Ugrás a tartalomhoz

Philips Koninck

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Philips Koninck
Született

Amszterdam
Elhunyt1688. október 4. (68 évesen)[7]
Amszterdam
ÁllampolgárságaNémetalföldi Köztársaság
SzüleiAert de Koninck
Foglalkozásafestőművész
A Wikimédia Commons tartalmaz Philips Koninck témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Egyik jellegzetes tájképe a New York-i Metropolitanben
Holland tájképe a berlini Gemäldegalerieben

Philips Koninck (Amszterdam, 1619. november 5. vagy 1619. november 13.Amszterdam, 1688. október 4.) a holland festészet aranykorának festője. Elsősorban tájképeket és portrékat festett. Bátyja, Jacob Koninck szintén tájképfestő volt.

Élete és munkássága[szerkesztés]

Jómódú aranyműves hatodik fia volt. 1637-ben Rotterdamba utazott, ahol 1640-ig öt évvel idősebb bátyja Jacob Koninck festő tanítványa volt.[8]

1640-ben feleségül vette Cornelia Furneriust, Abraham Furneriusnak, Rembrandt tanítványának a nővérét és Amszterdamba költözött, ahol egy ideig Rembrandt műhelyében dolgozott.[9] Hatással volt rá nagybátyja, Salomon Koninck is, aki Rembrandt stílusában festett.

Felesége már két év házasság után elhunyt. 1657-ben újra nősült, felesége Margaretha van Rijn lett. Amszterdamban a Keizersgrachton laktak, nyolc gyermekük született. Ekkoriban hajózási vállalkozó is volt, hajójáratot üzemeltetett Amszterdam és Rotterdam között.[10] Ebben a korban más festők is vállalkozásokkal egészítették kijövedelmüket, mint Jan Steen és Johannes Vermeer.

Életre szóló jóbarátja volt Joost van den Vondel író, költő, akiről több portrét is készített.[11]

Külföldön is ismerték munkásságát, ennek jele volt, hogy egyik önarcképe bekerült a toszkánai nagyherceg önarckép-gyűjteményébe. Tájképe hasonló összegekért keltek el, mint kortársaié. 1650 és 1670 között számos jómódú polgárról készített portrét.

Élete utolsó tíz évében már keveset alkotott; 1686-ban megbetegedett és két évvel később meghalt. Temetési költségei 600 guldent tettek ki, ami a korban egy évi fizetésnek felelt meg.[12] Halála után munkássága gyorsan háttérbe szorult.

Főleg tájképeket, zsánerképeket és portrékat alkotott, amely utóbbiak életében nagyon divatosak voltak.[13] Az utókor főleg tájképeit értékeli nagyra: a a holland festészet aranykorának képviselői közül a főleg a holland tájat megörökítő tájképeivel tűnik ki. Széles és lapos tájait pontokból építette fel képein.[14].

Panorámaképei mintha egy magaslatról készültek volna (de ilyenek nincsenek a holland tájban). Festményeit általában a horizont osztja két egyenlő részre. Kezdetben még nemesembereket, palotákat is szerepeltetett staffázsként a képein, de később letisztult a stílusa, közelítve a holland táj realitásaihoz.[8].

Művei a világ számos nagy múzeumában megtalálhatók.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. RKDartists (holland nyelven). (Hozzáférés: 2017. augusztus 23.)
 2. Philips de Koninck (angol nyelven). Oxford University Press, 2006
 3. KulturNav (angol, bokmål norvég, svéd, finn, dán és észt nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 4. Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 5. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 6. The Fine Art Archive. (Hozzáférés: 2021. április 1.)
 7. Netherlands Institute for Art History
 8. a b Kunstbus: Philips Koninck. [2022. december 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. december 17.)
 9. informatie van Rijksstudio / Rijksmuseum
 10. Cultuurarchief: Koninck
 11. Geeraardt Brandt, Het leven van Joost van den Vondel (1682) bewerking: Marieke M. van Oostrom en Maria A. Schenkeveld-Van der Dussen, Amsterdam 1986
 12. Philips Konick, Horst Gerson, uitgeverij Mann Verlag, Berlijn, 1980 ISBN 3-7861-1284-3
 13. De groote schouburgh..: Philips de Koning
 14. Rijksstudio: Object SK-A-4133,0

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Philips Koninck című holland Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]