Habzsolháp motorbiciklijére, amit Köd előttem, köd utánam-nak hívnak, s a járgány méltó a nevére. Kukori is szeretne magának egyet venni, s látja, Kotkodánál mennyi pénz van. „Szép kis summa!” – jegyzi meg a kakas, s kéri is a feleségét hadd vehessen belőle motorkerékpárt. Kotkoda nem hagyja, mert míg Habzsolháp ésszel használja, Kukori össze-vissza száguldozna vele a cimborájával, Kopasznyakúval. Kukori arra hivatkozik, hogy ezzel vihetné a tojást a városba, de Kotkoda szerint arra ott van az Öreg Sas , aki a hátán fuvarozza az utasokat. El is küldi Kukorit, hogy a Sassal repüljön be a városba, és a pénzt rakja be a takarékbetétkönyvbe. Kukori motorral menne, de Kotkoda nem tágít, és a kakas végül szomorúan elkullog.

A Sas-megállóban találkozik Kopasznyakúval, akit nagyon mogorván fogad. Barátja megkérdezi honnan van ennyi pénze. Kukori elmondja neki, hogy nem vehet belőle motort, pedig jókat furikáznának vele. Kopasznyakúnak van egy terve: azt hazudják Kotkodának majd, hogy ellopták a pénzt, aztán Kopasznyakú elrejti és egy idő múlva megveszik belőle a motort. Az elvetemült ötletet még színesíti, hogy az Öreg Sast eltérítenék, hogy ezzel hihetőbbé váljon Kukori meséje.

Mivel a Sas naponta kétszer közlekedik, az első járatot kihagyják és elmennek beszerezni néhány eszközt: egy róka és egy farkas álarcot, meg két pisztolyt. Úgy gondolják, az eset nagy port kavarna fel, s talán elterelné Kotkoda figyelmét a pénzről.

A Sason még ülnek mások is, köztük egy szószátyár papagáj. Kopasznyakú lesz a farkas, Kukori a róka. Kopasznyakú játékpisztolyát a Sas halántékának szegezi és követeli, hogy a cukorrépaföldön szálljon le. A Sas viszont sejti, hogy a két eltérítő nem az, akinek kiadja magát, mert kappanhangon szólalnak meg.

Miközben a Sas útirányt változtat, a két semmirekellő szerencsétlenkedve játssza a gépeltérítőt.

A cukorrépaföld Kukoriék háza mellett van. Egy posványos földön akarnak Kopasznyakúék leszállni, de a Sas nem hajlandó ezért a két hitvány légi-kalózért összesározni a csüdjét, s Kopasznyakú amilyen szerencsétlen, nem tud komolyabb fenyegetésnek hangot adni. Hamarosan egy sűrű ködfelhőbe repülnek bele, ezért nem látják merre vannak.

A köd beborítja Kukoriék lakóhelyét is. Kotkoda aggódik is a férje miatt és az épp hazatérőt kacsát kérdezi, hogy tudod hazajönni. Hápogi azt feleli, hogy ő is csak lépésben.

Kotkoda aggodalmát azonban messze túlhaladja az a rémület, ami a Sas hátán uralkodik. Az utasok rettegnek, hogy lezuhannak, míg a papagáj egyfolytában azt rikácsolja, hogy tengeribetegséget kap. A pánikhangulat miatt Kukoriék is megrémülnek. Kukori az eltűnésre sarkallja barátját, leveszik hát a maszkokat és leugranak, amikor viszonylag alacsonyan repülnek. A szárnyukat kitárják, s szép lassan leereszkednek. Már előre örülnek, hogy bevált a tervük, de nem akárhová esnek, hanem pont Kukoriék házának udvarába. Kukorit épp elkapja Kotkoda, míg Kopasznyakú ezt látva szárnyverdeséssel próbál a levegőben maradni. Kukori ijedtében azt hazudja, hogy eltérítették a Sast, de ő kiugrott. „És a pénz?” – kérdezi Kotkoda. Kukori nem tehet mást, mint hogy visszaadja neki. Kopasznyakú ekkor elengedi magát és nagyot esik a földre, lyukat ütve az udvarban. Kotkoda a pénzt elteszi és a két léha kakas keserűen állapíthatja meg, hogy a pénz is éppúgy köddé vált, mint a motorkerékpár.

Alkotók[szerkesztés]

Készítette a Magyar Televízió megbízásából a Pannónia Filmstúdió

Szereplők[szerkesztés]

A háttér[szerkesztés]

  • A Köd előttem, köd utánam motorbiciklije az akkor igen divatos, NDK-beli motorkerékpárok konstrukcióját kölcsönzi, melyek kisméretű, de tartós és jó közlekedési eszközök voltak.

Forrás[szerkesztés]

Kukori és Kotkoda: Köd előttem, köd utánam az Internet Movie Database oldalon (angolul)