Ilosvai járás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ilosvai járás
Ilosvai járás címere
Ilosvai járás címere
Ilosvai járás zászlaja
Ilosvai járás zászlaja
Közigazgatás
Ország Ukrajna
Terület Kárpátalja
Rang ukrajnai járás
Székhely Ilosva
Alapítás éve1947
Megszűnés éve2020
Népesség
Teljes népesség100 506 fő (2019. jan. 1.)[1]
Népsűrűség106,42 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület944,47 km²
Elhelyezkedése
Ilosvai járás (Ukrajna)
Ilosvai járás
Ilosvai járás
Pozíció Ukrajna térképén
é. sz. 48° 19′ 13″, k. h. 23° 01′ 54″Koordináták: é. sz. 48° 19′ 13″, k. h. 23° 01′ 54″
Térkép
Ilosvai járás weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Ilosvai járás témájú médiaállományokat.

Az Ilosvai járás (ukránul: Іршавський район, magyar átírásban: Irsavszkij rajon) egykori közigazgatási egység Ukrajna Kárpátontúli területén 1946–2020 között. Kárpátalja középső részén helyezkedett el; nyugatról a Beregszászi és a Munkácsi, északról a Szolyvai és Ökörmezői, keletről a Huszti, délről a Nagyszőlősi járással volt határos. Székhelye Ilosva volt.

A 2020. júliusi ukrajnai közigazgatási reform során megszüntették; területét a Beregszászi, a Munkácsi és a Huszti járások között osztották szét.

Történelem[szerkesztés]

Ilosva környékén a legkorábbi leletek az újkőkorszakból valók. A 14. század során említenek több itteni települést (köztük Ilosvát és Bilkét is). Azonban komolyabb település az idők alatt nem alakult ki errefelé. A térség jellegzetesen fát használt az építkezéshez. Jellemzőek a fatemplomok, illetve korábban favárak a környéken.

Gazdaság[szerkesztés]

A járás területén a legjellemzőbb gazdasági szektor a mezőgazdaság. Az itt megtermelt káposzta, paradicsom és paprika az ukrán piacra kerül. Ilosva városban működik a Sanders ruhaipari cég, amely exportra gyárt szöveteket.

Népesség[szerkesztés]

A környékre az elvándorlás jellemző. Az ukrán lakosság vagy Nyugat-Kárpátalján, vagy Kijevben próbál munkát szerezni, miközben a magyarok tekintélyes hányada Magyarországon keres álláslehetőséget.

Lakóinak többsége ukrán nemzetiségű (98,1%), őket számban az oroszok (0,9%) követik. A magyarok (0,3%) már nagyrészt elvándoroltak a környékről.

Települések[szerkesztés]

(Zárójelben az ukrán név szerepel.)

Város[szerkesztés]

Községek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ukrán Statisztikai Hivatal: Чисельність наявного населення України на 1 січня 2019 року (ukrán nyelven). Ukrán Statisztikai Hivatal, 2019. (Hozzáférés: 2019. június 25.)

Források[szerkesztés]