Rijksmuseum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rijksmuseum
ElhelyezkedésAmszterdam
Hollandia
Alapítva1800
Megnyílt1885
IgazgatóTaco Dibbits (2016. július 15. – )
Építész(ek)Pierre Cuypers
Elhelyezkedése
Rijksmuseum (Hollandia)
Rijksmuseum
Rijksmuseum
Pozíció Hollandia térképén
é. sz. 52° 21′ 36″, k. h. 4° 53′ 07″Koordináták: é. sz. 52° 21′ 36″, k. h. 4° 53′ 07″
Térkép
A Rijksmuseum weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Rijksmuseum témájú médiaállományokat.
A múzeum főbejárata
Az épület hátsó frontja
A Fülöp-szárny
Cornelis Sebille Roos, a múzeum első igazgatója

A Rijksmuseum (Rijksmuseum Amsterdam) Hollandia nemzeti múzeuma, évente több mint 2 millió látogatóval. Ez a holland aranykor festészetének alighanem legjelentősebb bemutató helye. Amszterdamban a Museumpleinen áll, a Van Gogh Múzeum, a Stedelijk Múzeum és a Concertgebouw közelében. Nemcsak a világ legjelentősebb Rembrandt-gyűjteménye van itt, de Hollandia legnagyobb nyilvános művészettörténeti könyvtára is.

Története[szerkesztés]

A gyűjtemény alapítására a francia kormány utasította 1798-ban bábállamát, a Batáviai Köztársaságot. A Hágában létrehozott Nemzeti Múzeumba egyrészt az ország középületeiből gyűjtötték össze az értékesebb műtárgyakat, másrészt az adományozással, illetve kölcsönökkel is gyarapodott. Így például Amszterdam városa „adta kölcsön” 1808-ban Rembrandt két híres képét:

A párizsi (akkor éppen Napóleonról elnevezett) múzeum értékes márványszobrokat adott át.

Az első kiállítás 1800-ban nyílt. Az 1806-ban trónra lépett Louis Bonaparte kérésére a műkincseket átköltöztették az amszterdami Trippenhuisba, és a Nemzeti Múzeumból 1808-ban Királyi Múzeum lett. 1810-ben, a Holland Királyság beolvasztása után újabb átszervezéssel Hollandi Múzeummá alakították. 1863-ban írtak ki pályázatot egy, az impozáns gyűjteménynek megfelelő méretű és küllemű épület tervezésére, de egyik pályamunkát sem találták megfelelőnek, és a pályázatot érvénytelenné nyilvánították.

Az 1876-ban kiírt újabb pályázatot Pierre Cuypers nyerte gótikus és reneszánsz elemeket halmozó tervével. Az építkezést még abban az évben megkezdték; az új épület 1885. július 13-án nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. A Trippenhuist a Holland Királyi Művészeti és Tudományos Akadémiának (KNAW) adták át. A hatalmas gyűjtemény egy részét a leideni múzeumnak adták át, más részét a hágai Mauritshuisnak. Ezután viszont beolvasztották a gyűjteménybe a régi szépművészeti akadémia múzeumát, a van der Hoop múzeumot; a gyarapodás azóta is folyamatos.

A második világháború (a német megszállás) alatt a műtárgyakat biztonságba helyezték, és a kiállításokat csak a háború után, újrarendezett formában nyitották meg újra.

2003-ban kezdték el az épület átfogó felújítását, amit két spanyol építész, Antonio Cruz és Antonio Ortiz vezetett. 2012-re a Fülöp-szárny készült el; a főépületet 2013. április 13-án nyitotta meg újra Beatrix királynő. A Fülöp-szárnyban 2014. november 1-én nyílt új kiállítás Modern idők: Fényképészet a 20. században címmel.

A gyűjtemények[szerkesztés]

A németalföldi és holland festészeti gyűjtemény nemcsak a világ leggazdagabb Rembrandt-képgyűjteménye, de kiváló áttekintést ad a nagy hollyand tájkép- és zsánerfestők:

és mások munkásságáról.

A 19-20. századi festészeti gyűjtemény legértékesebb darabjai

Az iparművészeti gyűjteményben kiváló, leginkább 17-18. századi

A gazdag szoborgyűjtemény főleg a 14–20. század művészetét öleli fel.

Az ázsiai képzőművészeti gyűjtemény legtöbb darabját Hátsó-Indiából hozták hata a gyarmatosítók.

Sajátos kollekció a Babaház.

A grafikai gyűjteményben a nagy holland mesterek rajzait, rézkarcait, metszeteit és akvarelljeit gyűjtik.

A külföldi festészeti gyűjtemény legjelentősebb darabjai:

képei.

Ismertebb képek a múzeumban[szerkesztés]

Érdekességek[szerkesztés]

A múzeum kicsinyített, valósághű mása a Hága melletti Madurodam makettparkban is látható.

További információk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]