Hendrick Cornelisz Vroom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Hendrick Cornelisz Vroom
V. Frigyes pfalzi választófejedelem érkezése Angliából
V. Frigyes pfalzi választófejedelem érkezése Angliából
Született 1562[1][2][3]
Haarlem
Elhunyt 1640. február 4. (77-78 évesen)
Haarlem[4]
Állampolgársága holland
Gyermekei Cornelis Vroom
SzüleiCornelis Hendricksz. Vroom the Elder
Foglalkozása festőművész
A Wikimédia Commons tartalmaz Hendrick Cornelisz Vroom témájú médiaállományokat.

Hendrick Cornelisz Vroom (Haarlem, 1562/1566. – Haarlem, 1640.) holland festő és rajzoló, az európai tengeri festészet egyik megalapítója. Fia, Cornelis Vroom (1600-1661) tájképfestő lett, erdőképeivel vált híressé.

Életpályája[szerkesztés]

Vroom apja Cornelis Hendriksen cserép- és porcelánedény készítő volt, a rajzművészetben való jártassága révén különleges ivóedényeket tervezett. Vroom nagyapja kőfaragó és szobrász volt, nagybátyja pedig a mértanban, az építészetben és a perspektívában tűnt ki, alkotói ereje teljében Danzig város építőmestere volt. Tehát kedvező művészeti környezetből indult Hendrick Cornelisz Vroom, azonban sorsa mégis mostohává vált, mert atyja korán meghalt, s mostohaapja nem kedvelte, mindig a cserépedények festésével foglalkoztatta, holott az ifjú Vroomnak a festőművészethez volt hajlandósága. Vroom minél hamarabb igyekezett elhagyni otthonát, szinte egész Európát bejárta, igyekezett festőmesterek műhelyébe kerülni, közben az edényfestés segítette ki anyagilag, de most már kötöttség nélkül hajókat festett a tálakra és más tárgyakra.

Fő témájává vált a tengeri csaták ábrázolása, tengerpartok festése halakkal, halászokkal, más figurákkal, de nemcsak a hajókötélzet, a szélirány, a vitorlák festésében tűnt ki, hanem a hozzájuk tartozó tájak ábrázolásában is, tenger- és folyóvizek, hullámok, felhők, fák, szirtek, kastélyok, városok ábrázolásában is. Nagy méretű képeket festett, de a kisméretű képeket is kedvelte, s az ezekről készült metszetekből sokat el tudott adni különböző városoknak. Végül korának egyik legfoglalkoztatottabb, s leggazdagabb festője lett. Becsületes, gondos festői munkát végzett, de a megszabott árból nem engedett, ezzel más festőknek is segített a műkereskedelemben való boldogulást tekintve.

Legtöbb festményét Amszterdamban (Rijksmuseum), Haarlemben és Delft-ben őrzik, egy Tengeri táj hajókkal című képe a budapesti Szépművészeti Múzeumban található.

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. RKDartists. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. Kunstindeks Danmark (dán és angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. Athenaeum, 11009, Hendrick Vroom, 2017. október 9.
  4. ECARTICO (angol nyelven). (Hozzáférés: 2020. június 7.)

Források[szerkesztés]

  • Karel van Mander: Hírneves németalföldi és német festők élete. Budapest : Helikon Kiadó, 1987. Hendrick Cornelisz Vroom haarlemi festő életét lásd 122-125. p.
  • Művészeti lexikon /szerk. Éber László. II. köt. Budapest : Győző Andor kiadása, 1935. Vroom, Hendrik (1566-1640) lásd 601. p.
  • Művészeti lexikon I–IV. Főszerk. Zádor Anna, Genthon István. 3. kiad. Budapest: Akadémiai. 1981–1983.