Rijksmuseum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Rijksmuseum
Rijksmuseum in Amsterdam.jpg
Elhelyezkedés Amszterdam
Hollandia
Alapítva 1800
Megnyílt 1885
Igazgató Taco Dibbits (2016. július 15.–)
Elhelyezkedése
Rijksmuseum (Hollandia)
Rijksmuseum
Rijksmuseum
Pozíció Hollandia térképén
é. sz. 52° 21′ 36″, k. h. 4° 53′ 07″Koordináták: é. sz. 52° 21′ 36″, k. h. 4° 53′ 07″
[ A Rijksmuseum weboldala]
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Rijksmuseum témájú médiaállományokat.
A múzeum főbejárata
Az épület hátsó frontja
A Fülöp-szárny
Cornelis Sebille Roos, a múzeum első igazgatója

A Rijksmuseum (Rijksmuseum Amsterdam) Hollandia nemzeti múzeuma, évi mintegy 900 000 látogatóval. Ez a holland aranykor festészetének alighanem legjelentősebb bemutató helye. Amszterdamban a Museumpleinen áll, a Van Gogh Múzeum, a Stedelijk Múzeum és a Concertgebouw közelében. Nemcsak a világ legjelentősebb Rembrandt-gyűjteménye van itt, de Hollandia legnagyobb nyilvános művészettörténeti könyvtára is.

Története[szerkesztés]

A gyűjtemény alapítására a francia kormány utasította 1798-ban bábállamát, a Batáviai Köztársaságot. A Hágában létrehozott Nemzeti Múzeumba egyrészt az ország középületeiből gyűjtötték össze az értékesebb műtárgyakat, másrészt az adományozással, illetve kölcsönökkel is gyarapodott. Így például Amszterdam városa „adta kölcsön” 1808-ban Rembrandt két híres képét:

A párizsi (akkor éppen Napóleonról elnevezett) múzeum értékes márványszobrokat adott át.

Az első kiállítás 1800-ban nyílt. Az 1806-ban trónra lépett Louis Bonaparte kérésére a műkincseket átköltöztették az amszterdami Trippenhuisba, és a Nemzeti Múzeumból 1808-ban Királyi Múzeum lett. 1810-ben, a Holland Királyság beolvasztása után újabb átszervezéssel Hollandi Múzeummá alakították. 1863-ban írtak ki pályázatot egy, az impozáns gyűjteménynek megfelelő méretű és küllemű épület tervezésére, de egyik pályamunkát sem találták megfelelőnek, és a pályázatot érvénytelenné nyilvánították.

Az 1876-ban kiírt újabb pályázatot Pierre Cuypers nyerte gótikus és reneszánsz elemeket halmozó tervével. Az építkezést még abban az évben megkezdték; az új épület 1885. július 13-án nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. A Trippenhuist a Holland Királyi Művészeti és Tudományos Akadémiának (KNAW) adták át. A hatalmas gyűjtemény egy részét a leideni múzeumnak adták át, más részét a hágai Mauritshuisnak. Ezután viszont beolvasztották a gyűjteménybe a régi szépművészeti akadémia múzeumát, a van der Hoop múzeumot; a gyarapodás azóta is folyamatos.

A második világháború (a német megszállás) alatt a műtárgyakat biztonságba helyezték, és a kiállításokat csak a háború után, újrarendezett formában nyitották meg újra.

2003-ban kezdték el az épület átfogó felújítását, amit két spanyol építész, Antonio Cruz és Antonio Ortiz vezetett. 2012-re a Fülöp-szárny készült el; a főépületet 2013. április 13-án nyitotta meg újra Beatrix királynő. A Fülöp-szárnyban 2014. november 1-én nyílt új kiállítás Modern idők: Fényképészet a 20. században címmel.

A gyűjtemények[szerkesztés]

A németalföldi és holland festészeti gyűjtemény nemcsak a világ leggazdagabb Rembrandt-képgyűjteménye, de kiváló áttekintést ad a nagy hollyand tájkép- és zsánerfestők:

és mások munkásságáról.

A 19-20. századi festészeti gyűjtemény legértékesebb darabjai

Az iparművészeti gyűjteményben kiváló, leginkább 17-18. századi

A gazdag szoborgyűjtemény főleg a 14–20. század művészetét öleli fel.

Az ázsiai képzőművészeti gyűjtemény legtöbb darabját Hátsó-Indiából hozták hata a gyarmatosítók.

Sajátos kollekció a Babaház.

A grafikai gyűjteményben a nagy holland mesterek rajzait, rézkarcait, metszeteit és akvarelljeit gyűjtik.

A külföldi festészeti gyűjtemény legjelentősebb darabjai:

képei.

Ismertebb képek a múzeumban[szerkesztés]

Érdekességek[szerkesztés]

A múzeum kicsinyített, valósághű mása a Hága melletti Madurodam makettparkban is látható.

További információk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]