Ilosvai járás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Az Ilosvai járás elhelyezkedése Kárpátalján

Az Ilosvai járás (ukránul: Іршавський район, magyar átírásban: Irsavszkij rajon) közigazgatási egység volt Ukrajna Kárpátontúli területén 1946–2020 között. Kárpátalja középső részén helyzekedett el, nyugatról a Beregszászi és a Munkácsi, északról a Szolyvai és Ökörmezői, keletről a Huszti, délről a Nagyszőlősi járással volt határos. A járás székhelye Ilosva volt. A 2020. júliusi ukrajnai közigazgatási reform során megszüntették, a járás területét a Beregszászi, a Munkácsi és a Huszti járások között osztották szét.

Történelem[szerkesztés]

Ilosva környékén a legkorábbi leletek az újkőkorszakból valók. A 14. század során említenek több itteni települést (köztük Ilosvát és Bilkét is). Azonban komolyabb település az idők alatt nem alakult ki errefelé. A térség jellegzetesen fát használt az építkezéshez. Jellemzőek a fatemplomok, illetve korábban favárak a környéken.

Gazdaság[szerkesztés]

A járás területén a legjellemzőbb gazdasági szektor a mezőgazdaság. Az itt megtermelt káposzta, paradicsom és paprika az ukrán piacra kerül. Ilosva városban működik a „Sanders” ruhaipari cég, amely exportra gyárt szöveteket.

Népesség[szerkesztés]

A környékre az elvándorlás jellemző. Az ukrán lakosság vagy Nyugat-Kárpátalján, vagy Kijevben próbál munkát szerezni, miközben a magyarok tekintélyes hányada Magyarországon keres álláslehetőséget.

A térség többsége ukrán nemzetiségű (98,1%), őket számban az oroszok (0,9%) követik. A magyarok (0,3%) már nagyrészt elvándoroltak a környékről.

Települések[szerkesztés]

(Zárójelben az ukrán név szerepel.)

Város[szerkesztés]

Községek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]