Hendrick Cornelisz Vroom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Hendrick Cornelisz Vroom
V. Frigyes választófejedelem érkezése Angliából Hendrick Cornelisz Vroom festménye
V. Frigyes választófejedelem érkezése Angliából Hendrick Cornelisz Vroom festménye
Született 1562[1][2][3]
Haarlem
Elhunyt 1640. február 4. (77-78 évesen)
Haarlem
Állampolgársága holland
Gyermekei Cornelis Vroom
Szülei Cornelis Hendricksz. Vroom the Elder
Foglalkozása festő
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Hendrick Cornelisz Vroom témájú médiaállományokat.

Hendrick Cornelisz Vroom (Haarlem, 1562/1566. - Haarlem, 1640.) holland festő és rajzoló, az európai tengeri festészet egyik megalapítója. Fia, Cornelis Vroom (1600-1661) tájképfestő lett, erdőképeivel vált híressé.

Életpályája[szerkesztés]

Vroom apja Cornelis Hendriksen cserép- és porcelánedény készítő volt, a rajzművészetben való jártassága révén különleges ivóedényeket tervezett. Vroom nagyapja kőfaragó és szobrász volt, nagybátyja pedig a mértanban, az építészetben és a perspektívában tűnt ki, alkotói ereje teljében Danzig város építőmestere volt. Tehát kedvező művészeti környezetből indult Hendrick Cornelisz Vroom, azonban sorsa mégis mostohává vált, mert atyja korán meghalt, s mostohaapja nem kedvelte, mindig a cserépedények festésével foglalkoztatta, holott az ifjú Vroomnak a festőművészethez volt hajlandósága. Vroom minél hamarabb igyekezett elhagyni otthonát, szinte egész Európát bejárta, igyekezett festőmesterek műhelyébe kerülni, közben az edényfestés segítette ki anyagilag, de most már kötöttség nélkül hajókat festett a tálakra és más tárgyakra.

Fő témájává vált a tengeri csaták ábrázolása, tengerpartok festése halakkal, halászokkal, más figurákkal, de nemcsak a hajókötélzet, a szélirány, a vitorlák festésében tűnt ki, hanem a hozzájuk tartozó tájak ábrázolásában is, tenger- és folyóvizek, hullámok, felhők, fák, szirtek, kastélyok, városok ábrázolásában is. Nagy méretű képeket festett, de a kisméretű képeket is kedvelte, s az ezekről készült metszetekből sokat el tudott adni különböző városoknak. Végül korának egyik legfoglalkoztatottabb, s leggazdagabb festője lett. Becsületes, gondos festői munkát végzett, de a megszabott árból nem engedett, ezzel más festőknek is segített a műkereskedelemben való boldogulást tekintve.

Legtöbb festményét Amszterdamban (Rijksmuseum), Haarlemben és Delft-ben őrzik, egy Tengeri táj hajókkal című képe a budapesti Szépművészeti Múzeumban található.

Képgaléria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Karel van Mander: Hírneves németalföldi és német festők élete. Budapest : Helikon Kiadó, 1987. Hendrick Cornelisz Vroom haarlemi festő életét lásd 122-125. p.
  • Művészeti lexikon /szerk. Éber László. II. köt. Budapest : Győző Andor kiadása, 1935. Vroom, Hendrik (1566-1640) lásd 601. p.
  • Művészeti lexikon I–IV. Főszerk. Zádor Anna, Genthon István. 3. kiad. Budapest: Akadémiai. 1981–1983.
  1. RKDartists. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. Kunstindeks Danmark. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. Athenaeum, 11009, Hendrick Vroom, 2017. október 9.